Tarta z botwinki - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 300g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 150 g zimnego masła,
- jajko.
Składniki na farsz:
- łyżka masła,
- szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- spory pęczek botwinki,
- cytryna,
- 250 ml śmietany 18%,
- 3 jajka,
- 100 g miękkiego sera koziego,
- 100 g sera feta,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania tarty z botwinki
- Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę pszenną wysypujemy na stolnicę, mieszamy z solą, po czym dodajemy bardzo zimne masło pokrojone w kostkę i zaczynamy rozcierać je z mąką.
- Bardzo szybko wcieramy tłuszcz w mąkę, by powstała nam kruszonka, pamiętając, że im krócej dotykamy ciasta tym będzie bardziej kruche i delikatne po upieczeniu.
- Następnie do ciasta wybijamy jajko, mieszamy widelcem z naszą kruszonką, a potem zagniatamy w dłoniach, by całość utworzyła kulę.
- Jeżeli mamy problem, by ciasto połączyło się może na tym etapie dodać 1-2 łyżki lodowatej wody lub łyżkę kwaśnej śmietany.
- Kulę z ciasta układamy na blacie podsypanym lekko mąką, podsypujemy je lekko również z wierzchu i wałkujemy do wielkości formy na tartę.
- Ciasto układamy w formie, dociskamy dokładnie brzegi, wywijamy je lub odcinamy nadmiar i chowamy na około pół godziny do zamrażarki.
- W tym czasie możemy przygotować nadzienie do tarty. Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną szalotkę, a po chwili dodajemy również przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Następnie dokładamy również obrane, pokrojone w cienkie plasterki buraczki oraz posiekane łodyżki botwinki, doprawiamy skórką startą z około połowy cytryny oraz łyżką soku, solą i pieprzem.
- Smażymy około 5 minut na niedużym ogniu.
- Na sam koniec dokładamy drobno posiekane liście botwinki i smażymy aż zwiędną i odparują.
- Spód do tarty wyjmujemy z zamrażarki, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, po czym wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut i podpiekamy.
- Śmietanę mieszamy z jajkami na gładką masę. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone warzywa, kruszymy ser kozi i feta, zalewamy masą jajeczną.
- Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na około 20 minut. Należy pilnować, by masa jajeczna się ścięła, jednak nie dajmy się jej wysuszyć.
Zobacz także:
- Jak upiec buraki? Przygotowanie i sposób podania buraków
- Ekspresowe ciasto francuskie z burakami, karczochami i pieprzem cytrynowym z przepisu Darii Ładochy
- Tyle smaku w tym buraku! Sprawdź przepisy Darii Ładochy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Katarzynka Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: