Polewka piwna bezalkoholowa na koglu-moglu z białym serem i rodzynkami
Składniki na polewkę piwną bezalkoholową:
- 1 l ciemnego piwa bezalkoholowego
- cynamon
- goździki w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 100 g śmietany 18 proc.
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- rodzynki
- 100 g tłustego białego sera
Jak przygotować polewkę piwną bezalkoholową:
W garnku zagrzać piwo bezalkoholowe. Żółtka z cukrem ubić mikserem na kogel-mogel. Dodać śmietanę. Zmiksować. Cały czas miksując, dolewać powoli gorące piwo. Przelać do garnka, doprawić cynamonem, ekstraktem waniliowym, goździkami, gałką muszkatołową, wrzucić rodzynki. Podawać z kostkami twarogu.
Podpłomyki z półgęskiem, borówką brusznicą, majonezem chrzanowym i rozmarynem
Składniki na podpłomyki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- ok. szklanki wody
- 2 łyżeczki czarnuszki
- sól
- kilka łyżeczek oleju rzepakowego
- 5 łyżek konfitury z borówki brusznicy
- gołka (ok. 150 gramów)
- świeży rozmaryn - kilka gałązek
- 3 łyżki majonezu
- 2 czubata łyżka chrzanu
- 0,5 kg półgęska
Jak przygotować podpłomyki:
Do mąki dolać wodę, wsypać sól i czarnuszkę, zagnieść. Podzielić na 4-6 części. Z każdej uformować rękoma placek. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, podpiec placki z obu stron. Na każdym umieścić kleksy z borówki i pokrojoną cieniutko gołkę, podpiec, aż ser się rozpuści. Udekorować majonezem chrzanowym, plasterkami półgęska i rozmarynem.
Legumina z jabłkami i orzechami
Składniki na leguminę:
- 0,6 l mleka
- 0,2 l wina białego wytrawnego
- 100 g cukru
- 7 żółtek
- 3 limonki
- 75 ml miodu
- 25 g pistacji łuskanych
- 25 g migdałów płatków
- cynamon
- 3 jabłka
Jak przygotować leguminę:
Żółtka wymieszać bardzo dokładnie, dodać do mleka i całość przelać do garnka, po czym podgrzać delikatnie. Następnie dodać sok z limonek i nadal podgrzewać mieszając, aż do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć, po czym zestawić z gazu, dodać miód i wlać do małych naczyń. Cukier wysypać na patelnię i na bardzo wolnym ogniu skarmelizować, po czym zalać winem. Następnie dodać owoce wydrążone małą łyżeczką do wykrawania i zredukować wino, aż do powstania syropu. Na zastygniętą leguminę nałożyć owoce, rozdrobnione orzechy i posypać całość cynamonem.
Pieczeń wołowa z bakaliami, grzybami leśnymi i miodem pitnym
Składniki na pieczeń wołową:
- 1 kg mięsa wołowego (ligawa lub rostbef)
- 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
- szklanka bulionu wołowego
- 0,5 szklanki miodu pitnego
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
- kilka liści laurowych
- garść suszonych grzybów
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 6-8 suszonych śliwek (mogą być polskie wędzone)
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
- sól
- pieprz
- kilka ziaren jałowca
Jak przygotować pieczeń wołową:
Mięso umyć, osuszyć, obsmażyć na złoto na maśle z każdej strony. Przełożyć do brytfanny, podlać bulionem, miodem i słodką śmietanką. Dorzucić grzyby, liść laurowy, pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Doprawić cynamonem, gałką muszkatołową, jałowcem, solą i pieprzem. Piec co najmniej 2 godziny w 160 st. C, podlewając wodą. Po tym czasie zmiksować sos wraz z cebulą, grzybami i przyprawami, doprawić śmietanką. Podawać z pieczonymi warzywami korzeniowymi.
Zobacz także:
- Zapiekanki ziemniaczane według przepisów Szymona Czerwińskiego
- Sałatka z tofu – najsmaczniejsze przepisy!
- Tłusty czwartek - kiedy wypada w 2022 r.? Skąd wzięło się to wyjątkowe święto?
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Katarzyna Bosacka
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN