Dania inspirowane Trylogią Sienkiewicza: polewka, podpłomyki, legumina i pieczeń wołowa

Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka przygotowała dania inspirowane Trylogią Sienkiewicza: powieściami "Ogniem i mieczem" (1884), "Potop" (1886), "Pan Wołodyjowski" (1888). Na naszym stole pojawiły się: polewka piwna bezalkoholowa na koglu-moglu z białym serem i rodzynkami, podpłomyki z półgęskiem, borówką brusznicą, majonezem chrzanowym i rozmarynem, legumina z jabłkami i orzechami oraz pieczeń wołowa z bakaliami, grzybami leśnymi i miodem pitnym.

Polewka piwna bezalkoholowa na koglu-moglu z białym serem i rodzynkami

Składniki na polewkę piwną bezalkoholową:

  • 1 l ciemnego piwa bezalkoholowego
    • cynamon
      • goździki w proszku
        • szczypta gałki muszkatołowej
          • 3 żółtka
            • 4 łyżki cukru
              • 100 g śmietany 18 proc.
                • łyżeczka ekstraktu waniliowego
                  • rodzynki
                    • 100 g tłustego białego sera

                      Jak przygotować polewkę piwną bezalkoholową:

                      W garnku zagrzać piwo bezalkoholowe. Żółtka z cukrem ubić mikserem na kogel-mogel. Dodać śmietanę. Zmiksować. Cały czas miksując, dolewać powoli gorące piwo. Przelać do garnka, doprawić cynamonem, ekstraktem waniliowym, goździkami, gałką muszkatołową, wrzucić rodzynki. Podawać z kostkami twarogu.

                      Podpłomyki z półgęskiem, borówką brusznicą, majonezem chrzanowym i rozmarynem

                      Składniki na podpłomyki:

                      • 1/2 kg mąki pszennej
                        • ok. szklanki wody
                          • 2 łyżeczki czarnuszki
                            • sól
                              • kilka łyżeczek oleju rzepakowego
                                • 5 łyżek konfitury z borówki brusznicy
                                  • gołka (ok. 150 gramów)
                                    • świeży rozmaryn - kilka gałązek
                                      • 3 łyżki majonezu
                                        • 2 czubata łyżka chrzanu
                                          • 0,5 kg półgęska

                                            Jak przygotować podpłomyki:

                                            Do mąki dolać wodę, wsypać sól i czarnuszkę, zagnieść. Podzielić na 4-6 części. Z każdej uformować rękoma placek. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, podpiec placki z obu stron. Na każdym umieścić kleksy z borówki i pokrojoną cieniutko gołkę, podpiec, aż ser się rozpuści. Udekorować majonezem chrzanowym, plasterkami półgęska i rozmarynem.

                                            Legumina z jabłkami i orzechami

                                            Składniki na leguminę:

                                            • 0,6 l mleka
                                              • 0,2 l wina białego wytrawnego
                                                • 100 g cukru
                                                  • 7 żółtek
                                                    • 3 limonki
                                                      • 75 ml miodu
                                                        • 25 g pistacji łuskanych
                                                          • 25 g migdałów płatków
                                                            • cynamon
                                                              • 3 jabłka

                                                                Jak przygotować leguminę:

                                                                Żółtka wymieszać bardzo dokładnie, dodać do mleka i całość przelać do garnka, po czym podgrzać delikatnie. Następnie dodać sok z limonek i nadal podgrzewać mieszając, aż do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć, po czym zestawić z gazu, dodać miód i wlać do małych naczyń. Cukier wysypać na patelnię i na bardzo wolnym ogniu skarmelizować, po czym zalać winem. Następnie dodać owoce wydrążone małą łyżeczką do wykrawania i zredukować wino, aż do powstania syropu. Na zastygniętą leguminę nałożyć owoce, rozdrobnione orzechy i posypać całość cynamonem.

                                                                Pieczeń wołowa z bakaliami, grzybami leśnymi i miodem pitnym

                                                                Składniki na pieczeń wołową:

                                                                • 1 kg mięsa wołowego (ligawa lub rostbef)
                                                                  • 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
                                                                    • szklanka bulionu wołowego
                                                                      • 0,5 szklanki miodu pitnego
                                                                        • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
                                                                          • kilka liści laurowych
                                                                            • garść suszonych grzybów
                                                                              • 2 cebule
                                                                                • 4 ząbki czosnku
                                                                                  • 6-8 suszonych śliwek (mogą być polskie wędzone)
                                                                                    • szczypta cynamonu
                                                                                      • szczypta gałki muszkatołowej
                                                                                        • szczypta kardamonu
                                                                                          • sól
                                                                                            • pieprz
                                                                                              • kilka ziaren jałowca

                                                                                                Jak przygotować pieczeń wołową:

                                                                                                Mięso umyć, osuszyć, obsmażyć na złoto na maśle z każdej strony. Przełożyć do brytfanny, podlać bulionem, miodem i słodką śmietanką. Dorzucić grzyby, liść laurowy, pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Doprawić cynamonem, gałką muszkatołową, jałowcem, solą i pieprzem. Piec co najmniej 2 godziny w 160 st. C, podlewając wodą. Po tym czasie zmiksować sos wraz z cebulą, grzybami i przyprawami, doprawić śmietanką. Podawać z pieczonymi warzywami korzeniowymi.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Autor: Izabela Dorf

                                                                                                Źródło: Katarzyna Bosacka

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana