Zupa jagodowa zalicza się do grona zup owocowych, ale zdecydowanie różni się od innych. Odpowiednio przygotowana nie jest przesadnie słodka i lepiąca a wręcz orzeźwiająca. Zwłaszcza, gdy trochę postoi w lodówce i serwowana jest na zimno.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Zupa jagodowa - przepis
Składniki:
- pół kg jagód,
- ok. litr wody,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 2 cm świeżego imbiru,
- listki mięty,
- szklanka drobnego makaronu,
- opcjonalnie: pokruszony lód.
Zupa jagodowa - sposób przygotowania
- Jagody opłukać, wsypać do garnka, zalać wodą, dodać starty imbir i sok z cytryny.
- Całość przykryć i zagotować.
- Zawartość garnka przetrzeć przez sito lub zblendować i znów umieścić na ogniu.
- Dodać miód i mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.
- Zupę wymieszać i ponownie zagotować na małym ogniu.
- W osobnym garnku ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu i dodawać go do zupy bezpośrednio przed podaniem.
- Odcedź makaron i dodaj do zupy jagodowej. Wymieszaj delikatnie.
- Na koniec dodać listki mięty.
- Zupę jagodową można dodatkowo schodzić kostkami lodu i zmienić nieco jej charakter jogurtem naturalnym i serem feta.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także inne przepisy na dania z jagodami:
- Pyszne jagodzianki w dwóch odsłonach. Przepis na słodkie bułeczki w wersji klasycznej oraz fit
- Pierogi z jagodami
- Jagody w kuchni. Przepisy na desery
- Soki, dżemy, konfitury, czyli przepisy na najlepsze przetwory z jagód
- Kompot z jagód - jak go przygotować?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: