Dżem agrestowy nie jest co prawda tak popularny jak przetwory wykonywane z truskawek lub wiśni, jednak z całą pewnością nie należy lekceważyć możliwości, jakie daje nam w kuchni. Osobliwy słodko-kwaśny smak pasuje nie tylko do kanapek i deserów, świetnie komponuje się także z potrawami o bardziej wytrawnym charakterze. Agrest to także niezastąpione źródło witamin i minerałów, wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu, dlatego przygotowywane z niego przysmaki są smaczne i jednocześnie bardzo zdrowe.
Dobroczynne właściwości agrestu
Agrest to owoc, który dostarczyć nam może wiele cennych witamin i składników odżywczych. Niestety, wciąż nie jest on wystarczająco doceniany w naszym kraju. Warto przyjrzeć się bliżej jego właściwościom i tym samym przekonać się do jego wykorzystywania w kuchni. Duża zawartość luteiny sprawia, że jedzenie agrestu pozytywnie wpływa na wzrok. Powinny po niego sięgać zwłaszcza osoby borykające się z problemem zmęczonych oczu, spędzające dużo czasu przed ekranem komputera. Zawarte w agreście witaminy z grupy B mogą redukować stres, a nawet skutecznie wspierać pamięć i koncentrację. Obecny w nim błonnik powinien z kolei zainteresować wszystkich zwolenników diet odchudzających, jak również osoby narzekające na problemy z układem pokarmowym.
Przepis na dżem z agrestu
Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca. Trwa tylko kilka tygodni, zatem warto dobrze go wykorzystać i sięgać po ten wyjątkowy owoc tak często, jak to możliwe. Wielu z nas agrest może kojarzyć się z beztroskim czasem dzieciństwa, przywodzi bowiem na myśl apetyczne przetwory przygotowywane przez nasze babcie. Aby cieszyć się tym smakiem także i teraz, wystarczy skorzystać z prostego przepisu na dżem z agrestu.
Składniki na dżem z agrestu:
- 1,5 kg zielonego agrestu
- 1 kg cukru
- 3/4 szklanki wody
Przygotowanie dżemu z agrestu:
Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj do niej cukier i gotuj jeszcze przez ok. 2 minuty, doprowadzając mieszankę do wrzenia i od czasu do czasu mieszając ją łyżką. Do tak przygotowanego syropu dodaj umyte wcześniej owoce. Podtrzymuj wrzenie, lecz zwróć uwagę na pianę, która zacznie się zbierać na powierzchni wywaru. Zbieraj ją za pomocą dużej łyżki.
Po upływie około 25 minut zdejmij garnek z gazu. Jeśli kropla dżemu wylana na przechylony talerz nie spływa, oznacza to, że dżem z agrestu jest gotowy. Przełóż go do słoiczków i szczelnie zakręć.
Zobacz wideo: Dżemy – smaki dzieciństwa
Zobacz także:
Domowe lody agrestowe - przepis krok po kroku
Najcięższa wiśnia na świecie trafiła do Księgi Rekordów Guinnessa. Waży więcej niż sześć dwuzłotówek
Jesz owoce prosto z krzaka? To może być bardzo niebezpieczne
Autor: Magdalena Brzezińska