Tort na urodziny dziecka nie musi być skomplikowany ani trudny w wykonaniu. Proste smaki mogą spotkać się z większym uznaniem niż ciężkie, wieloskładnikowe ciasta. Maluchy znacznie większą uwagę przykładają do elementów wizualnych – wystarczy, że tort dla dziecka będzie w jego ulubionym kolorze lub z dodatkiem sporej ilości owoców, a apetyt na pewno dopisze wszystkim gościom. Poniżej znaleźć można również przepis na masę cukrową, z której wykonuje się dodatkowe elementy.
Tort dziecięcy – biszkopt
Decydując się na samodzielne wykonanie tortu, kwestią od której musimy zacząć, jest przygotowanie biszkoptu. Stanowi on podstawę wypieku, którą później możemy uzupełniać dowolnymi nadzieniami i kremami. Torty dla dzieci zwykle składają się z trzech biszkoptów. Ciasto musi więc być wystarczająco wysokie, aby dało się je pokroić na trzy blaty. Najlepiej wykorzystać tortownicę o średnicy 25 centymetrów i wysokości od 5 do 7 centymetrów. Do przygotowania biszkoptu potrzebujemy:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 3/4 szklanki drobnoziarnistego cukru,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Torty urodzinowe dla dzieci często serwuje się z domieszką czekolady lub kakao. Jeśli chcemy przygotować tego rodzaju biszkopt, zamiast skrobi dodajemy 1/3 szklanki kakao i odejmujemy nieco mąki tortowej. Warto wcześniej wyjąć jajka z lodówki, aby miały temperaturę pokojową, łatwiej będzie je ubijać. Pierwszym etapem jest przesianie mąki (jeśli dodajemy kakao, to również je przesiewamy). Następnie rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Ubijanie zaczynamy od samych białek, stopniowo dodając cukier. Chwilę później dorzucamy żółtka.
Gdy masa jajeczna jest już jednolita, odkładamy mikser i dosypujemy mąkę (i ewentualnie kakao). Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą szpatułki. Przepis na tort dla dziecka nie zawsze musi zawierać proszek do pieczenia. Jednakże w takim wypadku powinniśmy bardzo dokładnie ubić jajka i skupić się na delikatnym wymieszaniu składników - od tego zależy lekkość i puszystość ciasta. Całość przekładamy do naszej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik powinien być nagrzany do 160 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy 35 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Gotowość tortu zawsze warto sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli po wbiciu jest suchy, czas wyjąć biszkopt z piekarnika. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy na trzy równe blaty.
Tort urodzinowy dla dziecka – przepisy na nadzienie
Gdy biszkopt jest już gotowy, pora zająć się przygotowaniem nadzienia. Przepis na szybki i łatwy tort dla dziecka zakłada przygotowanie masy śmietanowej, która zostanie uzupełniona owocami – malinami, borówkami lub truskawkami. W tym celu potrzebujemy 30- lub 36-procentowej śmietany kremówki, serka mascarpone i cukru pudru. Ważne, aby kremówka była schłodzona, gdyż ułatwi to jej ubijanie. 700 gram śmietany łączymy z 500 gramami mascarpone. Ubijamy masę za pomocą robota kuchennego, stopniowo zwiększając obroty i dodając cukier puder. Gdy składniki połączą się ze sobą, wkładamy krem do lodówki, aby nieco zgęstniał. Następnie smarujemy biszkopty otrzymaną masą śmietanową, pomiędzy każdy z nich gęsto układając ulubione owoce solenizanta. Pozostałą część kremu rozsmarowujemy na bokach i wierzchu tortu. To co znajdzie się na samej górze, zależy już od naszej wyobraźni. Możemy przygotować tort dla dzieci np. z motywem aniołka. Na pewno przydadzą się opłatki, które umieścimy na wierzchu, dodatkowo barwniki i masa cukrowa.
Aby przygotować różnokolorową masę, potrzebujemy 300 ml kremówki, cukru pudru i żelatynę. Rozpoczynamy od zalania wodą ostatniego składnika, zgodnie z proporcjami na opakowaniu. Zostawiamy żelatynę do napęcznienia. W tym czasie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Tort na urodziny dziecka będzie już wystarczająco słodki, nie musimy więc przesadzać z ilością cukru w dekoracji. Do masy śmietanowej dodajemy żelatynę i zostawiamy w lodówce do zgęstnienia. Różnokolorowe barwniki spożywcze najłatwiej kupić w Internecie. Śmietanę należy rozdzielić do miseczek i połączyć z barwnikami. Mieszankę przeniesiemy na tort za pomocą worka cukierniczego. Kolejnym ważnym elementem są figurki na tort dla dzieci . To właśnie one w największych stopniu wpływają na atrakcyjność całego wypieku. Należy zaopatrzyć się w 700 gram cukru pudru, żelatynę, 100 gram glukozy w płynie, wodę i łyżeczkę wybranego ekstraktu (np. waniliowego). Żelatynę zalewamy wodą, a po napęcznieniu rozpuszczamy nad kąpielą wodną, stopniowo dodając glukozę. Po rozpuszczeniu zostawiamy do przestudzenia. Następnie stopniowo dodajemy ekstrakt i cukier puder, energicznie wyrabiając masę. W końcu powinniśmy uzyskać konsystencję plasteliny. Jeśli chcemy, aby nasza masa miała określony kolor, wystarczy dodać barwnik w momencie łączenia żelatyny z glukozą.
Zobacz także:
- Tort dla psa – cztery najlepsze przepisy na urodziny pupila
- Dlaczego ciasto na pizzę nie wychodzi? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów
- Pyszny sos pomidorowy do pizzy – jak przygotować go w domu?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Hello World/Getty Images