Crostata z zapiekaną ricottą - przepis Mariety Mareckiej

ciasto z agrestem
Trendy_Rowdy/Getty Images
Źródło: iStockphoto
W kuchni na wiosnę warto sięgać po nowalijki. Można z nich przygotować wiele pysznych dań, również w wersji włoskiej. Jak zrobić crostatę z zapiekaną ricottą? Sprawdź przepis Mariety Mareckiej.

Crostata z zapiekaną ricottą

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • duża szczypta soli
  • 220 g masła
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jaja

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

DD_20211119_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Składniki na krem z ricotty:

  • 3 jaja
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • skórka strata z 1 pomarańczy
  • 500 g serka ricotta
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 200 ml śmietany kremówki 30-36%
  • Cukier puder do posypania
  • 1 szklanka mrożonych jeżyn lub innych świeżych owoców jak maliny, truskawki, jagody etc.
  • Masło i mąka do wysmarowania i obsypania formy

Crostata z zapiekaną ricottą - sposób przygotowania:

  1. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
  2. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy ziemne masło pokrojone w kostkę, cukier, cukier wanilinowy i sól.
  3. Za pomocą dostawki typu liść ucieramy składniki, aż uzyskamy „mokry piasek”. Dodajemy jajka i ucieramy aż całość zacznie się sklejać.
  4. Następnie przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką i wyrabiamy krótko aż do połączenia się składników.
  5. Owijamy ciasto folią spożywczą, lekko spłaszczamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 7 -9 mm.
  6. Wykładamy ciastem dno i brzegi formy, nadmiar ciasta ścinając, ścinki sklejamy w kulę, spłaszczamy i owinięte folia wstawiamy do ponownego schłodzenia.
  7. Ciasto na dnie i bokach formy nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, obciążamy go kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 220 stopni na 20-25 minut.
  8. Ciasto przed pieczeniem można ponownie schodzić np. przez 30 minut.
  9. W tym czasie przygotowujemy krem, oddzielamy żółtka od białek, żółtka przelewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier i ubijamy aż pojaśnieją i stworzą gęsty krem.
  10. Następnie ścieramy do kremu skórkę z pomarańczy, dolewamy pastę z wanilii i ponownie, ale już krótko razem ubijamy.
  11. Dodajemy ricottę, kaszę mannę i ucieramy do połącznia składników.
  12. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia. Odłożony nadmiar ciasta rozwałkowujemy i wycinamy długie paski.
  13. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą z ricotty. Przekładamy na podpieczony spód, możemy podokładać owoce (lub je zupełnie pominąć) i nakrywamy wyciętymi paskami ciasta.
  14. Dociskamy do rantów i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na godzinę, pieczmy w piecu z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  15. Możemy zabezpieczyć drzwi np. wkładając do nich drewnianą łyżkę.
  16. Upieczone ciasto, przed krojeniem należy dokładnie wystudzić. Posypujemy cukrem pudrem i serwujemy. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości