Zupa jagodowa zalicza się do grona zup owocowych, ale zdecydowanie różni się od innych. Odpowiednio przygotowana nie jest przesadnie słodka i lepiąca a wręcz orzeźwiająca. Zwłaszcza, gdy trochę postoi w lodówce i serwowana jest na zimno.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy 
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana 
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa 
Zupa jagodowa - przepis
Składniki:
- pół kg jagód,
 - ok. litr wody,
 - 2 łyżki miodu,
 - 2 łyżki soku z cytryny,
 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
 - 2 cm świeżego imbiru,
 - listki mięty,
 - szklanka drobnego makaronu,
 - opcjonalnie: pokruszony lód.
 
Zupa jagodowa - sposób przygotowania
- Jagody opłukać, wsypać do garnka, zalać wodą, dodać starty imbir i sok z cytryny.
 - Całość przykryć i zagotować.
 - Zawartość garnka przetrzeć przez sito lub zblendować i znów umieścić na ogniu.
 - Dodać miód i mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.
 - Zupę wymieszać i ponownie zagotować na małym ogniu.
 - W osobnym garnku ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu i dodawać go do zupy bezpośrednio przed podaniem.
 - Odcedź makaron i dodaj do zupy jagodowej. Wymieszaj delikatnie.
 - Na koniec dodać listki mięty.
 - Zupę jagodową można dodatkowo schodzić kostkami lodu i zmienić nieco jej charakter jogurtem naturalnym i serem feta.
 
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także inne przepisy na dania z jagodami:
- Pyszne jagodzianki w dwóch odsłonach. Przepis na słodkie bułeczki w wersji klasycznej oraz fit
 - Pierogi z jagodami
 - Jagody w kuchni. Przepisy na desery
 - Soki, dżemy, konfitury, czyli przepisy na najlepsze przetwory z jagód
 - Kompot z jagód - jak go przygotować?
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: