Przepisy kulinarne

Mleczne jagodzianki z niezwykłym dodatkiem, który Cię zaskoczy. Sprawdź, jak je zrobić

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Mateusz Zielonka

Pyszne, mleczne drożdżówki wypełnione po brzegi jagodowym nadzieniem? To przepis Mateusza Zielonki, zwycięzcy 6. edycji programu MasterChef, który zaprezentował w kuchni Dzień Dobry Wakacje. Sprawdź, jak je przygotować i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem bułeczek. 

Mleczne jagodzianki - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • mąka - 500 g,
  • mleko 3.2% - szklanka,
  • mleko w proszku - 100 g,
  • jajka - 3 szt.,
  • masło - 100 g,
  • drożdże suche - 9 g,
  • zaczyn na mleku i mące (opis w przepisie).

Składniki na kruszonkę:

  • masło - 75 g,
  • brązowy cukier - 80 g,
  • mąka - 80 g.

Składniki na farsz:

  • jagody - słoik,
  • skrobia kukurydziana,
  • cukier brązowy - pół szklanki,
  • rozmaryn - kilka gałązek,
  • twaróg tłusty - 300 g,
  • serek philadelfia - opakowanie,
  • laska wanilii - 1 szt.,
  • żółtko,
  • cukier brązowy.

Sposób przygotowania mlecznych jagodzianek

  1. 1W rondlu zagotować, ciągle mieszając, pół szklanki mąki z 3 łyżkami mąki. Gdy konsystencja będzie przypominała budyń, schłodzić w lodówce przez 2-6 godz.
  2. 2W misce zmieszać wszystkie składniki ciasta oprócz masła. Dokładnie je ugnieść i odstawić na minimum godzinę. Następnie ugniatać dodając masło. Odstawiamy na 30 min. W tym czasie robimy farsz.
  3. 3Rozmaryn dokładnie siekamy, mieszając z cukrem i skrobią ziemniaczaną oraz startą skórką z limonki. Całość mieszamy z jagodami.
  4. 4Twaróg mieszamy z serkiem philadelfia, żółtkiem, ziarnami wanilii, brązowym cukrem,
  5. 5Kruszonka: Mieszamy wszystkie składniki i rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wstawiamy do zamrażarki.
  6. 6Ciasto na jagodzianki rozwałkowujemy na grubość 1 cm, wycinamy placki układamy w nich twaróg oraz jagody, zawijamy całość i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.
  7. 7Z kruszonki wycinamy placki wielkości jagodzianek i układamy na wyrośniętych bułeczkach. Pieczemy 20 min.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Mateusz Zielonka

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry Wakacje

Pozostałe wiadomości