Dzień Marchewki - najlepsze przepisy kulinarne i kosmetyczne

x-news
Marchewka to bardzo zdrowe warzywo, które nadaje się nie tylko do jedzenia. Przedstawiamy jej właściwości, najlepsze przepisy z jej użyciem i doradzamy, w jaki sposób przygotować odmładzającą maseczkę na twarz.

Maseczka na twarz z marchwi – przepis

Bez wątpienia, marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw. Zazwyczaj stosujemy ją w kuchni, ale ma znacznie więcej właściwości niż może się nam wydawać. I można ją stosować do robienia domowych kosmetyków. Maseczki, których marchewka jest bazą, poprawiają koloryt skóry, oraz pomagają leczyć drobne otarcia i urazy.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Marchewki obierz i ugotuj. Ostudzone rozgnieć widelcem. Dodaj oliwę, miód i sok z jednej cytryny. Całość wymieszaj. Nałóż na oczyszczoną skórę twarzy i pozostaw na 15 minut. 

Maseczka doskonale nadaje się dla każdego typu cery i ma właściwości odmładzające. Zawarta w niej marchewka poprawi koloryt skóry, miód naturalnie nawilży i zwiększy elastyczność skóry, cytryna zniweluje przebarwienia i zmniejszy zmarszczki, a oliwa zregeneruje komórki i pomoże przyswoić witaminę D.

Właściwości marchewki

Marchew jest wyjątkowo zasobna w karotenoidy, m.in. alfa-karoten, luteinę, zeaksantynę, likopen – czyli związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym, które odpowiadają za pomarańczową barwę warzywa. Stanowi także jedno z najbogatszych naturalnych źródeł beta-karotenu, czyli prowitaminy A, metabolizowanej w organizmie do witaminy A, która ma następujące właściwości:

  • ogranicza szkodliwą aktywność wolnych rodników, tym samym spowalniając procesy starzenia się, zapobiegając rozwojowi zmian nowotworowych i chorób sercowo-naczyniowych,
  • wpływa pozytywnie na funkcjonowanie wzroku, ograniczając ryzyko wystąpienia chorób oczu (np. zwyrodnienia plamki żółtej lub często spotykanej tzw. kurzej ślepoty),
  • wzmacnia odporność,
  • oddziałuje korzystnie na stan skóry – wzmacnia włókna kolagenowe (zapobiega zmarszczkom), normalizuje pracę gruczołów łojowych, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, dodatkowo nadając cerze ładny koloryt.

Marchew zawiera także spore ilości witaminy K, C oraz witamin z grupy B. W warzywie znajduje się także dużo minerałów, głównie wapnia, potasu, fosforu, magnezu, ale też nieco żelaza, cynku, miedzi, selenu, manganu, jodu. Dzięki bogactwu tych składników odżywczych marchew ma właściwości przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwpasożytnicze, krwiotwórcze, obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia krążenie, zapobiega schorzeniom zębów i dziąseł, reguluje trawienie, wspomaga pracę jelit i układu nerwowego.

Marchewka w kuchni - przepisy

Autor: Anna Korytowska/Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości