Torta Berlina, czyli włoskie ciasto z winogronami według przepisu Bartka Boratyna

Tort Berlina
Torta Berlina, czyli włoskie ciasto z winogronami według przepisu Bartka Boratyna
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły winogrona. Owoce te zbierane są od połowy sierpnia do połowy października. Z tej okazji Bartek Boratyn przygotował przepyszne dania z wykorzystaniem winogron. Sprawdź, jak zrobić Tora Belina, czyli włoskie ciasto z winogronami.

Torta Berlina, czyli włoskie ciasto z winogronami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g ciemnych, drobnych winogron
  • 90 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 60 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania Torta Berlina

  1. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz pastę waniliową.
  2. Do utartego masła z jajkami dodajemy mąkę oraz wszystkie pozostałe sypkie składniki.
  3. Na końcu dodajemy mleko i miksujemy do powstania gładkiej masy.
  4. Winogrona myjemy i osuszamy.
  5. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o średnicy 20 cm, na papier do pieczenia.
  6. Na ciasto wykładamy osuszone winogrona, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
  7. Pieczemy w temp. 180 st. ok 35/40 min, sprawdzając, czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek jest jeszcze mokry wydłużamy czas o kolejne 5/10 min.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości