Kompot z agrestu idealny na zimę. Sprawdzone przepisy krok po kroku

Agrest
fot. Getty Images
Kompot z agrestu to świetny pomysł na wykorzystanie owoców po sezonie letnim. W ten sposób także w mroźne, zimowe wieczory można cieszyć się ich smakiem. Warto już teraz pomyśleć o przygotowaniu własnych przetworów, zwłaszcza że kompot z agrestu jest nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy.

Agrest – pochodzenie, właściwości, przeciwwskazania

Agrest, a właściwie porzeczka agrest, bo taka jest dokładna nazwa tego owocu, można spotkać w północno-zachodniej Afryce, Azji i Europie. Krzewy osiągają około 1,5 m wysokości i najczęściej uprawia się je na działkach i w ogródkach. Niewątpliwie to jeden z najzdrowszych owoców, dlatego tym bardziej warto poznać jego właściwości i zastosowanie w kuchni. Agrest zawiera w sobie witaminę A, B3, B6, C, E, niacynę, fyboflawinę, kwas foliowy, tiaminę, a także ważne dla zdrowia składniki mineralne: fosfor, wapń, potas, żelazo, magnez, sód, miedź, mangan. Właśnie dlatego ma on zbawienny wpływ na zdrowie.

Agrest korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego, wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga trawienie i produkcję żółci, pomaga utrzymać prawidłowy wzrok. Dodatkowo, wykazuje także działanie przeczyszczające i moczopędne, dlatego szczególnie powinny go spożywać osoby, które mają problemy z wypróżnianiem się oraz z układem moczowym. Agrest zawiera również duże ilości błonnika, dlatego nie tylko zapobiega zaparciom, ale jest także wskazany osobom, które mają słabą przemianę materii. Dzięki zawartej w owocach witaminie C, wspomaga odporność. Zdaniem specjalistów powinny go jeść zwłaszcza osoby, które często przechodzą infekcje. Agrest jest także ceniony ze względu na zawarte w owocach przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na cerę i opóźniają procesy związane ze starzeniem się skóry.

Mimo wielu korzyści wynikających ze spożywania agrestu niestety nie wszyscy powinni wzbogacić swoją dietę o ten owoc. Choć jest on bogaty w wiele cennych witamin i minerałów to osoby cierpiące na niektóre schorzenia muszą zachować szczególną ostrożność. Dotyczy to chorych na zapalenie jelit i okrężnicy, niewydolność nerek oraz osób, które cierpią na wrzody dwunastnicy i żołądka.

Kompot z agrestu – przepisy

Agrest można jeść na surowo, ale warto zrobić z niego także przetwory na zimę. Dzięki temu będzie można skosztować go także poza sezonem, zwłaszcza że kompot z agrestu jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale także świetnie nadaje się do obiadu.

Składniki na kompot z agrestu:

  • 3 kg agrestu
    • 70 dag cukru
      • 1,5 l wody

        Przygotowanie kompotu z agrestu:

        1. Agrest należy umyć, pozbyć się szypułek i wsypać do słoików. Uwaga: ważne, aby owoce były dojrzałe, ale twarde.
          1. Następnie w rondelku należy umieścić cukier i wodę. Gotować, aż powstanie syrop, którym należy zalać agrest.
            1. Zakręcone słoiki należy wstawić do garnka z gorącą wodą i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Gotowe.

              Składniki na kompot z agrestu bez gotowania:

              • 3 kg agrestu
                • 70 dag cukru
                  • 1,5 l wody
                    • 20 g kwasku cytrynowego

                      Przygotowanie kompotu z agrestu bez gotowania:

                      1. Agrest należy umyć i wsypać do słoika.
                        1. W garnku zagotować cukier, kwasek cytrynowy i wodę. W ten sposób powstanie syrop, którym należy zalać agrest.
                          1. Następnie należy dokładnie zakręcić słoiki i odstawić do góry dnem.

                            Zobacz także:

                            Dzień Dobry TVN/x-news

                            Autor: Martyna Trębacz

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości