Czas na wielkanocne potrawy. Na świątecznym stole obowiązkowo musi się znaleźć babka. Jak ją przygotować? Który przepis jest najlepszy? Aby odpowiedzieć na to pytanie, Mikołaj Rey spotkał się Mirką Wilk, pasjonatką gotowania. Jaką mąkę wybrać do wypieku wielkanocnej baby?
Żurek z jajkiem i białą kiełbasą to jedno z tradycyjnych dań, które co roku pojawia się na wielkanocnym stole. Potrawa znana jest na ziemiach polskich już od kilku wieków, choć dawniej mianem żuru określano dania z zakwaszonej mąki, które były bardzo popularne na Śląsku. Z tego względu w książkach kucharskich często pojawiają się przepisy właśnie na śląski żurek. W niektórych domach, w okresie świąt wielkanocnych, serwuje się także barszcz biały z jajkiem i kiełbasą. Zupy są do siebie bardzo podobne, a w niektórych regionach nazwa używana jest zamiennie. Różnią się jednak rodzajem mąki zawartej w zakwasie.
Jajka to bardzo wartościowy produkt spożywczy, zawierający dużo białka, aminokwasów i witamin. Z jajek można przyrządzić wiele prostych dań, które są niezwykle szybkie w przygotowaniu. Do takich potraw należą jajka na miękko – cieszą się ogromną popularnością – są pyszne i bogate w cenne składniki odżywcze.
Chrzan to nie tylko dodatek o wyrazistym smaku. Roślina ta może być również bazą do stworzenia smacznych dań, zarówno na słodko, jak i na słono. Sprawdź przepisy Patryka Wróblewskiego na chrupiące boczniaki, krem z wędzonego twarogu, polędwicę z dorsza i ciasteczka ryżowe.
Sery żółte i białe to produkty doskonałe. Daria Ładocha dobrze o tym wie, dlatego w jej kuchni nie może ich zabraknąć. Zobaczcie, jakie ma pomysły na sos serowy, muffiny serowe i zapiekankę serową. W przepisach znajdziecie też porady, jak skomponować smaczną deskę serów.
Jak przygotować pstrąga w galarecie? Ryby w galarecie są nie tylko smaczne i zdrowe, ale i dodatkowo mogą wyglądać zjawiskowo na stole – nie tylko w Wigilię.
Choć gofry kojarzą nam się głównie z latem i wakacjami, nic nie stoi na przeszkodzie, by lato i ciepło przywołać wcześniej. Choć tradycja ich jedzenia wywodzi się z Belgii, są znane i uwielbiane na całym świecie. Jest to bardzo prosty i pyszny smakołyk - może być podawany zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Swoje pomysły w Międzynarodowym Dniu Gofra przedstawia nam Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa.
Curry w japońskim stylu, wiosenny gulasz, wiosenna polenta, gęsta zupa rybna i chleb do dzielenia - to wszystko w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Piotr Kucharski. Nie da się ukryć, że "w marcu jak w garncu".
Sugarcrafting, czyli artystyczne zdobienie tortów w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak przygotować idealne pierniczki z lukrem? Oto sprawdzone przepisy mistrzyni świata Jowity Woszczyńskiej.
Gofry bezglutenowe to alternatywa dla tradycyjnego przysmaku, które zna każde dziecko. Przepis na "zdrowe gofry" to sposób, aby bez wyrzutów sumienia można było skosztować tego smakołyku. Trzeba jednak pamiętać, że wersja bez glutenu nie oznacza, że gofry nie będą słodkie. To dobra propozycja nie tylko dla kobiet dbających o linię, ale wszystkich tych (dzieci, jak i dorosłych), którzy nie tolerują glutenu.
Domowy makaron z pulpetami i brokułami, zielona zupa ziemniaczana z jajkiem oraz rolada biszkoptowa miętowa z jabłkami. W naszej wiosennej kuchni szefuje dziś Andrzej Polan. Poznaj jego niezwykłe przepisy.
Sałatki są nieodłącznym elementem każdej diety redukcyjnej, jednak z powodzeniem mogą być spożywane również na co dzień. Poznaj różne przepisy na sałatkę grecką.
Chleb świętojański to brązowe, wypełnione nasionami strąki szarańczynu strąkowego, czyli wiecznie zielonego drzewa uprawianego w regionie śródziemnomorskim. Charakteryzują się one słodkim smakiem, dlatego wykorzystywane są często w przemyśle cukierniczym.
Kurczak panierowany w parmezanie, krokieciki ziemniaczano-jajeczne z zimową sałatką oraz babka z makiem i smażonymi cytrynami. Takie dania przygotowuje w naszej kuchni Piotr Kucharski. Oto jego wypróbowane przepisy.
Majonez wybitnie komponuje się zarówno z daniami tradycyjnymi, jak i tymi w nowoczesnym wydaniu. W naszej kuchni powstają z niego takie dania jak sałatka z batatów z sosem majonezowym, majonezowe muffinki z boczkiem i awokado oraz faszerowane jaja z czarnym majonezem habanero. Sprawdź wyjątkowe przepisy Grzegorza Zawieruchy.
Sebastian Olma ponownie odwiedził kuchnię Dzień Dobry TVN. Tym razem zaprezentował swoje przepisy w wersji zarówno na słodko, jak i na słono. Zainspiruj się i wypróbuj je we własnym domu. Irlandzki chleb, warzywne danie jednogarnkowe i bezę Pavlova łączy jeden składnik - masło.
Ryż to popularna i sprawdzona dla ziemniaków. Poza tym jest smaczny, zdrowy i pożywny. Daria Ładocha podpowiada, jak wykorzystać go w kuchni. Zainspiruj się i wypróbuj te przepisy.
Dania z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, resztek sera czy mrożonek są doskonałe dla osób, które nie lubią marnować jedzenia. Swoje pomysły na pyszne potrawy z recyklingu zdradziła w kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bosacka.
Osoby z insulinoopornością muszą uważać na to, co mają na talerzu. W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczny, dr Hanna Stolińska przygotowała dla nich przykładowy jadłospis. W menu znalazły się: ciastka z batatów, wrap z omleta z pieczarkami, placki z serka wiejskiego, pizza na spodzie z batata oraz fit tarta.
Andrzej Poland po raz kolejny odwiedził kuchnię w studiu Dzień Dobry TVN. Tym razem zaprezentował przepisy obiadowe. Wolicie kurczaka czy pstrąga? Tylko zostawcie miejsce na słodki deser, czyli karpatkę.
Dania z kiszonkami są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Swoje propozycje zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Na naszym stole pojawiły się: bułeczki z kiszoną kapustą, marchewka kimchi, klopsy z sałatką z ogórków kiszonych i pure z batatów, a także kurczak marynowany w soku z kiszonego buraka.
Maślane dania na słono i słodko przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti. Finalista programu "MasterChef" zdradził swoje przepisy na łososia z sosem cytrynowym, zapiekankę z kalafiorem rzymskim i boczkiem, risotto z burakiem, a także biscotti al vino.
Jak wyglądał post po staropolsku? Jeśli myślisz, że żyto wówczas "o chlebie i wodzie", to jesteś w sporym błędzie. Udowodni ci to Maciej Nowicki - szef kuchni Muzeum Pałacu w Wilanowie. Czyżby nasi przodkowie byli mistrzami kuchni molekularnej?
Są przepyszne, kolorowe i pięknie prezentują się na zdjęciach. Desery Julii Jackiewicz robią furorę w Internecie. W naszej kuchni popularna instagramerka przygotuje ciasteczka musowe, tort musowy oraz makaroniki. Poznaj jej niezwykłe i słodkie przepisy.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zainspiruj się tymi przepisami i dodaj smaku twojemu porankowi. Swoimi pomysłami podzielili się Martyna Chomacka, finalistka 7. edycji MasterChef, i model Jakob Kosel.
Ania Starmach wie, jaki prezent zrobić panom w dniu ich święta. 10 marca to idealna okazja, żeby zaserwować im słodką niespodziankę. Jurorka MasterChefa zaproponowała przepis na smaczny i efektowny deser czekoladowy. Co ważne, zrobisz go w kilka minut.
Kurtosze są ostatnio bardzo popularne. Food trucki z tą przekąską pojawiają się na ulicach wielu miast, a także na różnych wydarzeniach, np. na jarmarkach. Czym jest kurtoszkołacz? Z czego powstaje ten jakże ostatnio popularny przysmak?
Z okazji Dnia Mężczyzny w naszym programie królują mięsne, męskie przysmaki. Będzie więc chrupiąca kaszanka na kapuście kiszonej, stek wołowy z zieloną fasolką oraz pieczone żeberka w domowym sosie BBQ, a na deser coś słodkiego, czyli czekoladowe brownie. Oto sprawdzone przepisy szefa kuchni Tomasz Grabskiego.