Krem z kalafiora z serem pleśniowym, chrupiącym boczkiem i koperkiem

Zupa z kalafiora
Zupa z kalafiora
Źródło: Sarsmis/Getty Images
Wraz z latem nadszedł czas, kiedy możemy cieszyć się bogactwem warzyw. Warto wykorzystać je w codziennej diecie w nietuzinkowy sposób. Piotr Kucharski pokazał, jak z kalafiora przygotować pyszną zupę krem z wyjątkowym twistem.

Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - składniki

  • cebula
    • 2 ząbki czosnku
      • oliwa z oliwek
        • kalafior
          • 3-4 młode ziemniaki
            • 2 litry wywaru warzywnego
              • sól i pieprz
                • 100 ml śmietany kremówki
                  • 100 g sera z niebieską pleśnią
                    • pęczek koperku
                      • 4 cienkie plasterki boczku

                        Jak przygotować krem z kalafiora z serem pleśniowym?

                        Cebulę i boczek posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj podzielonego na różyczki kalafiora i całość lekko podsmaż. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Zalej wywarem i ugotuj aż warzywa będą miękkie.

                        Dodaj śmietanę i połowę sera. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw sola i pieprzem.

                        Boczek usmaż na suchej patelni aż będzie chrupiący.

                        Zupę podawaj posypaną serem, chrupiącym boczkiem i posiekanym koperkiem.

                        Zobacz także:

                        Źródło: Piotr Kucharski

                        Źródło zdjęcia głównego: Sarsmis/Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana