Naleśniki gryczane "galettes" - prosty przepis Davida Gaboriauda

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Naleśniki gryczane "galettes" - prosty przepis Davida Gaboriauda
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował gryczane naleśniki "galettes". Podawane z szynką wiejską, serem Gruyere i miodem smakują wyśmienicie. Sprawdź, jak przygotować ten przepis. 

Naleśniki gryczane "galettes" - przepis krok po kroku

Składniki na 10 galettes:

  • 300 g mąki gryczanej
    • 3 jajka
      • płaska łyżeczka soli
        • woda o temperaturze pokojowej

          Dodatki:

          • 4 cienkie plastry szynki wiejskiej
            • 100 g startego sera Gruyere
              • 2 jajka od kury z wolnego wybiegu
                • 2 plastry roladki z koziego sera
                  • 2 łyżki miodu
                    • świeży lub suszony tymianek
                      • olej do smażenia
                        • 50 g roztopionego masła

                          Sposób przygotowania naleśników gryczanych "galettes"

                          1. Do miski wsyp mąkę i sól. Zrób wgłębienie i wbij 3 jajka. Ubij je widelcem, a następnie wymieszaj z mąką. Dolewaj stopniowo wodę, cały czas ubijając trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą, gęstą masę. Odstaw do lodówki na godzinę.
                            1. Po tym czasie dolej jeszcze trochę wody i wymieszaj. Ciasto powinno być rzadkie i mieć jednolitą konsystencję. Smaż galettes na oleju, na rozgrzanej patelni do naleśników.
                              1. Na osobnej patelni usmaż jajka sadzone.
                                1. Rozgrzej patelnię. Włóż jeden usmażony galette, na środku ułóż dwa plastry szynki, zetrzyj trochę sera i połóż jedno sadzone jajko. Zawiń brzegi na kwadrat i wysmaruj je przy użyciu pędzelka roztopionym masłem. Posyp jeszcze trochę sera dookoła jajka. Smaż kilka minut i wyciągnij ostrożnie z patelni. Powtórz tę samą czynność z drugim galette.
                                  1. Na rozgrzanej patelni połóż jeden usmażony galette. Na środku ułóż jeden plaster koziego sera i zawiń brzegi na kwadrat. Wysmaruj brzegi roztopionym masłem i posyp świeżym tymiankiem. Smaż kilka minut aż ser zacznie się lekko roztapiać. Wyciągnij galette z patelni i przełóż na talerz. Polej miodem. Powtórz tę samą czynność z drugim galette.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: David Gaboriaud

                                    Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Apokalipsa w galerii sztuki
                                    Materiał promocyjny

                                    Apokalipsa w galerii sztuki