Crostata z zapiekaną ricottą
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru
- duża szczypta soli
- 220 g masła
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jaja
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Składniki na krem z ricotty:
- 3 jaja
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- skórka strata z 1 pomarańczy
- 500 g serka ricotta
- 3 łyżki kaszy manny
- 200 ml śmietany kremówki 30-36%
- Cukier puder do posypania
- 1 szklanka mrożonych jeżyn lub innych świeżych owoców jak maliny, truskawki, jagody etc.
- Masło i mąka do wysmarowania i obsypania formy
Crostata z zapiekaną ricottą - sposób przygotowania:
- Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
- Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy ziemne masło pokrojone w kostkę, cukier, cukier wanilinowy i sól.
- Za pomocą dostawki typu liść ucieramy składniki, aż uzyskamy „mokry piasek”. Dodajemy jajka i ucieramy aż całość zacznie się sklejać.
- Następnie przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką i wyrabiamy krótko aż do połączenia się składników.
- Owijamy ciasto folią spożywczą, lekko spłaszczamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 7 -9 mm.
- Wykładamy ciastem dno i brzegi formy, nadmiar ciasta ścinając, ścinki sklejamy w kulę, spłaszczamy i owinięte folia wstawiamy do ponownego schłodzenia.
- Ciasto na dnie i bokach formy nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, obciążamy go kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni na 20-25 minut.
- Ciasto przed pieczeniem można ponownie schodzić np. przez 30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy krem, oddzielamy żółtka od białek, żółtka przelewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier i ubijamy aż pojaśnieją i stworzą gęsty krem.
- Następnie ścieramy do kremu skórkę z pomarańczy, dolewamy pastę z wanilii i ponownie, ale już krótko razem ubijamy.
- Dodajemy ricottę, kaszę mannę i ucieramy do połącznia składników.
- Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia. Odłożony nadmiar ciasta rozwałkowujemy i wycinamy długie paski.
- Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą z ricotty. Przekładamy na podpieczony spód, możemy podokładać owoce (lub je zupełnie pominąć) i nakrywamy wyciętymi paskami ciasta.
- Dociskamy do rantów i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na godzinę, pieczmy w piecu z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Możemy zabezpieczyć drzwi np. wkładając do nich drewnianą łyżkę.
- Upieczone ciasto, przed krojeniem należy dokładnie wystudzić. Posypujemy cukrem pudrem i serwujemy.
Zobacz także:
- Nowalijki, które warto wyhodować samodzielnie. Sprawdź, jak to zrobić
- Wiosenne dania, czyli nowalijki według Sebastiana Olmy
- Nowalijki dla dzieci - przepisy Darii Ładochy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: