Materiał promocyjny

Pyszne dania z masłem: "steki" z kalafiora, zupa krem z brokułów i szpinaku oraz smażona ryba

Wakacyjna kuchnia Mateusza Gesslera
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania z dodatkiem masła są bardzo smaczne. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje Mateusz Gessler. Na naszym stole pojawiły się: "steki" z kalafiora, zupa krem z brokułów i szpinaku oraz smażona ryba.

"Steki" z kalafiora

Składniki na "steki" z kalafiora:

  • kalafior
    • 2 łyżki Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek
      • kilka gałązek świeżego rozmarynu
        • czosnek granulowny
          • sól i pieprz
            • opcjonalnie: parmezan do posypania "steków"

              Jak przygotować "steki" z kalafiora?

              • Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. C.
                • Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
                  • Kalafiora umyj i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Posyp solą i pieprzem.
                    • Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek.
                      • Smaż steki po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
                        • Gdy się przyrumienią, przełóż je na przygotowaną wcześniej blachę.
                          • Każdy ze steków posyp posiekanymi igiełkami rozmarynu i czosnkiem.
                            • Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 5-7 minut (do osiągnięcia pożądanego poziomu zrumienienia) z włączonym termoobiegiem.
                              • Następnie "steki" przewróć na drugą stronę, znów posyp przyprawami i piecz przez kolejne 5-7 minut (aż będą odpowiednio rumiane).
                                • Wyjmij i podawaj gorące, na przykład z ulubionym sosem i/lub sałatką.

                                  Zupa krem z brokułów i szpinaku

                                  Składniki na zupę krem:

                                  • brokuł
                                    • 100 g świeżego szpinaku
                                      • 500 ml wywaru warzywnego lub bulionu
                                        • 2-3 ząbki czosnku - drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
                                          • płaska łyżka Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek
                                            • sól i pieprz do smaku
                                              • śmietana zwykła lub roślinna (opcjonalnie)
                                                • Do podania: grzanki, groszek ptysiowy lub pieczywo

                                                  Jak przygotować zupę krem:

                                                  • Brokuł i szpinak umyj. Brokuł podziel na różyczki.
                                                    • W sporym garnku rozgrzej łyżkę Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek.
                                                      • Dodaj czosnek i chwilę podsmaż - nie dopuszczając do tego, by się przyrumienił.
                                                        • Następnie wlej bulion i dodaj różyczki brokuła. Gotuj przez około 10-15 minut, aż zmiękną.
                                                          • Następnie dodaj szpinak. Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, aż szpinak zmięknie.
                                                            • Zblenduj do uzyskania porządanej konsystencji, a następnie dopraw do smaku.
                                                              • Przed podaniem zupę możesz ozdobić kleksem śmietany. Serwuj ją posypaną groszkiem ptysiowym, grzankami lub z dodatkiem pieczywa.
                                                                • Rada: By nieco „podkręcić” smak zupy, możesz dodać do niej na przykład nieco soku z cytryny, tabasco albo ser pleśniowy.

                                                                  Smażona ryba w maśle

                                                                  Składniki na smażoną rybę w maśle:

                                                                  • nagład lub turbot (1,4 kg)
                                                                    • kawałek masła Lurpak®
                                                                      • 15-20 małych marchewek
                                                                        • garść zielonej fasolki szparagowej
                                                                          • szczypiorek
                                                                            • cytryna
                                                                              • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
                                                                                • 500 g młodych ziemniaków (małych)

                                                                                  Sos holenderski:

                                                                                  • 2 łyżki białego octu winnego
                                                                                    • 50 ml wody
                                                                                      • 4 żółtka
                                                                                        • 350 g masła Lurpak®
                                                                                          • sól, biały pieprz
                                                                                            • opcjonalnie sok z cytryny

                                                                                              Jak przygotować smażoną rybę w maśle?

                                                                                              • Ziemniaki obierz i ugotuj.
                                                                                                • Wyfiletuj rybę i podziel na gotowe do podania kawałki.
                                                                                                  • Rozgrzej patelnię o nieprzywierającej powłoce, wrzuć spory kawałek masła Lurpak®. Zanim dodasz rybę poczekaj aż masło się spieni i będzie miało złoty kolor.
                                                                                                    • Smaż rybę ok. 2 minuty. Przewróć i smaż kolejne 2 minuty na drugiej stronie. Dopraw z obu stron solą i pieprzem.
                                                                                                      • Marchewki obierz, z fasolki odłam ogonki. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty, aby pozostały chrupiące. Odlej wodę i dodaj masło. Zamieszaj, aby warzywa pokryły się maślaną glazurą.

                                                                                                        Sos holenderski:

                                                                                                        • Szklaną lub ceramiczną miskę z masłem Lurpak® oprzyj na garnku z gotującą się na średnim ogniu wodą. Masło powinno się rozdzielić na 2 warstwy: górną żółtą i dolną mleczno-białą. Warstwę żółtą odlej do drugiej miski. Ta warstwa powinna być cały czas ciepła. Białą warstwę możesz wylać.
                                                                                                          • Na patelnię o grubym dnie wlej ocet. Zredukuj o połowę. Dodaj wodę i żółtka. Dobrze ubij. Pamiętaj, aby cały czas ubijać, żeby otrzymać kremową konsystencję.
                                                                                                            • Gdy sos zgęstnieje, zdejmij patelnię z ognia. Powoli dodaj roztopione masło, cały czas mieszając.
                                                                                                              • Dopraw solą i białym pieprzem.
                                                                                                                • Smażoną rybę podaj z ziemniakami, marchewką, fasolką i sosem holenderskim. Posyp szczypiorkiem i pokrop świeżym sokiem z cytryny.

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Źródło: Mateusz Gessler

                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana