Torta Berlina, czyli włoskie ciasto z winogronami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g ciemnych, drobnych winogron
- 90 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 60 ml mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania Torta Berlina
- Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz pastę waniliową.
- Do utartego masła z jajkami dodajemy mąkę oraz wszystkie pozostałe sypkie składniki.
- Na końcu dodajemy mleko i miksujemy do powstania gładkiej masy.
- Winogrona myjemy i osuszamy.
- Gotowe ciasto wylewamy do foremki o średnicy 20 cm, na papier do pieczenia.
- Na ciasto wykładamy osuszone winogrona, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
- Pieczemy w temp. 180 st. ok 35/40 min, sprawdzając, czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek jest jeszcze mokry wydłużamy czas o kolejne 5/10 min.
Zobacz także:
- Winogronowa kuchnia Davida Gaboriauda
- Proste przepisy na dżemy z jasnych i ciemnych winogron. Podpowiadamy też, jak zagęszczać konfitury
- Marynowane winogrona. Prosty przepis na wyjątkowe przetwory
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: