Truskawkowy zawrót głowy - przepis na deser
Składniki:
- 0,5 l śmietanki 36%,
- 0,5 kg mrożonych truskawek,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 400 g świeżych truskawek.
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody (poczekać aż przestygnie), dodać mrożone truskawki i zmiksować, ubić śmietankę i dodać dwie łyżki cukru pudru. Wymieszać ubitą śmietankę ze zmiksowanymi truskawkami i galaretkami. Wlać do silikonowej formy babkowej i włożyć do lodówki na godzinę. Wyłożyć na talerz i udekorować świeżymi truskawkami.
Brownie z truskawkami - przepis
Składniki:
- 350 g czekolady 60%,
- 200 g masła,
- 3 jajka,
- 110 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 100 g mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 300 g umytych, obranych truskawek.
Dodatkowo:
- 100g czekolady mlecznej,
- łyżeczka masła,
- 50 ml śmietanki 30%.
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło i czekoladę roztopić (najlepiej na parze, czyli w rondelku nad gotującą się wodą), odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Do jajek wlewać strumieniem roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać. Wsypać mąkę i mieszając, połączyć składniki w jednolitą masę.
Wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową blaszkę 24x24cm, wlać połową ciasta i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć przepołowione truskawki i przykryć pozostałym ciastem. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 35-40 minut.
Śmietanę, czekoladę i masło rozpuścić i polać ciasto. Smacznego.
Proste ciasto z truskawkami - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1/2 szklanki oleju,
- 4 duże jajka,
- szklanka cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego lub 16g cukru z prawdziwą wanilią,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka świeżo startej skórki cytrynowej,
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Jajka miksować z cukrem, aż uzyska się puszystą i jasną masę. Do masy jajecznej powolutku wlewać olej, cały czas miksując, na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową i sól. Całość wykładać do formy 21x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układać połówki truskawek (ścięciem ku górze). Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Tort naleśnikowy z truskawkami - przepis
Składniki:
- 2 szklanki wody gazowanej,
- szklanka mleka 3,2%,
- 3 szklanki mąki pszennej typ 450,
- 5 jaj,
- 5 łyżek cukru,
- łyżeczka pasty waniliowej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 100 g masła rozpuszczonego,
- 500 ml śmietanki 36%,
- 400 g serka śmietankowego,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 600 g świeżych truskawek,
- 150 g musu truskawkowego.
Sposób przygotowania:
Mąkę, sól, cukier, mleko i wodę dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem, dodać jajka i miksować do chwili kiedy powstanie jednolite ciasto. Na koniec wlać masło, ponownie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość rzadkiej śmietany. Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Naleśniki odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Kremówkę trzeba bardzo mocno schłodzić, ja wstawiam misę miksera i śmietanę na 10 min. do zamrażarki. Śmietankę zmiksować na wysokich obrotach, kiedy zacznie gęstnieć, wsypać cukier puder wymieszany ze śmietanfixem i cukrem wanilinowym. Miksować przez kilka minut. Następnie dodać mascarpone i ponownie zmiksować na wysokich obrotach. Na kremie powinny pojawić się widoczne ślady po miksowaniu. Krem wstawić na 10 min. do lodówki.
Naleśniki przekładać niewielką ilością kremu i rozsmarowywać go równą warstwą, układać jeden na drugim. Ja do składania tortu używałam rantu cukierniczego, dzięki niemu warstwy układały się równo, bez przesunięć. Jeśli nie ma się rantu, układać naleśniki np. w brzegu od tortownicy.
Kiedy wszystkie naleśniki i krem są już wykorzystane (u mnie zostały 3 naleśniki), tort wstawić do lodówki na 2-3 godz. lub na całą noc.
Zobacz także:
- Czy truskawki tuczą i ile dziennie można ich zjeść?
- Najlepszy gatunek truskawki, czyli "słodycz, romantyzm i piękno". Gdzie rośnie i z czym ją jeść?
- Jak odróżnić polskie truskawki od importowanych? Trzy sprawdzone sposoby
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Beata Kartowicz
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN