Wiosenna sałatka z malinowym dressingiem - przepis Jagny Niedzielskiej

Jagna Niedzielska w kuchni Dzień Dobry TVN z przepisem na sałatkę z malinowym dressingiem.
Jagna Niedzielska
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Majówka za nami, ale sezon grillowy w pełni. W kuchni Dzień Dobry TVN przepisami na plenerowe przekąski podzieliła się Jagna Niedzielska. Jak zrobić wiosenną sałatkę z malinowym dressingiem?

Wiosenna sałatka z malinowym dressingiem

Składniki na 4 porcje:

  • 6 ogórków gruntowych
  • 2 garście szpinaku
  • 6 liście sałaty masłowej
  • 10 listków mięty
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy
  • cebula czerwona
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 łyżek oliwy
  • 10 malin
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Wiosenna sałatka z malinowym dressingiem - sposób przygotowania

  1. Soczewicę ugotuj w 1,5 szklanki wody ze szczyptą soli. Gotuj pod przykryciem przez około 20 min.
  2. Rzodkiewki i ogórki pokrój w cienkie talarki, a czerwoną cebulę w cienkie pióra.
  3. Miętę, kolendrę, natkę drobno posiekaj.
  4. Maliny rozgnieć widelcem, następnie połącz z oliwą, miodem, rozgniecionym czosnkiem, musztardą francuską, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
  5. Do miski dodaj gotowe warzywa i zioła, dodaj szpinak i porwane liście sałaty, wymieszaj całość z dressingiem malinowym.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości