Tarta z botwinki - przepis Katarzyny Bukowskiej

Tarta z burakami
Tarta z burakami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Majową botwinkę można jeść na surowo, jednak idealnie sprawdzi się też do przygotowania pysznej tarty. W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska zaprezentowała przepis na tartę z botwinką. Takie danie sprawdzi się na obiad i popołudniową przekąskę w pracy. Sprawdź, jak ją zrobić. 

Tarta z botwinki - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 300g mąki pszennej,
    • 1/2 łyżeczki soli,
      • 150 g zimnego masła,
        • jajko.

          Składniki na farsz:

          • łyżka masła,
            • szalotka,
              • 2 ząbki czosnku,
                • spory pęczek botwinki,
                  • cytryna,
                    • 250 ml śmietany 18%,
                      • 3 jajka,
                        • 100 g miękkiego sera koziego,
                          • 100 g sera feta,
                            • sól i świeżo mielony pieprz.

                              Sposób przygotowania tarty z botwinki

                              1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę pszenną wysypujemy na stolnicę, mieszamy z solą, po czym dodajemy bardzo zimne masło pokrojone w kostkę i zaczynamy rozcierać je z mąką.
                                1. Bardzo szybko wcieramy tłuszcz w mąkę, by powstała nam kruszonka, pamiętając, że im krócej dotykamy ciasta tym będzie bardziej kruche i delikatne po upieczeniu.
                                  1. Następnie do ciasta wybijamy jajko, mieszamy widelcem z naszą kruszonką, a potem zagniatamy w dłoniach, by całość utworzyła kulę.
                                    1. Jeżeli mamy problem, by ciasto połączyło się może na tym etapie dodać 1-2 łyżki lodowatej wody lub łyżkę kwaśnej śmietany.
                                      1. Kulę z ciasta układamy na blacie podsypanym lekko mąką, podsypujemy je lekko również z wierzchu i wałkujemy do wielkości formy na tartę.
                                        1. Ciasto układamy w formie, dociskamy dokładnie brzegi, wywijamy je lub odcinamy nadmiar i chowamy na około pół godziny do zamrażarki.
                                          1. W tym czasie możemy przygotować nadzienie do tarty. Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną szalotkę, a po chwili dodajemy również przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
                                            1. Następnie dokładamy również obrane, pokrojone w cienkie plasterki buraczki oraz posiekane łodyżki botwinki, doprawiamy skórką startą z około połowy cytryny oraz łyżką soku, solą i pieprzem.
                                              1. Smażymy około 5 minut na niedużym ogniu.
                                                1. Na sam koniec dokładamy drobno posiekane liście botwinki i smażymy aż zwiędną i odparują.
                                                  1. Spód do tarty wyjmujemy z zamrażarki, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, po czym wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut i podpiekamy.
                                                    1. Śmietanę mieszamy z jajkami na gładką masę. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone warzywa, kruszymy ser kozi i feta, zalewamy masą jajeczną.
                                                      1. Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na około 20 minut. Należy pilnować, by masa jajeczna się ścięła, jednak nie dajmy się jej wysuszyć.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                        Źródło: Katarzynka Bukowska

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                        Materiał promocyjny

                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana