Co przygotować na świąteczny lub niedzielny obiad? Szymon Czerwiński proponuje łososia konfitowanego w oliwie, kotleciki jagnięce z pieczonymi ziemniakami, sosem tzatzyki i sałatką, a na deser francuskie ciasto Galette des Rois.
Wegańskie dania na obiad, choć wielu osobom mogą wydawać się niezwykle trudne do wykonania, często okazują się łatwiejsze od tradycyjnych potraw z dodatkiem mięsa. Bez trudu można przygotować zupy oraz drugie dania, np. z makaronem lub ziemniakami.
W kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca MasterChefa, Grzegorz Zawierucha, który przygotuje smaczne i zdrowe dania. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować jajka faszerowane na dwa sposoby, kurczaka w sosie pomidorowym z mozarellą oraz pyszny deser - mandarynki z musem czekoladowym i pistacjami.
Ziołowa jajecznica z sałatką z pomidorów podana na maślanej grzance, risotto z cukinią, chili i wędzonym łososiem, polędwica z dorsza w sosie szpinakowym z dodatkiem granatu oraz krucha tarta z jabłkami i żurawiną. Takie dania na słodko i słono przyrządza w naszej kuchni Daria Ładocha. Sprawdź jej niezwykłe przepisy.
Aby uniknąć dolegliwości związanych z syndromem dnia poprzedniego, znanego też jako kac, najlepiej po prostu zachować umiar w spożywaniu alkoholu. Jeśli jednak jest już za późno, można spróbować złagodzić dolegliwości za pomocą odpowiednich produktów.
Stek z antrykotu z masłem ziołowym i grzybami, club sandwich ze schabem ze śliwką oraz cielęcina w szynce - same nazwy dań sprawiają, że aż ślinka cieknie. Pyszne mięsne potrawy przyrządza dla nas Piotr Kucharski. Poznaj jego niezwykłe przepisy.
W kuchni Dzień Dobry TVN połączyliśmy przyjemne z pożytecznym. Na stanowisku: Andrzej Polan i jego przepisy na sylwestrowe przekąski "na raz do buzi" i Angelika Gumkowska z garścią porad na temat kosmetyków, które można samodzielnie zrobić w domu.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował przekąski, które można podać w czasie imprezy sylwestrowej. Oto one: sałata cezar z chipsami z salami, kabanosy na wykałaczkach z różnymi serami i piklami, kabanosy francuskie pieczone w cieście, jajecznica z kabanosem argentyńskim i świeżym szczypiorkiem na tostach pszennych oraz sałatka z rukoli, świeżym mango i pikantnym salami z dressingiem balsamicznym. Robert Kantereit był nimi zachwycony.
Zbliżający się rok 2021 może przynieść nowe trendy kulinarne. Eksperci zauważają, że co roku więcej konsumentów decyduje się na dania bez mięsa. I takie właśnie potrawyprzygotował dla nas Piotr Kucharski. Sprawdź jego przepisy na smażony ryż z kimchi i jajkiem, maślane bułki z grzybowym farszem oraz chleb z ziarnem.
Reszta świątecznego jedzenia wciąż zalega ci w lodówce? W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud pokazał, co można zrobić z bożonarodzeniowych dań, by było smacznie i różnorodnie.
Czy można zrobić coś do jedzenia z niczego? Okazuje się, że jak najbardziej. Wykorzystując zaledwie kilka składników i resztki z lodówki po całym tygodniu, możesz zrobić naprawdę kilka ciekawych dań. Czasem wystarczy tylko odrobina kreatywności i kilka minut pracy, żeby zjeść pożywny posiłek.
Karp w różnej formie tradycyjnie pojawia się na wigilijnym stole. Można podać go jako smażony filet albo zrobić z niego pasztet z konfiturą żurawinową czy rybny bulion. Zobacz, jak te dania przyrządza szef kuchni Sebastian Olma.
Ryba po grecku z piekarnika to smaczne danie często serwowane w trakcie wigilijnej wieczerzy. Podawane jest na zimno jako przekąska (np. do napojów alkoholowych) lub na ciepło. Pieczona ryba po grecku z reguły przyrządzana jest na bazie ryb morskich o chudym mięsie. Jak przyrządzić smaczną rybę po grecku? Poznaj sprawdzone przepisy.
Boże Narodzenie bez makowca? Mało kto wyobraża sobie święta bez tego wypieku. A jak przygotować go w domowym zaciszu? Poznaj przepis Ani Starmach na idealny makowiec!
Jak przygotować pierogi z suszonymi śliwkami, zapiekankę z ziemniaków i sera, scones z kremem oraz krewetki z linguine? Swoje przepisy zdradza David Gaboriaud. Wspólnym mianownikiem tych dań jest masło! Co jeszcze zdradza szef kuchni?
Jak zrobić dobre pierogi z kapustą i grzybami, które tradycyjnie pojawiają się na wigilijnym stole? Domowe pierogi z kapustą i grzybami podaje się w towarzystwie czerwonego barszczu, lub ze skwarkami. Poznajcie przepis na pyszne pierogi! Anna Kalczyńska postanowiła dowiedzieć się, gdzie powstają najlepsze pierogi w Warszawie.
Krokiety z kapustą i grzybami to przepyszna potrawa, którą można podawać m.in. na wigilię. Należy jednak pamiętać, że samo przygotowanie jej wymaga sporo czasu – już dzień wcześniej należy np. namoczyć suszone grzyby. Jak zrobić pyszne krokiety z kapustą i grzybami, które oczarują nawet mamę i babcię? Sprawdź.
Większość z nas nie wyobraża sobie lepszego rozpoczęcia dnia niż kubek gorącej aromatycznej kawy. Ale "mała czarna" to nie tylko napój, który da nam energię na cały dzień. Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy, jak ją parzyć i jak przechowywać ziarna - o tym rozmawiamy z Anną Oleksak, ekspertką kawy COSTA COFFEE, certyfikowanym sędzią międzynarodowych zawodów dla baristów oraz Q Arabica grader.
Biała kiełbasa, maślana szynka z indyka i galantyna drobiowa - nic tak nie smakuje w święta jak domowa, własnoręcznie robiona wędlina. To, jak ją przygotować pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Grabski, miłośnik mięsiw i tradycyjnego polskiego jedzenia.
Dobra kawa to sposób na doskonały początek dnia. Filiżanka aromatycznego napoju umili także rodzinne spotkanie. Poznaj przepisy na piernikowe caffé latte, świąteczny flat white oraz caffé Bon Bon. Tajniki przyrządzania kawy zdradza Anna Oleksak - ekspertka kawy COSTA COFFEE i certyfikowany sędzia międzynarodowych zawodów dla baristów.
Dania z kiełbasą doskonale sprawdzają się podczas posiłków o każdej porze dnia, ponieważ mogą występować w niezliczonej ilości kombinacji. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaproponował trzy z nich. Na naszym stole pojawiły się: sałatka warzywna z krakowską, zupa krem z kiszonych buraków i dorsz z pure, maślanką i kiełbasą.
Latte art to nic innego, jak wylewanie spienionego mleka na kawę. Stało się popularne dopiero kilka lat temu, ale szybko zdobywa serca fanów. Chcesz, aby twoja kawa była czymś więcej niż tylko pobudzającym napojem? Sprawdź, co to jest latte art i zobacz, jak dzięki niemu urozmaicić poranną ka
Kojarzy się z ciszą, spokojem i malowniczymi widokami. A Podlasie to także niezwykłe kulinarne tradycje. Piotr Wojtasik odwiedził ten wyjątkowy region Polski i poznał tamtejsze bożonarodzeniowe potrawy.
Przygotowanie ryby w piekarniku nie jest ani trudne, ani czasochłonne. To szybki sposób na pyszny i lekki obiad. Podpowiadamy, jak można przyrządzić filet z dorsza pieczony, który zasmakuje każdemu i będzie zdrową alternatywą dla ryby z patelni.
French press, nazywany również praską francuską, coffee press czy french pot, to proste urządzenie, pozwalające zaparzyć pyszną kawę w domu. Taki zaparzacz wymaga jedynie grubo mielonych ziaren oraz gorącej wody. Podstawą jego działania jest tłok z sitkiem przyciskającym fusy.
Tort kawowy z wiśniami to pyszny i wykwintny deser, który wbrew pozorom, nie jest zbyt trudny w wykonaniu. Kluczową kwestią jest odpowiednie przygotowanie biszkoptu – powinien on urosnąć na tyle, by dało się go pokroić na trzy części. Wypiek może stanowić idealny prezent z okazji urodzin czy rocznicy. Sprawdzi się również jako deser na świątecznym stole.
Śledzie po kaszubsku z żurawiną, kaszubska sałatka śledziowa i świeży śledź w zalewie octowej. Sprawdź przepisy pani Haliny Rogińskiej i przygotuj pyszne tradycyjne śledzie, które sprawdzą się na świątecznym stole. Smacznego!
W ostatnim czasie w szczególny sposób myślimy o odporności, nie tylko przez wzgląd na pandemię koronawirusa, ale i porę roku. Okazuje się, że nawet potrawy wigilijne mogą mieć na nią znaczny wpływ. Które z nich są zatem dla nas najlepsze? Wyjaśniła w naszym programie dietetyk, Ewa Trusewicz.
Anna Pietrzak-Gryc wyrabia pierniki, które są znane na całym świecie. Nie tylko wybornie smakują, ale również wyglądają jak małe dzieła sztuki. O swoim pomyśle na biznes oraz idealnym przepisie powiedziała Dorocie Wellman. W naszym studiu pani Ania zdradziła natomiast, jak można pięknie ozdobić pierniki.
Zakwas na barszcz, krokiety z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami, bigos i placek miodowo-orzechowy – te świąteczne dania można przygotować już kilka dni przed Bożym Narodzeniem. To, jak je ugotować pokazał widzom Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski.