Dania inspirowane Trylogią Sienkiewicza: polewka, podpłomyki, legumina i pieczeń wołowa

Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka przygotowała dania inspirowane Trylogią Sienkiewicza: powieściami "Ogniem i mieczem" (1884), "Potop" (1886), "Pan Wołodyjowski" (1888). Na naszym stole pojawiły się: polewka piwna bezalkoholowa na koglu-moglu z białym serem i rodzynkami, podpłomyki z półgęskiem, borówką brusznicą, majonezem chrzanowym i rozmarynem, legumina z jabłkami i orzechami oraz pieczeń wołowa z bakaliami, grzybami leśnymi i miodem pitnym.

Polewka piwna bezalkoholowa na koglu-moglu z białym serem i rodzynkami

Składniki na polewkę piwną bezalkoholową:

  • 1 l ciemnego piwa bezalkoholowego
  • cynamon
  • goździki w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g śmietany 18 proc.
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • rodzynki
  • 100 g tłustego białego sera

Jak przygotować polewkę piwną bezalkoholową:

W garnku zagrzać piwo bezalkoholowe. Żółtka z cukrem ubić mikserem na kogel-mogel. Dodać śmietanę. Zmiksować. Cały czas miksując, dolewać powoli gorące piwo. Przelać do garnka, doprawić cynamonem, ekstraktem waniliowym, goździkami, gałką muszkatołową, wrzucić rodzynki. Podawać z kostkami twarogu.

Podpłomyki z półgęskiem, borówką brusznicą, majonezem chrzanowym i rozmarynem

Składniki na podpłomyki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • ok. szklanki wody
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • sól
  • kilka łyżeczek oleju rzepakowego
  • 5 łyżek konfitury z borówki brusznicy
  • gołka (ok. 150 gramów)
  • świeży rozmaryn - kilka gałązek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 czubata łyżka chrzanu
  • 0,5 kg półgęska

Jak przygotować podpłomyki:

Do mąki dolać wodę, wsypać sól i czarnuszkę, zagnieść. Podzielić na 4-6 części. Z każdej uformować rękoma placek. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, podpiec placki z obu stron. Na każdym umieścić kleksy z borówki i pokrojoną cieniutko gołkę, podpiec, aż ser się rozpuści. Udekorować majonezem chrzanowym, plasterkami półgęska i rozmarynem.

Legumina z jabłkami i orzechami

Składniki na leguminę:

  • 0,6 l mleka
  • 0,2 l wina białego wytrawnego
  • 100 g cukru
  • 7 żółtek
  • 3 limonki
  • 75 ml miodu
  • 25 g pistacji łuskanych
  • 25 g migdałów płatków
  • cynamon
  • 3 jabłka

Jak przygotować leguminę:

Żółtka wymieszać bardzo dokładnie, dodać do mleka i całość przelać do garnka, po czym podgrzać delikatnie. Następnie dodać sok z limonek i nadal podgrzewać mieszając, aż do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć, po czym zestawić z gazu, dodać miód i wlać do małych naczyń. Cukier wysypać na patelnię i na bardzo wolnym ogniu skarmelizować, po czym zalać winem. Następnie dodać owoce wydrążone małą łyżeczką do wykrawania i zredukować wino, aż do powstania syropu. Na zastygniętą leguminę nałożyć owoce, rozdrobnione orzechy i posypać całość cynamonem.

Pieczeń wołowa z bakaliami, grzybami leśnymi i miodem pitnym

Składniki na pieczeń wołową:

  • 1 kg mięsa wołowego (ligawa lub rostbef)
  • 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
  • szklanka bulionu wołowego
  • 0,5 szklanki miodu pitnego
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • kilka liści laurowych
  • garść suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 6-8 suszonych śliwek (mogą być polskie wędzone)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren jałowca

Jak przygotować pieczeń wołową:

Mięso umyć, osuszyć, obsmażyć na złoto na maśle z każdej strony. Przełożyć do brytfanny, podlać bulionem, miodem i słodką śmietanką. Dorzucić grzyby, liść laurowy, pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Doprawić cynamonem, gałką muszkatołową, jałowcem, solą i pieprzem. Piec co najmniej 2 godziny w 160 st. C, podlewając wodą. Po tym czasie zmiksować sos wraz z cebulą, grzybami i przyprawami, doprawić śmietanką. Podawać z pieczonymi warzywami korzeniowymi.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!