Śniadanie to dobry początek dnia. Można je przygotować na różne sposoby. Martyna Chomacka proponuje omlet z pimientos de padron i grzybkami, mango sticky rice oraz crepes Suzette. Poznaj przepisy na śniadania z różnych stron świata.
Pyszne, świeże i jeszcze ciepłe pieczywo to coś, co prawie każdy z nas uwielbia. Sprawdź, jak przygotować idealne bułeczki, które świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Ciasto można zamrozić i przygotowywać codziennie świeżą porcję. To banalnie proste!
Klasyczny makaron po bolońsku łączy smak wołowiny i mielonej wieprzowiny. Kuchnia wegańska ma to do siebie, że proponuje zamienniki, które wspaniale harmonizują przyprawy z produktami roślinnymi. Dzięki temu możemy uzyskać pyszny i aksamitny sos bez kęsa mięsa. Takie połączenie będzie o wiele zdrowsze i lżejsze dla naszego układu pokarmowego.
Z okazji Dnia Spaghetti Jasiek Kuroń w naszej kuchni przygotowuje różne rodzaje tego pysznego dania. Zobacz, jak powstaje spaghetti carbonara, cacio e pepe , putanesca oraz spaghetti z pesto z jarmużu oraz to z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym. Poznaj sprawdzone przepisy.
Brazylijska kuchnia to połączenie wielu różnych kuchni: portugalskiej, niemieckiej, holenderskiej. Można tu także zauważyć wpływy afrykańskie. Potrawy brazylijskie zachwycają smakiem egzotycznych owoców, dań będących połączeniem wpływów indiańskich, afrykańskich i portugalskich. Kuchnię brazylijską charakteryzuje obfitość posiłków oraz dominacja potraw mięsnych.
Jednym z noworocznych postanowień jest zmiana diety. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński pokazał, jak zrobić pyszne i zdrowe dania. Zaliczył do nich: warzywne makarony, zupę krem z porów, czekoladowy deser z awokado i tabule.
Terrina warzywna to świetny pomysł na barwną przystawkę, którą można podawać na ciepło i na zimno. Terrina to przekładaniec, przypominający wyglądem pasztet. Potrawa ta pochodzi z Francji. Przygotowuje się ją zazwyczaj na bazie mięsa. Jednak równie dobrze smakuje terrina warzywna, do której dodamy cukinię, pomidory, paprykę czy brokuły.
Dania na parze przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma. Na naszym stole pojawiły się: filet z indyka z młodą marchwią, krem marchwiowo-imbirowy z gotowanym indykiem i duszonym jarmużem, a także warzywne curry z soczewicą i orzeszkami nerkowca.
Sos guacamole, inaczej salsa, znany jest już od czasów azteckich. Głównym jego składnikiem jest awokado, obok którego najważniejsze są limonka i sól. Istnieje niezliczona ilość przepisów na tę pastę. Różnią się one doborem dodatkowych składników. Mogą to być pomidory, papryka, kolendra, czosnek. Pastę guacamole najczęściej podaje się z kukurydzianymi chipsami, nachos.
Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku – taka jest właśnie beza. Doskonale sprawdza się nie tylko jako tort urodzinowy, ale również tort na Sylwestra. Jak przygotować bezę Pavlova pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach.
Ciasta o nietypowych nazwach, jak "Słodka teściowa" czy "Makowa panienka" często są mało znanymi i pysznymi deserami, które warto spróbować zrobić. Nie są trudne, a zachwycają smakiem i połączeniem składników. Sprawdź nasz przepis na słodką teściową!
Już za kilka godzin najważniejsza noc w roku! Jeśli nie zdążyliście jeszcze zaplanować i przygotować przekąsek dla gości, nie wpadajcie w panikę – Andrzej Polan ma dla was przepisy „last minute”, z którymi poradzi sobie każda osoba! Zobaczcie, jak szybko i smacznie przygotować sylwestrowe potrawy.
Kilka propozycji na sylwestrowe przekąski dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie, dla poszukujących nowości, ale także dla osób, które dobrze czują się przy kuchennym blacie, przedstawiły Agnieszka i Tonia Kręglickie. Życzymy smacznego i udanej zabawy sylwestrowej!
Szukasz pomysłu na sylwestrowe przekąski? Nie wiesz, co podać swoim dzieciakom, żeby zjadły ze smakiem? Na ratunek przybywa niezastąpiony Grzegorz Zawierucha, który w kuchni DDTVN przygotuje sylwestrowe smakołyki. Cukierki z łososia i sera żółtego, serowe rózgi lub ptak z "serowym afro", lub serduszkowy hummus z warzywami i paluchami serowymi mogą gościć na waszych stołach. Co będzie potrzebne do ich przygotowania?
Jak przygotować zdrowe i smaczne posiłki, które przekonają panów do zmiany nawyków żywieniowych? Grzegorz Zawierucha i Hanna Stolińska zdradzili swoje pomysły
Jak wprowadzić brokuły do diety na stałe? Nie musisz się już tym martwić. Makaronowa zapiekanka z brokułami to zdrowie i przyjemność na talerzu w jednym!
Tradycyjnie na święta przygotowujemy dużo potraw, a kiedy święta się kończą, zostajemy z dużą ilością resztek. Co z nimi zrobić, aby ich nie zmarnować? Można przyrządzić kolejne dania! Sprawdź nasze pomysły na potrawy z resztek.
Tuż po wigilii hasło "zostaw, to na święta" magicznie ewoluuje w "jedzcie, bo się zepsuje", jednak po trzech dniach beztroskiego łakomstwa ochota na świąteczne dania przemija. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia i ze smakiem zjeść to, co po świętach zostało?
Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb kupowanych w Polsce. Wynika to nie tylko z jego walorów smakowych, ale również wielu możliwości jego przygotowania. Jedną z nich jest tatar z łososia, zarówno wędzonego, jak i surowego. Można serwować go z jajkiem i awokado, kaparami, koperkiem i ogórkiem. Opcji jest sporo i zależą tylko od posiadanych przez nas składników oraz naszych preferencji smakowych.
Nietypowe dania wigilijne proponuje Szymon Czerwiński. W naszej kuchni przyrządza podlaską rybę po grecku, śląskie makówki oraz małopolskie moskole z sosem grzybowym. Sprawdź wyjątkowe przepisy.
Karp pieczony jest prosty do przygotowania. Dobrze łączy się z wieloma ziołami i warzywami. Podawany jest okazji świąt, ale nadaje się również jako danie główne na wiele innych okazji. Pieczenie to najlepszy sposób, by zachować aromat i soczystość ryby, ale obniżyć jej kaloryczność. Pieczony 100 g kawałek karpia to niecałe 115 kcal.
Wigilia tuż - tuż, a królem świątecznego stołu jest nikt inny jak karp. W naszej kuchni po mistrzowsku przyrządza go Andrzej Polan. Sprawdź jego przepisy na karpia smażonego z marynowaną czerwoną kapustą i pyzami grzybowymi, a także postną, wigilijną zupę grzybową z sokiem z kiszonych ogórków oraz przedwojenny tort orzechowy.
"Dzisiejsza Wigilia to jest dawne pogańskie święto".
Dieta dziecka powinna obfitować w zdrowe i lekkostrawne produkty, a tradycyjne świąteczne potrawy nie zawsze odpowiadają jej wymogom. Podczas komponowania bożonarodzeniowego menu warto pamiętać o tym, że składniki niektórych specjałów mogą zaszkodzić najmłodszym członkom rodziny. Za sprawą drobnej modyfikacji klasycznych przepisów możemy przygotować pożywne, a jednocześnie niezwykle apetyczne dania. Przekonuje o tym Magdalena Adamczak, dietetyk kliniczny i specjalista zdrowia publicznego.
Anna Jones to znana brytyjska kucharka i autorka książek kulinarnych. W naszym kraju ukazała się właśnie jej najnowsza publikacja. W Dzień Dobry TVN opowiedziała o swojej karierze i pokazała, jak przyrządzić jeden z jej ulubionych przepisów.
Jak smacznie przyrządzić dorsza? Czy dorsz bałtycki jest zdrowy? Co można zrobić z dorsza? Przepisy na dorsza: dorsz smażony, pieczony, na parze.
Połączenie makowca i sernika? To jest możliwe! Wystarczy, że upieczesz seromakowiec. To proste ciasto, które łączy w sobie dwa ulubione zimowe smaki. Idealnie pasuje na świąteczny stół oraz jako słodki deser po postnej Wigilii. Sprawdź, jak prosto go przygotować.
Spring rollsy to lekka przekąska serwowana na ulicznych straganach w Azji. Ich polska nazwa to krokiety lub naleśniki wiosenne. Spożywane są z sosami i dipami i są cenione przez osoby żyjące w ciągłym pędzie, bo ich forma sprawia, że można je jeść nawet w biegu.
Opłatkiem dzielimy się w noc wigilijną. Jest to symbol pojednania i przebaczenia, jednak co jeszcze wyraża opłatek? Czy we wszystkich krajach ludzie dzielą się nim przed Wigilią? O tym w Dzień Dobry TN opowiedział Piotr Kucharski, kucharz.