Wiosenna sałatka z malinowym dressingiem
Składniki na 4 porcje:
- 6 ogórków gruntowych
- 2 garście szpinaku
- 6 liście sałaty masłowej
- 10 listków mięty
- 1/2 pęczka kolendry
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy
- cebula czerwona
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 2 ząbki czosnku
- 10 łyżek oliwy
- 10 malin
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Wiosenna sałatka z malinowym dressingiem - sposób przygotowania
- Soczewicę ugotuj w 1,5 szklanki wody ze szczyptą soli. Gotuj pod przykryciem przez około 20 min.
- Rzodkiewki i ogórki pokrój w cienkie talarki, a czerwoną cebulę w cienkie pióra.
- Miętę, kolendrę, natkę drobno posiekaj.
- Maliny rozgnieć widelcem, następnie połącz z oliwą, miodem, rozgniecionym czosnkiem, musztardą francuską, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- Do miski dodaj gotowe warzywa i zioła, dodaj szpinak i porwane liście sałaty, wymieszaj całość z dressingiem malinowym.
Zobacz także:
- Pomysły na grilla. 10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu
- Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
- "Barbecue na wypasie". Światowej sławy szef kuchni zdradza nam swoje triki na idealnego grilla
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: