Przepisy kulinarne

Soki, dżemy, konfitury, czyli przepisy na najlepsze przetwory z jagód

Przepisy kulinarne

Moment RFJavier Fernández Sánchez/Getty Images

Sezon na jagody trwa bardzo krótko, jednak dzięki przetworom smak lata możemy zamknąć w słoiczku i cieszyć się nim przez cały rok. Co warto wyczarować z tych małych, fioletowych i pysznych owoców? Polecamy najlepsze przepisy na przetwory z jagód.

Magiczna moc jagód

Jagody to małe, niepozorne owoce o wielkiej sile. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą, a także skutecznie hamują biegunki i łagodzą zatrucia pokarmowe. Warto więc jeść je zarówno świeże, jak i przetworzone. Co możemy z nich przygotować? Propozycji na przetwory z jagód jest naprawdę dużo: konfitury, dżemy, powidła, kompoty, soki czy nalewki. Co więcej, jagody możemy także suszyć i mrozić. Dzięki temu nawet zimą wykorzystamy je do ciast i deserów czy rozgrzewającej herbaty.

Przetwory z jagód - dżem

Naleśniki, gofry, a może kanapki? Nieważne, na co masz ochotę, dżem z jagód pasuje do wszystkich propozycji. Słodki i lekko cierpki smak owoców idealnie wpasuje się do porannego śniadania, jak i wykwintnego obiadu. Jak go wykonać? Jeden z przepisów zdradziła nam Patrycja Machałek autorka książki "Przetwory z pomysłem".

Dżem jagodowy z lawendą

  • 1 kg jagód
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka świeżych lub suszonych kwiatów lawendy, lub ewentualnie 5–6 gałązek świeżej lawendy

Jagody, cukier i kwiaty lawendy włóż do garnka z grubym dnem i zagotuj. Zmniejsz ogień i smaż powoli, pilnując, żeby konsystencja dżemu była odpowiednia. To powinno zająć około 30 minut. Lawenda jest bardzo intensywną rośliną i 1 łyżka kwiatów zapewni jagodom dość zdecydowany aromat. Jeśli obawiasz się, czy to nie będzie zbyt wiele, wsyp na początek ½ łyżki i skosztuj. W trakcie gotowania część aromatu się uwolni – zwróć uwagę na niesamowity zapach roznoszący się po kuchni! Jeśli uznasz, że wolisz bardziej zdecydowany smak lawendy, dosyp resztę. Uważaj, tylko żeby nie dodawać jej przed samym końcem smażenia. Kwiaty muszą trochę popracować z owocami i potrzebują chwili, żeby zmięknąć. Jeszcze gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoików i zapasteryzuj.

Przetwory z jagód - sok

Lubicie słodkie soki, a obiadu nie wyobrażacie sobie bez kompotu? Mamy dla was propozycję – napój jagodowy. Możecie podawać go zarówno w formie syropu, dodając kilka kropelek do herbaty, jak i w formie soku, rozcieńczając roztwór wodą.

Sok jagodowy

  • 2 kg jagód
  • 100 g cukru

Jagody umyj i przełóż do dużego naczynia. Owoce zasyp cukrem, nakryj ściereczką i odstaw w ciemne miejsce. Po 4 dniach przelej sok wraz z owocami do czystych słoiczków. Dokładnie zakręć i pasteryzuj około 15 minut.

Jeśli jesteśmy już przy trunkach, warto wspomnieć o nalewce z jagód. Przygotowanie i obróbka składników nie zajmują wiele czasu, a efekt jest przepyszny.

Przetwory z jagód - konfitura

Gdy za oknem spadnie śnieg, a chłód da się we znaki, z sentymentem wrócicie do wakacyjnych wspomnień. Pomoc może wam w tym także słoiczek konfitury jagodowej. Smak i zapach owoców dodanych do jogurtu, owsianki czy pajdy chleba z pewnością wywoła uśmiech na twarzach całej rodziny.

Konfitura jagodowa

  • 2 kg jagód
  • 4 łyżki wody
  • 500 g cukru

Umyte owoce przełóż do garnka. Dodaj wodę, a całość podgrzej na niewielkim ogniu. Gdy owoce zaczną puszczać sok, dodaj cukier. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 90 minut.

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe? Zobacz wideo:

Zobacz także:

Przetwory z truskawek. Co można przygotować z tych pysznych owoców?

Czekolada - dlaczego tak trudno ją odstawić? Ekspertki tłumaczą, czy można się od niej uzależnić

Przepis na lody śmietankowe – domowe, bez użycia maszyny

Autor: Nastazja Bloch

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

Pozostałe wiadomości