Chlebek kokosowy to rodzaj słodkiego pieczywa, które idealnie nadaje się zarówno do słodkiego śniadania, jak i na deser. Można go robić w wersji fit, zamieniając cukier na różnego rodzaju niskokaloryczne słodziki. Sprawdź, z czym go można podawać i jak prosto zrobić według naszego przepisu.
Pyszne ciasto, które jest kremowe i puszyste, a jednocześnie z pysznym chrupiącym wnętrzem. To idealne ciasto przede wszystkim na jesienne wieczory, ale sprawdzi się również na święta. Zaskocz swoich bliskich pysznym deserem i sprawdź, jak to ciasto przygotować!
Każdy, kto choć raz próbował kuchni francuskiej, docenia bogactwo składników i kruchość ciasta, z którego robi się wypieki. Jedną z najbardziej znanych i lubianych potraw jest tarta. Można serwować ją na wiele sposobów: z pieczarkami i porem, boczkiem, szynką, serem, brokułami lub na słodko: z rabarbarem lub sezonowymi owocami. Tartę wykonuje się z gotowego ciasta francuskiego lub samodzielnie przygotowanego spodu.
Naturalna kwaskowość soku jabłkowego podkręca smak wielu dań. Doskonale sprawdza się w przypadku tartiflette i naleśników. Takie pyszności przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Eliza Mórawska-Kmita.
Zapiekanka francuska to danie, którego podstawą są ziemniaki. Obowiązkowym składnikiem jest również ser żółty. Często dodawane jest mięso mielone. Gratin dauphinois, bo tak właśnie Francuzi nazywają jedną ze swoich ulubionych potraw, to klasyka francuskiej kuchni.
Desery z jabłkami osłodzą zimne jesienne dni. W kuchni Dzień Dobry TVN ambasadorka Szlachetniej Paczki, Marieta Marecka przygotowała kilka z nich: szarlotkę z kruszonką, duszone jabłka oraz piernikowe crumble z owocami.
Zdrowe dania z warzyw i owoców przygotowane zgodnie z cyklem pór roku - do jedzenia takich potraw zachęcają Magdalena i Piotr Kucharscy. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządzili: napar rokitnikowy, krakersy, pastę z dyni i papryki, pastę z natki pietruszki i migdałów, żurek wege, orientalnego kalafiora, zieloną soczewicą z jajkiem, a także dyniowy sernik z pieczonymi śliwkami.
Z okazji Dnia Świętego Marcina w Poznaniu sprzedaje się rogale świętomarcińskie. Dlaczego są przygotowywane akurat tego dnia? Jak powstają te przysmaki? Ile mają kalorii? Dowiecie się tego z naszego materiału.
Świętuj Dzień Niepodległości i serwuj tradycyjne dania kuchni polskiej. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na pieczoną gęś, rozgrzewający rosół, drożdżowe z mięsem. A co na deser? Oczywiście rogal Marcina.
Proste i szybkie dania, a do tego smaczne. Takie potrawy przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Na naszym stole pojawiły się: sałatka z cykorii, pieczarkami i serem żółtym, tarta serowa, zapiekane ziemniaki z żółtym serem, a także bułka maślana z serem i sosem holenderskim.
Niskokaloryczne ciasteczka to idealna przekąska nie tylko dla osób na diecie odchudzającej, ale w każdej sytuacji. To nie tylko słodycze, ale również zdrowy zamiennik, z którego nasz organizm ma więcej korzyści niż z wysoko przetworzonych cukierków. Sprawdź jak zrobić ciasteczka, które mają tylko 47 kalorii!
Jak przygotować smaczne i ekonomiczne dania? W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził takie Janek Kuroń. Na naszym stole pojawiły się następujące potrawy: dorsz zawinięty w boczek podanego na szpinaku, podudzia z kurczaka w świeżej żurawinie i rozmarynie, zupa grochowa z piwnym aromatem, a także bowl z pieczoną dynią i tofu.
Tadżin to danie kuchni marokańskiej. Przygotowuje się je w specjalnym glinianym garnku o okrągłym spodzie i stożkowym przykryciu. Tadżin nie jest przyrządzany według jednego przepisu, za każdym razem może smakować inaczej.
Trudno jest ustalić genezę tej nazwy, ale jedno jest pewne. Ciasto leniwej synowej można przygotować błyskawicznie. Nie wymaga wielu składników i piekarnika. Jedynie proces jego schłodzenia może wymagać czekania. Sprawdź przepis.
Vegeta lub warzywko to popularna przyprawa, którą można dodawać do zup, dań mięsnych, sosów i wielu innych. Jednak sklepowe propozycje pełne są ulepszaczy. Jak zatem zrobić domową wersję tej przyprawy? Przedstawiamy prosty przepis.
Jak przyrządzić mięso? Daria Ładocha serwuje w naszej kuchni czerwone curry z polędwicą wieprzową, liczi, pomidorkami cherry podane na ryżu, makaron ryżowy z pak choi z mielonym mięsem, pieczonymi burakami, kozim serem i pistacjami oraz grzanki z siekanym mięsem i pieczonymi burakami. Poznaj niezwykłe przepisy.
Marchewka rządzi w naszej kuchni, bo można ją wykorzystać na wiele sposobów. Beata Kartowicz przyrządza z niej placuszki marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii, zupę marchewkowo - pomarańczową z mlekiem kokosowym, frytki marchewkowe, sok z marchwi, jabłek i gruszki oraz ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone. Poznaj niezwykłe przepisy na dania z marchwi.
Chcesz wypróbować przepis na ciastka bezglutenowe, ale boisz się, że nie wyjdzie? Niepotrzebnie! Istnieje wiele prostych przepisów, z którymi każdy sobie poradzi. Koniecznie spróbuj, jak smakują bezglutenowe ciastka owsiane czy ciastka korzenne bezglutenowe. Poznaj szybkie i łatwe przepisy na ciastka bezglutenowe.
Piwo kremowe to słynny przysmak z serii o Harrym Potterze. W Polsce można się go napić w kilku miejscach i podawane jest przede wszystkim w formie bezalkoholowej, chociaż w fabule książki było one tylko dla osób powyżej 16. roku życia, a zatem miało procenty. Przedstawiamy dwa proste przepisy na piwo kremowe alkoholowe i bezalkoholowe. Sprawdź je!
Ziołomiody uznawane są za niezwykle zdrowe, gdyż łączą w sobie właściwości miodu oraz ziół. Na rynku dostępnych jest wiele wariantów, jednak które z nich są najlepsze? Kiedy i jak można ich używać? Znamy odpowiedzi na te pytania.
Przygotowanie smacznego, pełnowartościowego obiadu może zająć tylko kilka minut.
Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a zatem masło, w niskich temperaturach stają się niezwykle twarde. W temperaturze pokojowej są nieco miększe. Za to zjawiska odpowiadają nasycone kwasy tłuszczowe. Co zrobić, aby masło było miękkie i dało się nim posmarować kromkę chleba? Znamy prostą odpowiedź!
Grzaniec to podgrzany alkoholu. Jest wiele gatunków, które można pić na ciepło, a także doprawiać różnego rodzaju przyprawami korzennymi, a nawet miodem! Sprawdź, jak przygotować samodzielnie grzaniec, grog i inne.
Pigwa ma wiele właściwości. Wzmacnia odporność, pobudza apetyt, świetnie działa na anemię i jest bogatym źródłem witamin. Jakby tego było mało, idealnie nadaje się na pyszne, domowe ciasto. Czy owoce pigwy to nowe jabłka? Uwaga: ten przepis na szarlotkę może zmienić na zawsze wasze podejście do ciasta.
Nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu? Do tego dania, które właściwie robi się samo, potrzebujesz zaledwie kilku składników. Zobacz, jak przygotować makaron z pomidorkami i fetą z piekarnika.
Zupa krem to rozwiązanie, które sprawdzi się doskonale, gdy mamy mniej czasu na ugotowanie obiadu. Możemy przygotować go więcej i zjeść kolejnego dnia lub nawet zamrozić. Jak przygotować rozgrzewający krem z marchewki i kurkumy? Jakie ma właściwości odżywcze?
Mamy na to sposób.
Leniwy sobotni, czy niedzielny poranek nie może się obejść bez pysznego śniadania. Gorące bułeczki cynamonowe, domowe burgery z dynią i czosnkiem, czy pieczona owsianka z pewnością świetnie się wpiszą się w tę konwencję. Kasia Bukowska w kuchni Dzień Dobry TVN pokaże, jak je przygotować.