Hilopites z boczniakami i orzechami - przepis krok po kroku
Składniki:
- jajko,
- żółtko,
- ok. 50 ml mleka (najlepiej koziego),
- 250 g mąki 00,
- ok. 100 g boczniaków,
- 30 g orzechów włoskich,
- ząbek czosnku,
- 50 ml białego wina,
- cytryna,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania Hilopites z boczniakami i orzechami
- Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Powinno być zwięzłe i elastyczne.
- Przykryj folią i odłóż na ok 30 min.
- Po tym czasie przełóż ciasto na posypany ciastem blat i rozwałkuj najcieniej jak to możliwe, pokrój w nieregularne wstążki lub w kwadraty.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i orzechy i chwilę później boczniaki, gdy zaczną się rumienić, wlej wino, smaż na dużym ogniu ok 30-60 sekund.
- Ugotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie ok 2 min. Odcedź, dodaj boczniaki, dokładnie wymieszaj.
Zobacz także:
- Avgolemono, czyli grecka zupa cytrynowa
- Styl grecki – nadmorska atmosfera we własnym domu
- Kuchnia grecka - najważniejsze potrawy i desery
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sabina Francuz
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: