Krem z kalafiora z serem pleśniowym, chrupiącym boczkiem i koperkiem

Zupa z kalafiora
Zupa z kalafiora
Źródło: Sarsmis/Getty Images
Wraz z latem nadszedł czas, kiedy możemy cieszyć się bogactwem warzyw. Warto wykorzystać je w codziennej diecie w nietuzinkowy sposób. Piotr Kucharski pokazał, jak z kalafiora przygotować pyszną zupę krem z wyjątkowym twistem.

Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym - składniki

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kalafior
  • 3-4 młode ziemniaki
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • sól i pieprz
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • pęczek koperku
  • 4 cienkie plasterki boczku

Jak przygotować krem z kalafiora z serem pleśniowym?

Cebulę i boczek posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj podzielonego na różyczki kalafiora i całość lekko podsmaż. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Zalej wywarem i ugotuj aż warzywa będą miękkie.

Dodaj śmietanę i połowę sera. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw sola i pieprzem.

Boczek usmaż na suchej patelni aż będzie chrupiący.

Zupę podawaj posypaną serem, chrupiącym boczkiem i posiekanym koperkiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości