Leczo z białej kiełbasy
Składniki:
- 5 sztuk ugotowanej białej kiełbasy pokrojonej w plastry,
- 2 papryki czerwone pokrojone w plastry,
- papryka żółta pokrojona w plastry,
- papryka zielona pokrojona w plastry,
- 15 pieczarek pokrojonych w plastry,
- 4 ogórki kiszone pokrojone w paski,
- mała papryczka chili,
- puszka pomidorów,
- 10 pomidorków cherry,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 0,5 l wywaru mięsnego,
- łyżka musztardy,
- Sól, pieprz czarny, kumin, papryka ostra i miód do smaku.
Przygotowanie:
Kiełbasę, warzywa oraz pieczarki smażymy na złoto, przekładany do garnka, zalewamy wywarem i dodajemy resztę składników. Następnie gotujemy przez 15 minut i doprawiamy do smaku.
Pasztet
Składniki:
- 0,5 kg pieczonego mięsa,
- 200 g wątroby drobiowej,
- 10 pieczarek,
- bułka paryska mała,
- 1/2 szklanki mleka,
- 5 suszonych śliwek,
- duża cebula biała (pokrojona w drobna kostkę),
- 2 łyżki bułki tartej,
- 4 jajka.
- olej do smażenia,
- sól, pieprz czarny, majeranek do smaku.
Przygotowanie:
Wątróbkę, pieczarki, śliwki oraz cebulę podsmażamy na patelni, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Namoczoną w mleku bułkę, wątróbkę oraz mięso mielimy w maszynce na małych oczkach. Do zmielonej masy dodajemy jajka (białka bijamy). Pasztet doprawiamy, przekładamy do foremki i pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (w kąpieli wodnej).
Kotlety jajeczne ze szparagami
Składniki:
- 10 ugotowanych jajek (startych na tarce na małych oczkach),
- 2 jajka,
- marchew (starta na tarce na małych oczkach),
- cebula (pokrojona w kostkę),
- por (biała część- pokrojona w paski),
- szklanka bułki tartej,
- bułka paryska,
- 1/2 szklanki mleka,
- masło klarowane do smażenia,
- 0,5 kg szparagów zielonych,
- 3 łyżki masła,
- sok z jednej cytryny,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz i miód do smaku.
Przygotowanie:
Marchew, cebulę i pora podsmażamy na patelni, a potem odstawiamy do ostudzenia. Namoczoną w mleku bułkę oraz smażone warzywa mielimy w maszynce na małych oczkach. Mielone dodatki mieszamy ze startymi oraz surowymi jajkami. Następnie formujemy kotlety, posypujemy bułką tartą i smażymy. Szparagi blanszujemy we wrzątku przez 2 minuty, następnie wrzucamy na patelnie, dodajemy masło i sok z cytryny. Na koniec doprawiamy.
Pulpeciki jajeczne w sosie pomidorowym na zimno
Składniki:
- 10 ugotowanych jajek (startych na tarce na małych oczkach),
- 2 jajka,
- marchew (starta na tarce na małych oczkach),
- cebula (pokrojona w kostkę),
- por (biała część pokrojona w paski),
- szklanka bułki tartej,
- bułka paryska,
- 1/2 szklanki mleka,
- masło klarowane do smażenia.
Składniki na sos pomidorowy:
- puszka pomidorów,
- por (biała część pokrojona w paski),
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku (pokrojonego w plastry),
- cebula (pokrojona w pióra),
- olej do smażenia,
- marchew (starta na tarce na małych oczkach),
- korzeń pietruszki (starty na tarce na małych oczkach),
- posiekana garść natki pietruszki,
- sól, pieprz i miód do smaku.
Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu. Marchew, korzeń pietruszki, cebulę i por podsmażamy na patelni. Dodajemy pomidory, koncentrat, czosnek oraz natkę pietruszki i doprawiamy. Odstawiamy do ostudzenia.
Namoczoną w mleku bułkę oraz smażone warzywa (marchew, korzeń pietruszki, cebulę, por) podsmażamy razem na patelni, a potem studzimy. Następnie mielimy w maszynce na małych oczkach. Mielone składniki mieszamy ze startymi oraz surowymi jajkami. Następnie formujemy kulki, posypujemy bułka tartą i smażymy. Pulpeciki zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki.
Zobacz także:
- Kuchnia z resztek. Ekspresowo, smacznie i zdrowo!
- Ryżanka, naleśniki i minikluseczki z sosem warzywnym, czyli śniadania i obiady zero waste
- Kuchnia zero waste: warzywna kiszonka
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News