Kebab z kurczaka - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g mięsa z udek z kurczaka,
- 100 g jogurtu greckiego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku, posiekanego,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół cebuli startej na tarce o małych oczkach,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania kebabu z kurczaka
- Do miski dodajemy mięso i wszystkie składniki. Marynujemy przez przynajmniej 30 minut, najlepiej 2 godziny.
- Z mięsa staramy się usunąć większość marynaty, ale nie całą, tak, by się nie przypaliła.
- Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju i smażymy na średnim ogniu, aż kurczak będzie cały złotobrązowy ciągle, obracając łącznie przez około 10 minut. Zmniejszamy ogień, jeżeli kurczak będzie się przypalał.
- Możemy również całość zrobić na grillu.
- Po usmażeniu kroimy kurczaka na paski i podajemy z różnymi sosami, pokrojonymi warzywami, zawinięte w tortille.
Zobacz także:
- Kurczę nie tylko pieczone. Patenty Piotra Kucharskiego na dania z drobiem
- Gyros a kebab - na czym polega różnica?
- Kurczak w pistacjach - przepis Andrzeja Polana
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Maciej Regulski
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński
podziel się: