"Steki" z kalafiora
Składniki na "steki" z kalafiora:
- kalafior
- 2 łyżki Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- czosnek granulowny
- sól i pieprz
- opcjonalnie: parmezan do posypania "steków"
Jak przygotować "steki" z kalafiora?
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. C.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
- Kalafiora umyj i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Posyp solą i pieprzem.
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek.
- Smaż steki po ok. 2-3 minuty z każdej strony.
- Gdy się przyrumienią, przełóż je na przygotowaną wcześniej blachę.
- Każdy ze steków posyp posiekanymi igiełkami rozmarynu i czosnkiem.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 5-7 minut (do osiągnięcia pożądanego poziomu zrumienienia) z włączonym termoobiegiem.
- Następnie "steki" przewróć na drugą stronę, znów posyp przyprawami i piecz przez kolejne 5-7 minut (aż będą odpowiednio rumiane).
- Wyjmij i podawaj gorące, na przykład z ulubionym sosem i/lub sałatką.
Zupa krem z brokułów i szpinaku
Składniki na zupę krem:
- brokuł
- 100 g świeżego szpinaku
- 500 ml wywaru warzywnego lub bulionu
- 2-3 ząbki czosnku - drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- płaska łyżka Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek
- sól i pieprz do smaku
- śmietana zwykła lub roślinna (opcjonalnie)
- Do podania: grzanki, groszek ptysiowy lub pieczywo
Jak przygotować zupę krem:
- Brokuł i szpinak umyj. Brokuł podziel na różyczki.
- W sporym garnku rozgrzej łyżkę Lurpak® Premium Miks z Oliwą z Oliwek.
- Dodaj czosnek i chwilę podsmaż - nie dopuszczając do tego, by się przyrumienił.
- Następnie wlej bulion i dodaj różyczki brokuła. Gotuj przez około 10-15 minut, aż zmiękną.
- Następnie dodaj szpinak. Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, aż szpinak zmięknie.
- Zblenduj do uzyskania porządanej konsystencji, a następnie dopraw do smaku.
- Przed podaniem zupę możesz ozdobić kleksem śmietany. Serwuj ją posypaną groszkiem ptysiowym, grzankami lub z dodatkiem pieczywa.
- Rada: By nieco „podkręcić” smak zupy, możesz dodać do niej na przykład nieco soku z cytryny, tabasco albo ser pleśniowy.
Smażona ryba w maśle
Składniki na smażoną rybę w maśle:
- nagład lub turbot (1,4 kg)
- kawałek masła Lurpak®
- 15-20 małych marchewek
- garść zielonej fasolki szparagowej
- szczypiorek
- cytryna
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 500 g młodych ziemniaków (małych)
Sos holenderski:
- 2 łyżki białego octu winnego
- 50 ml wody
- 4 żółtka
- 350 g masła Lurpak®
- sól, biały pieprz
- opcjonalnie sok z cytryny
Jak przygotować smażoną rybę w maśle?
- Ziemniaki obierz i ugotuj.
- Wyfiletuj rybę i podziel na gotowe do podania kawałki.
- Rozgrzej patelnię o nieprzywierającej powłoce, wrzuć spory kawałek masła Lurpak®. Zanim dodasz rybę poczekaj aż masło się spieni i będzie miało złoty kolor.
- Smaż rybę ok. 2 minuty. Przewróć i smaż kolejne 2 minuty na drugiej stronie. Dopraw z obu stron solą i pieprzem.
- Marchewki obierz, z fasolki odłam ogonki. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty, aby pozostały chrupiące. Odlej wodę i dodaj masło. Zamieszaj, aby warzywa pokryły się maślaną glazurą.
Sos holenderski:
- Szklaną lub ceramiczną miskę z masłem Lurpak® oprzyj na garnku z gotującą się na średnim ogniu wodą. Masło powinno się rozdzielić na 2 warstwy: górną żółtą i dolną mleczno-białą. Warstwę żółtą odlej do drugiej miski. Ta warstwa powinna być cały czas ciepła. Białą warstwę możesz wylać.
- Na patelnię o grubym dnie wlej ocet. Zredukuj o połowę. Dodaj wodę i żółtka. Dobrze ubij. Pamiętaj, aby cały czas ubijać, żeby otrzymać kremową konsystencję.
- Gdy sos zgęstnieje, zdejmij patelnię z ognia. Powoli dodaj roztopione masło, cały czas mieszając.
- Dopraw solą i białym pieprzem.
- Smażoną rybę podaj z ziemniakami, marchewką, fasolką i sosem holenderskim. Posyp szczypiorkiem i pokrop świeżym sokiem z cytryny.
Zobacz także:
- Polskie pierogi jako meksykańskie taco. Znany kucharz zaskoczył nietypowym daniem
- Kuchnia kibica: chrupiąca cieciorka i tacos na słodko!
- Fiesta mexicana. Gorące dania kuchni meksykańskiej na zimowe wieczory
Źródło: Mateusz Gessler
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: