Pasta z bobu do spaghetti i tostów z przepisu Natalii Maszkowskiej

Chrupiące grzanki z pastą z bobu
Chrupiące grzanki z pastą z bobu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Co można zrobić z bobu? Natalia Maszkowska w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pyszną pastę. Tą z powodzeniem można zastosować do obiadu - do spaghetti, lub na śniadanie i kolację - np. do tostów. Sprawdź przepis na pastę z bobu i ciesz się zdrowym, pysznym posiłkiem.

Pasta z bobu do spaghetti i tostów

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • Parmezan mielony
  • 2 kg młodego bobu
  • Dobrej jakości oliwa
  • Świeży koperek 1/2 pęczka
  • Wędzona papryka w proszku
  • Sól i pieprz
  • Czosnek suszony i świeży
  • Cytryna
  • Papryczka chili mielona
  • Masło klarowane
  • Bochenek chleba do grzanek - może być z ziarnami
  • Świeża mięta
  • Cukier drobny

Spaghetti z pastą z bobu - przepis

  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, możemy ściągnąć skórkę, ale nie musimy.
  2. Dodajemy dobrej jakości oliwę, świeży koperek, czosnek, sok z cytryny, parmezan, ostrą mieloną paprykę, paprykę wędzoną, sól, pieprz i wszystko blendujemy na gładką masę.
  3. Możemy również dodać łyżeczkę miodu dla równowagi smaków.
  4. Gotową pastę mieszany z gorącym makaronem.
  5. Całość posypujemy parmezanem.

Tosty z pastą z bobu - przepis

Chleb dobrej jakości podsmażamy na klarowanym maśle i podajemy z gotową pastą z bobu, oraz świeżą miętą (przepis na pastę wyżej).

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości