Pasta z bobu do spaghetti i tostów
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
- Parmezan mielony
- 2 kg młodego bobu
- Dobrej jakości oliwa
- Świeży koperek 1/2 pęczka
- Wędzona papryka w proszku
- Sól i pieprz
- Czosnek suszony i świeży
- Cytryna
- Papryczka chili mielona
- Masło klarowane
- Bochenek chleba do grzanek - może być z ziarnami
- Świeża mięta
- Cukier drobny
Spaghetti z pastą z bobu - przepis
- Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, możemy ściągnąć skórkę, ale nie musimy.
- Dodajemy dobrej jakości oliwę, świeży koperek, czosnek, sok z cytryny, parmezan, ostrą mieloną paprykę, paprykę wędzoną, sól, pieprz i wszystko blendujemy na gładką masę.
- Możemy również dodać łyżeczkę miodu dla równowagi smaków.
- Gotową pastę mieszany z gorącym makaronem.
- Całość posypujemy parmezanem.
Tosty z pastą z bobu - przepis
Chleb dobrej jakości podsmażamy na klarowanym maśle i podajemy z gotową pastą z bobu, oraz świeżą miętą (przepis na pastę wyżej).
Zobacz także:
- Odkryj makaron spaghetti na nowo
- Spaghetti na różne sposoby według przepisów Jaśka Kuronia
- Przepis na pyszne bolognese bez kęsa mięsa
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: