Zupa jagodowa - prosty przepis na sezonowy przysmak

Zupa jagodowa
Zupa jagodowa - prosty przepis =
Źródło: Natasha Breen/Getty Images
Zupa jagodowa to świetna propozycja na letni lunch dla całej rodziny, zwłaszcza dla dzieci. Z naszym przepisem jest również prosta w przygotowaniu. Zrób domową zupę jagodową i się przekonaj.

Zupa jagodowa zalicza się do grona zup owocowych, ale zdecydowanie różni się od innych. Odpowiednio przygotowana nie jest przesadnie słodka i lepiąca a wręcz orzeźwiająca. Zwłaszcza, gdy trochę postoi w lodówce i serwowana jest na zimno.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Zupa jagodowa - przepis

Składniki:

  • pół kg jagód,
    • ok. litr wody,
      • 2 łyżki miodu,
        • 2 łyżki soku z cytryny,
          • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
            • 2 cm świeżego imbiru,
              • listki mięty,
                • szklanka drobnego makaronu,
                  • opcjonalnie: pokruszony lód.

                    Zupa jagodowa - sposób przygotowania

                    1. Jagody opłukać, wsypać do garnka, zalać wodą, dodać starty imbir i sok z cytryny.
                      1. Całość przykryć i zagotować.
                        1. Zawartość garnka przetrzeć przez sito lub zblendować i znów umieścić na ogniu.
                          1. Dodać miód i mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.
                            1. Zupę wymieszać i ponownie zagotować na małym ogniu.
                              1. W osobnym garnku ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu i dodawać go do zupy bezpośrednio przed podaniem.
                                1. Odcedź makaron i dodaj do zupy jagodowej. Wymieszaj delikatnie.
                                  1. Na koniec dodać listki mięty.
                                    1. Zupę jagodową można dodatkowo schodzić kostkami lodu i zmienić nieco jej charakter jogurtem naturalnym i serem feta.

                                      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                      Zobacz także inne przepisy na dania z jagodami:

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana