Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - składniki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- kalafior
- 3-4 młode ziemniaki
- 2 litry wywaru warzywnego
- sól i pieprz
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- pęczek koperku
- 4 cienkie plasterki boczku
Jak przygotować krem z kalafiora z serem pleśniowym?
Cebulę i boczek posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj podzielonego na różyczki kalafiora i całość lekko podsmaż. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Zalej wywarem i ugotuj aż warzywa będą miękkie.
Dodaj śmietanę i połowę sera. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw sola i pieprzem.
Boczek usmaż na suchej patelni aż będzie chrupiący.
Zupę podawaj posypaną serem, chrupiącym boczkiem i posiekanym koperkiem.
Zobacz także:
- Wysyp "latających kleszczy" w Polsce. Czy są groźne?
- Basia Kurdej-Szatan może polegać na swoim tacie. "Zawsze wiedziałam, że mi we wszystkim pomoże"
- Strój narodowy na wybory Miss Supranational 2022. "Wykorzystano na niego 200 m materiału"
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Sarsmis/Getty Images
podziel się: