Hilopites z boczniakami i orzechami - przepis Sabiny Francuz

Hilopites po grecku
Hilopites z boczniakami i orzechami - przepis Sabiny Francuz
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Hilopites to tradycyjny grecki makaron w formie cienkich pasków lub małych kwadratów. W kuchni Dzień Dobry TVN Sabina Francuz, projektantka i autorka bloga kulinarnego, przygotowała hilopites z boczniakami i orzechami. Sprawdź jej przepis. 

Hilopites z boczniakami i orzechami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jajko,
  • żółtko,
  • ok. 50 ml mleka (najlepiej koziego),
  • 250 g mąki 00,
  • ok. 100 g boczniaków,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • ząbek czosnku,
  • 50 ml białego wina,
  • cytryna,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania Hilopites z boczniakami i orzechami

  • Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Powinno być zwięzłe i elastyczne.
  • Przykryj folią i odłóż na ok 30 min.
  • Po tym czasie przełóż ciasto na posypany ciastem blat i rozwałkuj najcieniej jak to możliwe, pokrój w nieregularne wstążki lub w kwadraty.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i orzechy i chwilę później boczniaki, gdy zaczną się rumienić, wlej wino, smaż na dużym ogniu ok 30-60 sekund.
  • Ugotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie ok 2 min. Odcedź, dodaj boczniaki, dokładnie wymieszaj.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości