Musaka, baklawa, spaghetti, owoce morza, pizza – te i inne dania, kojarzone głównie z Grecją, Turcją i Włochami, znajdują się także w menu albańskich restauracji. Choć Albańczycy nie mają w swojej kuchni zbyt wielu tradycyjnych potraw, ich wariacje na temat znanych dań śródziemnomorskich smakują równie dobrze. Co oferuje kuchnia albańska?
Smażony budyń to deser, który zdobył uznanie w wielu zakątkach świata. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Poradzi sobie z nim nawet osoba nieposiadająca wyjątkowych zdolności kulinarnych. Podpowiadamy, jak zrobić go krok po kroku.
Dania z pieczarkami są smaczne i zdrowe. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Były to: portobello nadziewane boczkiem, portobello nadziewane serkiem i natką pietruszki, flan z pieczarkami z ricottą, a także kurczak pieczony w maśle z pieczarkami.
Klasyczne pączki można „odklasyczniać”, przekształcać i robić na niezliczoną ilość sposobów. Jednym z nich jest bardzo ważna dla wielu osób wersja bezglutenowa. Tak, pączki bezglutenowe, podobnie jak każde inne, można zrobić samodzielnie i potrafią być naprawdę pyszne. Pod warunkiem, że... zrobicie je zgodnie z naszym przepisem.
Na walentynki często wręcza się drobne, słodkie upominki, takie jak pralinki. Pysznym i zdrowym prezentem są słodkości przyrządzone w domu. Do ich wykonania możemy wykorzystać różne owoce, najlepiej te, które lubimy najbardziej. Sprawdź, jak prosto przygotować piękne pralinki z daktyli.
Serula to tradycyjna zupa ze Śląska. Do jej przygotowania potrzebnych jest kilka prostych składników, ale to ich umiejętne połączenie jest gwarancją sukcesu. Sprawdź nasz przepis na serulę z dodatkiem oscypka.
W Dzień Ciasta Marchewkowego w naszej kuchni króluje marchew. Piotr Kucharski przyrządza dla nas ciasto marchewkowe, sznycle z indyka z marchewką po „koreańsku”, „żelki” z marchewki oraz marchewkowe curry ze Sri Lanki. Sprawdź niezwykłe przepisy.
2 luty to Dzień Pozytywnego Myślenia. Z tej okazji finalista 5. edycji programu "MasterChef", Szymon Czerwiński przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania ze składnikami, które wyzwalają endorfiny. Były to: azjatycka zupa z żeń-szeniem, kurczak pieczony z ziarnami wanilii oraz tort bezowy dacquoise.
Tradycyjne potrawy serwowane na Chiński Nowy Rok proponuje Daria Ładocha. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza nian gao, warzywa po chińsku podane z kaczymi jajami marynowanymi w sosie sojowym, rybę po chińsku gotowaną na parze oraz yusheng, czyli sałatkę z surowej ryby z warzywami. Sprawdź wypróbowane przepisy na dania kuchni azjatyckiej.
Carpaccio, tatar, burgery i fiorentina bistecca - takie dania przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Antek i Karol Smykiewiczowie. Przepisy są proste, a potrawy bardzo smakowite.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Julię Kamińską i Paulinę Kondrak. Aktorki przygotowały u nas dania, które idealnie nadają się na 30. finał WOŚP. Na naszym stole pojawiły się: zupa pomidorowa, pierogi buraczane i ciasteczka w kształcie serca.
Surówka chińska wielu osobom kojarzy się z sałatką colesław, jednak to dwie zupełnie inne kulinarne specjały. Chińska surówka z białej kapusty jest bogatym źródłem witamin, a przy tym jest zdecydowanie mniej kaloryczna, bo nie zawiera tuczącego majonezu. Jak ją przyrządzić?
Podawane przed głównym daniem zupy, bywają niedoceniane. Tymczasem, szczególnie w trakcie zimy, sprawdzają się jako pełnoprawne, rozgrzewające potrawy. Andrzej Polan zdradził swoje popisowe przepisy, które do zup przekonają nawet największego sceptyka.
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN wziął na warsztat mandarynki. Z tymi pysznymi owocami można przygotować niestandardowe potrawy. Poznaj przepisy na tatara z łososia, sałatkę z pieczonym burakiem, polędwiczki wieprzowe i ciasto bezglutenowe.
Dania z kurczaka są jednymi z najpopularniejszych, mięsnych potraw lądujących na naszych stołach. Jak sprawić, aby smak drobiu nie zaczął nam się nudzić? Z pomocą przychodzi Tomasz Grabski.
Zarówno słodkie brownie jak i wytrawny stek z miecznika skruszą nawet najtwardsze serca i trafią w najbardziej wybredne gusta. Z okazji Dnia Drugiej Połówki Cristina Catese proponuje przepisy, w których trudno się nie zakochać.
Bruschetta to lekkie danie na śniadanie, kolację lub spotkanie ze znajomymi. Klasyczna włoska przekąska składa się z posmarowanej oliwą grzanki oraz świeżych pomidorów. Ze względu na to, że można ją urozmaicać na wiele rozmaitych sposobów, pokochają ją również weganie i wegetarianie. Przedstawiamy najlepsze przepisy na szybki i smaczny posiłek.
Zupy kremy w ostatnich latach biją rekordy popularności, wersji i kombinacji. Ale zblendowana kapusta kiszona? Otóż tak! Ta zupa jest pyszna i głęboka w smaku. Można wręcz powiedzieć, że zmienia życie! Pod warunkiem, że krem z kiszonej kapusty zrobicie zgodnie z naszym przepisem.
Słonecznikowiec to smakowite ciasto z masą krówkową oraz ciekawym akcentem w postaci prażonego słonecznika. To idealny deser dla wszystkich, którzy kochają słodkie wypieki z kremem. Mimo że można znaleźć wiele przepisów na jego przygotowanie, bazą i obowiązkowym składnikiem jest zawsze słonecznik.
Tradycyjne dania z Zagłębia Dąbrowskiego - takie pyszności przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński. Ugotował dla nas żelazne kluski, roladę i zalewajkę. Pomysłodawcą przepisów jest zwycięzca 10. edycji programu "MasterChef", Maciej Regulski.
Jean Paul Veziano jest właścicielem piekarni Boulangerie Veziano w Antibes, która ma już blisko 100-letnią historię. To właśnie w niej wypiekany jest chleb w charakterystycznym kształcie. Jak go wykonać? Piekarz pokazał to w Dzień Dobry TVN.
Różnego rodzaju gulasze, również te wegetariańskie, to doskonały pomysł na sycący obiad. Przykładem bezmięsnej, rozgrzewającej potrawy jest danie ratatuj (ratatouille), To pochodzący z kuchni francuskiej, bezmięsny gulasz warzywny z dodatkiem aromatycznych przypraw. Sprawdź nasze przepisy na ratatuj w wersji wege i mięsnej.
Karnawał to czas zabaw w gronie przyjaciół i znajomych. W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska przygotowała przekąski, które można podać podczas domowego przyjęcia.
Tradycyjny ratatouille, pierś z kurczaka ze smardzami w sosie z porto i śmietaną, a na deser - gruszki poszetowane z pistacjami, sosem karmelowym i gorgonzolą. Takie pyszności przyrządza w naszej kuchni Pascal Brodnicki. Poznaj jego sprawdzone przepisy na dania kuchni francuskiej.
Zdrowe cukierki, w dodatku przygotowane samodzielnie? Wbrew pozorom to naprawdę proste. Wystarczy zaopatrzyć się tylko w trzy składniki, nasz przepis na domowe cukierki i wykonać go krok po kroku.
Risotto z wołowiną oraz potaje de letejas con chorizo z pieca to smaczne dania jednogarnkowe. W naszej kuchni przyrządza je Marieta Marecka. Poznaj jej sprawdzone przepisy na rozgrzewające potrawy.
Dzień Babci to idealna okazja, aby przygotować dania, których smak pamiętamy z dzieciństwa. Tego zadania podjął się Janek Kuroń. Poznaj przepisy na proziaki, prażuchy, kotlety mielone z zasmażanymi buraczkami, schab w sosie koperkowym i ciasto drożdżowe z jabłkami. Co ugotujesz dziś na obiad?
Eksperci ds. żywienia, otyłości i psychologii żywności oraz cukrzycy i chorób serca zostali poproszeni o wybranie najlepszych diet. Które stanęły na podium? Oto kilka zdrowych przepisów, które pomogą ci schudnąć i zdrowo żyć.
Masz już dość ciągłej monotonii, ale nie wiesz jak odmienić swój jadłospis? Nic łatwiejszego! Warzywa mogą być pyszne, a ich przygotowanie łatwe. Wystarczy tylko odrzucić długie i skomplikowane przepisy na rzecz tych prostych i opartych na naturalnym smaku tego, co oferuje natura. Jednym z takich przepisów jest proponowany przez nas przepis na zapiekankę z cukinii.
Jeśli chcesz przygotować pyszny deser, ale zależy ci na czasie, postaw na ciasto, którego nie trzeba wyrabiać ręcznie. Tym razem w naszej kuchni proponujemy proste ciasto z blendera. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis.