Mak na świątecznym stole symbolizuje pomnożenie wszelkich dóbr. Warto zatem podążać za tradycją i przygotować z nim wigilijne słodkości. Sebastian Olma zdradza swoje przepisy na świąteczny makowiec, śląską makówkę i kutię. Podpowiada też, czy gotowa masa makowa będzie odpowiednia do świątecznych wypieków.
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował pyszne dania z kiełbasą. Na naszym stole pojawiły się: tarta z pieczonym burakiem, oliwkami i kiełbasą krakowską suchą staropolską, szakszuka z kiełbasą myśliwską staropolską, porem i gorgonzolą, a także: bigos z grzybami shitake i kabanosami staropolskimi.
Trick, który warto znać na znać.
Pan Giallo, panettone faszerowane kremem patissiere oraz abbacchio e aatate, czyli czyli jagnięcina z ziemniakami - nazwy brzmią intrygująco, a dania mają wyborny smak. Świąteczne pyszności z Włoch przyrządza w naszej kuchni Matteo Brunetti pokazując, że nie tylko desery smakują perfekcyjnie w towarzystwie doskonałej kawy Costa Coffee. Poznaj wyjątkowe przepisy.
Paszteciki to danie, które nieodzownie łączy się ze świętami Bożego Narodzenia i Wigilią. Jak przygotować je w wersji wegańskiej? Przedstawiamy przepis na wege paszteciki z kapustą i grzybami oraz z soczewicą.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotował Grzegorz Zawierucha. Pokazał, jak przygotować świąteczne przysmaki: kolorowe laseczki, choinkowe brownie, a także ciasto drożdżowe z makiem i cynamonem.
Co można zjeść na wigilię, jeśli nie spożywa się mięsa? Seleryba to idealne rozwiązanie, nie dość, że smakuje zupełnie jak ryba, to jest mniej kaloryczna i... wegańska! Sprawdź, jak prosto przyrządzić wegańskiego karpia na Boże Narodzenie.
Kiedy za oknem zimno, w kuchni może być słodko i gorąco. Rozgrzewające dania i grzańce dla całej rodziny przyrządza blogerka Katarzyna Bukowska. Poznaj jej sprawdzone przepisy na tarte tatin z przyprawami korzennymi, szybkie bułeczki cynamonowe, pierniczkową pieczona owsiankę, prawdziwą gorąca czekoladę z pomarańczową nutą, zimową herbatę z jabłkiem i przyprawami, malinową herbatę z grejpfrutem i rozmarynem oraz napar z kurkumy, czyli złote mleko.
Co to za potrawa i jak ją przygotować?
Oto kulinarne zestawienie, czego Polacy szukali w sieci w 2021 r.
Miodownik to ciasto, którego najważniejszym składnikiem jest miód. Bywa nazywany ciastem czeskim, ale i w wielu regionach Polski miodownik jest tradycyjnym wypiekiem – na polskiej liście produktów tradycyjnych znajduje się miodownik z Jaszczowa na Lubelszczyźnie. Jest praktyczny, ponieważ można go przygotować wcześniej. Po upieczeniu należy odczekać około tygodnia, aby smaki się połączyły.
Piotr Kucharski nie przestaje nas zaskakiwać. Tym razem zaproponował przepisy na świąteczne wypieki z twarogiem w roli głównej. Zobacz, jak przygotować drożdżową gwiazdę, piernikowy sernik i kulebiak.
Podczas Bożego Narodzenia wielu Polaków nie wyobraża sobie wigilijnego stołu bez tradycyjnego karpia - w końcu to jedna z obowiązkowych potraw. Czy w takim razie można go zastąpić? W naszym programie propozycje łatwo dostępnych ryb, które wniosą smaczny element do świątecznego menu, przedstawiła dietetyk Anna Radowicka.
Idealna świąteczna kapusta będzie dla wielu znaczyła coś zupełnie innego. Jedni lubią kapustę kwaśną, a inni słodką. Jedni lubią dużo dodatków, inni mniej. Jak jednak przygotować idealną bazę pod bigos, uszka czy kapuśniaczki? Sprawdź nasz sposób.
Za słona zupa to wcale nie taki rzadki problem, wystarczy się zamyślić i posolić dwa razy. Zdarza się, że wieczko od solniczki wpadnie do środka lub ktoś nam zrobi wilczą przysługę dosalając całość po cichu. Czy w takiej sytuacji całość jest do wyrzucenia? Wystarczy, że wypróbujesz nasze pomysły na za słoną zupę.
W naszym studiu zapachniało świętami, a niebawem będzie tak w każdym domu. Początek grudnia to najlepszy czas na pieczenie pierniczków, które potrzebują kilku tygodni w zamknięciu, by mogły zmięknąć. Z założenia pieczemy je na Boże Narodzenie. Jednak dziwnie szybko znikają ze szczelnie zamkniętych pojemników, czasem nie doczekując wigilijnej gwiazdki. Sprawdź niezawodne przepisy Ani Starmach.
Grudzień jest miesiącem, gdy dostajemy sporo czekolady. Skoro mamy jej dużo, zróbmy z niej coś innego. Jak przerobić świąteczne figurki? Daria Ładocha proponuje tartę z gorzką czekoladą, wegański mus czekoladowy i daktylowe brownie z jeżynami. Wypróbuj przepisy pełne słodyczy.
Pachnące korzennymi przyprawami ciasto cynamonowe z jabłkami jest wspaniałą alternatywą dla piernika. Łatwe i szybkie w przygotowaniu sprawdzi się na świątecznym przyjęciu u znajomych i bożonarodzeniowym kiermaszu w szkole twojego dziecka. Ma piękny kolor i chrupiącą skórkę.
Mikołajki to dobra okazja, żeby przygotować pyszne i rozgrzewające dania. W naszej kuchni powstają dwukolorowe ciasto mikołajkowe, kaczka duszona w sosie winno-śmietanowym, chrupiąca pizza z patelni, sernikowe przekąski oraz indyjskie racuchy ze szpinakiem. Przyrządzają je Grzegorz Zawierucha, zwycięzca MasterChef 8 i Maciej Regulski, który wygrał 10. edycję programu. Wypróbujcie ich niezwykłe przepisy.
Mandarynki szczyt swojego sezonu przeżywają zimą, szczególnie w okresie świątecznym. Oprócz zajadania się mandarynkami samymi w sobie, z powodzeniem można je wykorzystać do przygotowania ciasta. Nigella Lawson podzieliła się swoją wersją przepisu na pyszne ciasto mandarynkowe. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku.
Na dachu naszego studia w centrum Warszawy na dzień przed mikołajkami wylądowały sanie św. Mikołaja z czwórką pomocników w osobach finalistów najnowszej edycji MasterChefa. Mimo rywalizacji w programie, dziś pozostają dobrymi przyjaciółmi i w kuchni Dzień Dobry TVN dzielą się sekretami na szybkie, rozgrzewające przepisy, które warto wykorzystać w czasie świątecznego szaleństwa. Nie zabraknie też iście zimowego napoju. Żeby nie było tak łatwo, gotować będą w warunkach polowych. Co sycącego i efektownego uda im się wyczarować?
Pyszne ciasto na czekoladowym spodzie z delikatną chmurką na wierzchu, to właśnie Pijana Zakonnica. Jest tak samo niezwykłe w smaku, jak niezwykła jest jego nazwa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na zjawiskowe ciasto, którym zaskoczysz wszystkich gości. Jest prostsze w wykonaniu, niż może Ci się wydawać!
Kuchnia nepalska jest zróżnicowana w zależności od danego regionu kraju. Łączy też wpływy indyjskie, tybetańskie oraz chińskie. Niemniej jednak dania nepalskie nie są zbyt skomplikowane, a do ich przygotowania używa się niewielu produktów. Z pewnością więc każdy będzie w stanie odtworzyć niejeden przepis kuchni nepalskiej.
Na rynku dostępnych jest wiele zamienników mięsa dla osób, które świadomie z niego rezygnują, lecz tęsknią za jego konsystencją. Jednym z nich są wegańskie "kurczaki" z mąki. Przedstawiamy prosty sposób na to, jak zrobić je w domu i jak podawać.
Ryba jest dobra nie tylko w piątek, można ją przyrządzić na wiele sposobów. Sebastian Olma proponuje smażonego łososia z pomidorkami i bazylią, pieczone filety pstrąga z limonką i zielonymi warzywami w sosie curry oraz dorsza w cieście, czyli klasyczny angielski fish and chips. Poznaj wypróbowane przepisy szefa kuchni.
Zakalec to zmora każdej osoby piekącej ciasta. Czasem pojawia się, choć jesteśmy przekonani, że wszystko zrobiliśmy zgodnie z przepisem. Co należy robić, aby ciasto zawsze wychodziło bez zakalca?
Parzybroda, gulasz szegedyński, fuczki, pickled dog - nazwy tych dań z kiszonek brzmią intrygująco. Jak je przyrządzić? W naszej kuchni pokazuje to Jasiek Kuroń. Wypróbuj jego niezwykłe przepisy.
Mięso można przyrządzać na wiele sposobów. Szef kuchni Kuba Kasprzak proponuje rostbef pieczony, pieczoną roladę z boczku oraz pieczeń rzymską z sosem śmietanowo grzybowym z kopytkami. Sprawdź jego wypróbowane przepisy na mięso pieczone.
Makowa panienka to pyszne ciasto, które idealnie komponuje się na świątecznym stole. Ma w sobie mak, który kojarzy się w Polsce z Bożym Narodzeniem, a do tego obsypana wiórkami kokosowymi wygląda, jakby przykrył ją pierwszy śnieg. Sprawdź nasze przepisy na tradycyjną makową panienkę oraz wersję wegańską.