Co jemy w czerwcu? Jakie sezonowe warzywa i owoce są najpyszniejsze właśnie teraz?

sezonowe owoce i warzywa
Co jemy w czerwcu? Jakie sezonowe warzywa i owoce są najpyszniejsze właśnie teraz?
Źródło: istetiana/Getty Images
Czerwiec to sezon nie tylko na truskawki i szparagi. Są jednak dostępne wyjątkowo krótko, więc warto jeść ich jak najwięcej, zwłaszcza teraz - gdy mają najwięcej wartości i smaku. Inne warzywa i owoce sezonowe również pojawiają się lub oferują najwięcej właśnie w czerwcu, ale są dostępne też w kolejnych miesiącach. Sprawdź, jakie owoce i warzywa sezonowe są aktualnie najpyszniejsze i przepisy na potrawy, które można z nich przygotować.

Sezonowe warzywa w czerwcu

Niektóre z wymienionych na sezonowej liście warzyw i owoców pojawiły się w sklepach i na talerzach już w maju. Znalazły się tu ponownie dlatego, że właśnie teraz smakują najlepiej i mają najwięcej korzystnych dla zdrowia właściwości lub ich sezon właśnie niebawem końca. Część owoców i warzyw w tym roku na bazarkach pojawi się wcześniej, a to za sprawą wysokich temperatur na początku kwietnia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Owoce

 Doktor Hanna Stolińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Sezon na kalarepę – w pierwszej połowie czerwca

Dostępna jest przez niemal cały rok, ale to w sezonie wiosenno-letnim ma w sobie najwięcej świeżości i właściwości prozdrowotnych. Ma niewiele kalorii, ale sporo witamin i błonnika. Wspiera pracę układu nerwowego i pomaga zapobiec nowotworom.

Sezon na młodą marchew – pod koniec czerwca

Marchew to bogate źródło karotenoidów - związków, które z jednej strony odpowiadają za pomarańczowy kolor marchewki, z drugiej natomiast pełnią funkcję przeciwutleniacza. Jest przede wszystkim źródłem karotenów, zwłaszcza beta-karotenu, z którego organizm człowieka wytwarza witaminę A.

Sezon na młody kalafior – pod koniec czerwca

Substancje znajdujące się w kalafiorze mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz bardzo niski indeks glikemiczny. Kalafior należy do grupy roślin o najsilniejszym potencjale antynowotworowym. Spożywanie kalafiora może zmniejszyć ryzyko pojawienia się agresywnego raka prostaty.

Sezon na brokuł młody – pod koniec czerwca

Jedną z cennych brokułowych substancji odżywczych jest kaempferol z grupy flawonoidów, który działa przeciwzapalnie i zapobiega występowaniu alergii. Brokuły są bogate również w witaminy K i A, które pomagające organizmowi wchłaniać witaminę D. Witamina A, nazywana też witaminą młodości, ma wpływ na spowalnianie procesu starzenia i wzmacnia kości.

Sezon na botwinkę – pod koniec czerwca

Młode liście i korzenie buraka ćwikłowego są niezwykle bogate w żelazo, wapń i wiele witamin. Botwinka ma właściwości odkwaszające, a jej liście zawierają substancje o działaniu zbliżonym do estrogenów - co powoduje wygładzanie skóry. Poza tym koi nerwy i pobudza apetyt.

Sezon na młodą kapustę: biała i inne – pod koniec czerwca

Kapusta jest warzywem niskokalorycznym o dużej zawartości witamin i minerałów. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy, trawienny i krwionośny. Najbardziej wartościowa jest kapusta spożywana na surowo oraz kiszona. Daje uczucie sytości, nie powodując przy tym skoków poziomu cukru.

Sezon na młody szpinak

Młody szpinak jest czymś zupełnie innym od tego w sklepie, który jest dostępny przez cały rok. Jego liście posiadają właściwości antynowotworowe oraz chronią przed miażdżycą. Wynika to m.in z wysokiej zawartości beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny, czyli przeciwutleniaczy. Szpinak to także skarbnica żelaza, bardzo polecana wegetarianom i anemikom.

Sezon na szczaw

Listki szczawiu, szczególnie te młode, zawierają ogrom witaminy C, potasu i żelaza. Mają działanie przeciwutleniające i opóźniające starzenie się organizmu. Ekstrakt ze szczawiu łagodzi kaszel i katar, pobudza trawienie, działa moczopędnie i krwiotwórczo. Pobudza też apetyt u małych niejadków. Jest nasycony garbnikami, które nadają mu kwaśny smak i możliwość wsparcia układu trawiennego, również w takich sytuacjach jak biegunka.

Wszelkie sałaty

Sałata i jej różne odmiany to warzywo bogate przede wszystkim w kwas foliowy i błonnik, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Sałata jest źródłem witamin z grupy B, E i C, żelaza, potasu i magnezu.

Bób w czerwcu

Choć pojawia się w maju, to w czerwcu jest najlepszy. Jak każda roślina strączkowa, jest doskonałym źródłem białka. W dodatku jest bogaty w błonnik, wartościowe tłuszcze i węglowodany. Wspiera pracę układu nerwowego, wspomaga odchudzanie i obniża poziom cukru we krwi.

Szparagi – koniec sezonu

Szparagi, warzywa o najkrótszym sezonie to doskonałe źródło witamin i minerałów, takich jak witamina K, C, E, potas, magnez i fosfor. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego są polecane kobietom w ciąży. Zawierają sporo błonnika, co wspiera układ trawienny - poprawia pracę jelit. Posiadają również właściwości antynowotworowe i spowalniające procesy starzenia się skóry. Poza tym szparagi zjedzone przed spożyciem alkoholu - zmniejszają kaca.

Sezon na rabarbar: kwiecień - czerwiec

To niskokaloryczne warzywo, które polecane jest osobom na diecie. Zawiera sporo potasu, sodu, magnezu, żelaza, beta-karotenu, fosforu oraz witaminy C. Najlepiej spożywać do w formie przetworzonej. Po podgrzaniu uwalnia polifenole - substancje o działaniu antynowotworowym.

Sezonowe owoce w czerwcu

Sezon na truskawki – koniec maja/pierwsza połowa czerwca

Mają więcej witaminy C niż cytrusy, a także wiele innych witamin, w tym z grupy B. Pomagają odkwasić organizm i chronić przed anemią. Wspierają działanie układu nerwowego oraz pokarmowego, wzmacniają kości i mięśnie - ze względu na zawartość wapnia i fosforu. Są bardzo zalecane przy schorzeniach wątroby, nerek, podagrze czy kamieniach moczowych.

Sezon na czereśnie – po drugiej połowie czerwca

Co prawda na rynku są już dostępne czereśnie od maja, ale nadal nie są to te, które wyrosły w polskich sadach. Zawarte w czereśniach witaminy, minerały i przeciwutleniacze mają pozytywny wpływ na zdrowie. Korzystnie wpływają na stawy i tarczycę. Poprawiają także kondycję skóry, spowalniając pojawianie się oznak starzenia.

Sezon na agrest

Jest bogaty w witaminy A, C, E oraz te z grupy B, oraz w magnez, wapń, potas, fosfor i wiele innych minerałów. Wspiera układ odpornościowy, moczowy, wzrok i usprawnia pracę wątroby. Posiada również właściwości przeciwzapalne - wywar z agrestu można stosować m.in. do płukania jamy ustnej. Agrest poprawia przemianę materii i w ten sposób wspiera odchudzanie.

Sezon na porzeczki – od połowy czerwca

Najwięcej wartości ze wszystkich porzeczek mają porzeczki czarne. Są bogate w przeciwutleniacze, antocyjany, polifenole, witaminę C i kwas gamma-linolenowy (GLA). Lekki kwaskowy posmak porzeczek doskonale przełamuje inne smaki w ciastach, sokach, koktajlach czy dżemach i przetworach. Czarna porzeczka wzmacnia m.in. układ odpornościowy.

Sezon na jagody

Jagody są traktowane jako lekarstwo na wiele chorób od wieków. Leczono nimi m.in. tyfus, polio czy gronkowca. Dziś zaleca się je w leczeniu glist i owsików u dzieci. Mają właściwości uspokajające i przeciwbólowe, a także regulują poziom cholesterolu. Stabilizują również poziom cukru, dzięki czemu są nazywane roślinną insuliną.

podziel się:

Pozostałe wiadomości