Zupa pomidorowa
Składniki na zupę pomidorową:
- 1 kg pomidorów
- sól
- oliwa lub olej
- 1,75-2,25 szklanki bulionu
- sól i pieprz do smaku
- połówka świeżej cebuli
- duża gałązka kopru, pietruszki lub selera naciowego
- mleko roślinne lub mleczko kokosowe
- zioła
- makaron w kształcie serduszek
Bulion:
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- młody seler z nacią / 0,5 bulwy selera i 2 łodygi selera naciowego, te ostatnie opcjonalnie
- por
- czerwona papryka
- 4 ziarna pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka dobrego oleju
- sól
Jak przygotować zupę pomidorową:
W czajniku zagotować wodę, pomidorom naciąć skórkę na krzyż. Pomidory włożyć do miski, wlać wrzątek, po minucie wrzątek wylać, wlać zimną wodę i po chwili wyjmować pojedynczo obierając ze skórki. Obrane pomidory podzielić na ósemki. Na dnie jak największej patelni rozgrzać olej, dodać pomidory, szczyptę soli i smażyć na jak największym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Po tym czasie patelnię przykryć i gotować kolejne 30 minut. Na koniec naszykować durszlak o drobnych oczkach i pomidory przetrzeć przez sito do garnka.
Garnek postawić na palniku, wlać bulion i zagotować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, a na koniec dodać do garnka przekrojoną cebulę oraz dużą gałązkę wybranych ziół. Podawać ze śmietanką kokosową, posiekaną zieleniną oraz ryżem lub makaronem.
Pierogi buraczane
Składniki na pierogi:
Ciasto:
- 150 g buraków
- 400 g mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżeczka ziół, np. suszonej bazylii
- 50 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
- 200 g twarogu
- 200 g fety
- oregano
Jak przygotować pierogi:
Obrać buraki i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Zalać wrzącą wodą. Mąkę, jajka, zioła, łyżkę oliwy i sól wymieszać razem, a następnie połączyć ze startym burakiem z wodą. Całość wymieszać, a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść na ciasto. Zagniatać około 15 minut, podsypując ciasto mąką. Efekt, na jaki czekamy, to elastyczne ciasto o gładkiej konsystencji. Gdy ciasto będzie elastyczne o gładkiej konsystencji, nakryć je ściereczką i pozostawić na 25 minut.
Ciasteczka w kształcie serca
Składniki na ciasteczka:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 8 łyżek masła
- szklanka brązowego cukru
- duże jajko
- łyżeczka wanilii
- 0,5 szklanki maślanki
- 30 g czerwonego barwnika spożywczego
Masa:
- 225 g serka typu Philadelphia
- 5 łyżek masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2,5 szklanki cukru pudru (przesianego)
Jak przygotować ciasteczka:
Wyciąć z tektury serduszko i odrysować je kilkanaście razy na papierze pergaminowym. Papier pergaminowy położyć na blasze do pieczenia w taki sposób, by strona z odrysowanymi serduszkami znalazła się na dole. W misce zmieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce utrzeć mikserem masło i brązowy cukier na lekką i puszystą masę. Wbić jajka i dokładnie je wmieszać. Dodać wanilię. Za pomocą miksera na wolnych obrotach wmieszać około 1/3 suchych składników, a następnie około połowę maślanki. Następnie dodać kolejną 1/3 suchych składników, wymieszać i ponownie wlać maślankę. Wszystko dobrze wymieszać. Na koniec dodać resztę suchych składników. Dodać barwnik spożywczy i wymieszać. Powtórzyć czynność z resztą ciasta. Odłożyć ciastka do całkowitego wystygnięcia.
Krem: wymieszać przy pomocy miksera serek z masłem, aż do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać ekstrakt waniliowy, a następnie stopniowo cukier puder. Cukier puder mieszać na początku na wolnych obrotach. Jak się wmiesza, to należy zwiększyć obroty na wysokie. Przełożyć krem do szprycy i nałożyć go na połowę ciasteczek, a następnie je złożyć.
Zobacz także:
- Co zrobić, kiedy zupa jest za słona? Sprawdź nasze sposoby
- Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?
- Wegańskie flaczki z boczniakami. Prosty przepis na alternatywę tradycyjnej, polskiej zupy
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Julia Kamińska i Paulina Kondrak
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN