Materiał promocyjny

Pyszne dania z masłem: "steki" z kalafiora, zupa krem z brokułów i szpinaku oraz smażona ryba

Mateusz Gessler w Dzień Dobry Wakacje
Wakacyjna kuchnia Mateusza Gesslera
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania z dodatkiem masła są bardzo smaczne. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje Mateusz Gessler. Na naszym stole pojawiły się: "steki" z kalafiora, zupa krem z brokułów i szpinaku oraz smażona ryba.

"Steki" z kalafiora

Składniki na "steki" z kalafiora:

  • kalafior
  • 2 łyżki Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • czosnek granulowny
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: parmezan do posypania "steków"

Jak przygotować "steki" z kalafiora?

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. C.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
  • Kalafiora umyj i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Posyp solą i pieprzem.
  • Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek.
  • Smaż steki po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
  • Gdy się przyrumienią, przełóż je na przygotowaną wcześniej blachę.
  • Każdy ze steków posyp posiekanymi igiełkami rozmarynu i czosnkiem.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 5-7 minut (do osiągnięcia pożądanego poziomu zrumienienia) z włączonym termoobiegiem.
  • Następnie "steki" przewróć na drugą stronę, znów posyp przyprawami i piecz przez kolejne 5-7 minut (aż będą odpowiednio rumiane).
  • Wyjmij i podawaj gorące, na przykład z ulubionym sosem i/lub sałatką.

Zupa krem z brokułów i szpinaku

Składniki na zupę krem:

  • brokuł
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 500 ml wywaru warzywnego lub bulionu
  • 2-3 ząbki czosnku - drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • płaska łyżka Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana zwykła lub roślinna (opcjonalnie)
  • Do podania: grzanki, groszek ptysiowy lub pieczywo

Jak przygotować zupę krem:

  • Brokuł i szpinak umyj. Brokuł podziel na różyczki.
  • W sporym garnku rozgrzej łyżkę Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek.
  • Dodaj czosnek i chwilę podsmaż - nie dopuszczając do tego, by się przyrumienił.
  • Następnie wlej bulion i dodaj różyczki brokuła. Gotuj przez około 10-15 minut, aż zmiękną.
  • Następnie dodaj szpinak. Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, aż szpinak zmięknie.
  • Zblenduj do uzyskania porządanej konsystencji, a następnie dopraw do smaku.
  • Przed podaniem zupę możesz ozdobić kleksem śmietany. Serwuj ją posypaną groszkiem ptysiowym, grzankami lub z dodatkiem pieczywa.
  • Rada: By nieco „podkręcić” smak zupy, możesz dodać do niej na przykład nieco soku z cytryny, tabasco albo ser pleśniowy.

Smażona ryba w maśle

Składniki na smażoną rybę w maśle:

  • nagład lub turbot (1,4 kg)
  • kawałek masła Lurpak®
  • 15-20 małych marchewek
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • szczypiorek
  • cytryna
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 500 g młodych ziemniaków (małych)

Sos holenderski:

  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 50 ml wody
  • 4 żółtka
  • 350 g masła Lurpak®
  • sól, biały pieprz
  • opcjonalnie sok z cytryny

Jak przygotować smażoną rybę w maśle?

  • Ziemniaki obierz i ugotuj.
  • Wyfiletuj rybę i podziel na gotowe do podania kawałki.
  • Rozgrzej patelnię o nieprzywierającej powłoce, wrzuć spory kawałek masła Lurpak®. Zanim dodasz rybę poczekaj aż masło się spieni i będzie miało złoty kolor.
  • Smaż rybę ok. 2 minuty. Przewróć i smaż kolejne 2 minuty na drugiej stronie. Dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Marchewki obierz, z fasolki odłam ogonki. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty, aby pozostały chrupiące. Odlej wodę i dodaj masło. Zamieszaj, aby warzywa pokryły się maślaną glazurą.

Sos holenderski:

  • Szklaną lub ceramiczną miskę z masłem Lurpak® oprzyj na garnku z gotującą się na średnim ogniu wodą. Masło powinno się rozdzielić na 2 warstwy: górną żółtą i dolną mleczno-białą. Warstwę żółtą odlej do drugiej miski. Ta warstwa powinna być cały czas ciepła. Białą warstwę możesz wylać.
  • Na patelnię o grubym dnie wlej ocet. Zredukuj o połowę. Dodaj wodę i żółtka. Dobrze ubij. Pamiętaj, aby cały czas ubijać, żeby otrzymać kremową konsystencję.
  • Gdy sos zgęstnieje, zdejmij patelnię z ognia. Powoli dodaj roztopione masło, cały czas mieszając.
  • Dopraw solą i białym pieprzem.
  • Smażoną rybę podaj z ziemniakami, marchewką, fasolką i sosem holenderskim. Posyp szczypiorkiem i pokrop świeżym sokiem z cytryny.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości