Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Wypróbuj przepisy Patryka Galewskiego na dania zero waste

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak wykorzystać resztki jedzenia po świętach?
Jak wykorzystać resztki jedzenia po świętach?
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Po świętach wielkanocnych w naszych lodówkach zazwyczaj zostaje sporo jedzenia. Zamiast je wyrzucać, warto wykorzystać do ugotowania kolejnych pysznych dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski przygotował potrawy, które można zrobić z produktów, które zostały nam po Wielkanocy. Były to leczo z białej kiełbasy, pasztet z resztek mięsa i kotleciki z jajek.

Leczo z białej kiełbasy

Składniki:

  • 5 sztuk ugotowanej białej kiełbasy pokrojonej w plastry,
    • 2 papryki czerwone pokrojone w plastry,
      • papryka żółta pokrojona w plastry,
        • papryka zielona pokrojona w plastry,
          • 15 pieczarek pokrojonych w plastry,
            • 4 ogórki kiszone pokrojone w paski,
              • mała papryczka chili,
                • puszka pomidorów,
                  • 10 pomidorków cherry,
                    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
                      • 0,5 l wywaru mięsnego,
                        • łyżka musztardy,
                          • Sól, pieprz czarny, kumin, papryka ostra i miód do smaku.
                            Leczo z białej kiełbasy
                            Leczo z białej kiełbasy
                            Leczo z białej kiełbasy
                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                            Przygotowanie:

                            Kiełbasę, warzywa oraz pieczarki smażymy na złoto, przekładany do garnka, zalewamy wywarem i dodajemy resztę składników. Następnie gotujemy przez 15 minut i doprawiamy do smaku.

                            Pasztet

                            Składniki:

                            • 0,5 kg pieczonego mięsa,
                              • 200 g wątroby drobiowej,
                                • 10 pieczarek,
                                  • bułka paryska mała,
                                    • 1/2 szklanki mleka,
                                      • 5 suszonych śliwek,
                                        • duża cebula biała (pokrojona w drobna kostkę),
                                          • 2 łyżki bułki tartej,
                                            • 4 jajka.
                                              • olej do smażenia,
                                                • sól, pieprz czarny, majeranek do smaku.

                                                  Przygotowanie:

                                                  Wątróbkę, pieczarki, śliwki oraz cebulę podsmażamy na patelni, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Namoczoną w mleku bułkę, wątróbkę oraz mięso mielimy w maszynce na małych oczkach. Do zmielonej masy dodajemy jajka (białka bijamy). Pasztet doprawiamy, przekładamy do foremki i pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (w kąpieli wodnej).

                                                  Pasztet z suszonymi śliwkami
                                                  Pasztet z suszonymi śliwkami
                                                  Pasztet z suszonymi śliwkami
                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                  Kotlety jajeczne ze szparagami

                                                  Składniki:

                                                  • 10 ugotowanych jajek (startych na tarce na małych oczkach),
                                                    • 2 jajka,
                                                      • marchew (starta na tarce na małych oczkach),
                                                        • cebula (pokrojona w kostkę),
                                                          • por (biała część- pokrojona w paski),
                                                            • szklanka bułki tartej,
                                                              • bułka paryska,
                                                                • 1/2 szklanki mleka,
                                                                  • masło klarowane do smażenia,
                                                                    • 0,5 kg szparagów zielonych,
                                                                      • 3 łyżki masła,
                                                                        • sok z jednej cytryny,
                                                                          • ząbek czosnku,
                                                                            • sól, pieprz i miód do smaku.
                                                                              Kotlety jajeczne ze szparagami
                                                                              Kotlety jajeczne ze szparagami
                                                                              Kotlety jajeczne ze szparagami
                                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Marchew, cebulę i pora podsmażamy na patelni, a potem odstawiamy do ostudzenia. Namoczoną w mleku bułkę oraz smażone warzywa mielimy w maszynce na małych oczkach. Mielone dodatki mieszamy ze startymi oraz surowymi jajkami. Następnie formujemy kotlety, posypujemy bułką tartą i smażymy. Szparagi blanszujemy we wrzątku przez 2 minuty, następnie wrzucamy na patelnie, dodajemy masło i sok z cytryny. Na koniec doprawiamy.

                                                                              Pulpeciki jajeczne w sosie pomidorowym na zimno

                                                                              Składniki:

                                                                              • 10 ugotowanych jajek (startych na tarce na małych oczkach),
                                                                                • 2 jajka,
                                                                                  • marchew (starta na tarce na małych oczkach),
                                                                                    • cebula (pokrojona w kostkę),
                                                                                      • por (biała część pokrojona w paski),
                                                                                        • szklanka bułki tartej,
                                                                                          • bułka paryska,
                                                                                            • 1/2 szklanki mleka,
                                                                                              • masło klarowane do smażenia.

                                                                                                Składniki na sos pomidorowy:

                                                                                                • puszka pomidorów,
                                                                                                  • por (biała część pokrojona w paski),
                                                                                                    • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
                                                                                                      • 2 ząbki czosnku (pokrojonego w plastry),
                                                                                                        • cebula (pokrojona w pióra),
                                                                                                          • olej do smażenia,
                                                                                                            • marchew (starta na tarce na małych oczkach),
                                                                                                              • korzeń pietruszki (starty na tarce na małych oczkach),
                                                                                                                • posiekana garść natki pietruszki,
                                                                                                                  • sól, pieprz i miód do smaku.

                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                    Zaczynamy od sosu. Marchew, korzeń pietruszki, cebulę i por podsmażamy na patelni. Dodajemy pomidory, koncentrat, czosnek oraz natkę pietruszki i doprawiamy. Odstawiamy do ostudzenia.

                                                                                                                    Namoczoną w mleku bułkę oraz smażone warzywa (marchew, korzeń pietruszki, cebulę, por) podsmażamy razem na patelni, a potem studzimy. Następnie mielimy w maszynce na małych oczkach. Mielone składniki mieszamy ze startymi oraz surowymi jajkami. Następnie formujemy kulki, posypujemy bułka tartą i smażymy. Pulpeciki zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki.

                                                                                                                    Pulpeciki jajeczne w sosie pomidorowym
                                                                                                                    Pulpeciki jajeczne w sosie pomidorowym
                                                                                                                    Pulpeciki jajeczne w sosie pomidorowym
                                                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                                    Źródło: Patryk Galewski

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana