Rumianek to roślina pospolita, którą możemy znaleźć niemal na każdej łące czy polu. Jego właściwości znane i wykorzystywane są przez ludzkość od stuleci. Jak można użyć rumianku w kuchni? Sprawdź nasze przepisy i inspiracje.
Chłodnik jest idealnym daniem na lato. Wielu osobom smak botwinki czy ogórka może się jednak szybko znudzić. Dlatego przedstawiamy kolejny wariant tej wyjątkowej zupy.
Bób to doskonała zdrowa przekąska w letnim sezonie. Nie traci walorów smakowych w postaci mrożonej i suszonej, ale można z niego również robić weki. Przetwory z bobu to ostatnio popularny pomysł na wypełnienie spiżarni.
Chłodnik to wspaniały kulinarny wynalazek, zwłaszcza w upalne, letnie dni. Najczęściej sięgamy po ten przygotowany z warzyw, ale z powodzeniem można zrobić go również z owoców. Sprawdź prosty przepis na pyszny chodnik z arbuza z dodatkiem sera feta i mięty.
Dawniej domowe przetwory były obowiązkowym elementem w każdej kuchni. Konfitury, dżemy, czy powidła wykonane z sezonowych owoców i warzyw to przecież samo zdrowie. Ponadto aromaty lata zamknięte w słoiku to najlepszy sposób na zatrzymanie wakacyjnych wspomnień i smaków. Nasi kucharze zdradzili nam swoje sposoby na pyszne przetwory z wiśni i truskawek.
Lato to czas, kiedy w sklepach i na targowiskach pojawia się największy wybór sezonowych owoców. Warto to wykorzystać i przygotować z nich mrożonki. Jak prawidłowo mrozić owoce? Które owoce nadają się do mrożenia, a których lepiej nie poddawać takiej obróbce?
Czekolada jest tak wspaniała, że obchodzi święto kilka razy w roku, również dziś - 12 kwietnia. Dzień Czekolady to dobry powód, by sięgnąć po jeden z wielu czekoladowych przepisów, co ciekawe, również tych wytrawnych. Poznaj kilka z nich.
Lipiec to czas zbiorów porzeczek. Wszystkie odmiany tych owoców są wyjątkowo bogatym źródłem witamin i doskonale nadają się na przetwory. Dżemy czy konfitury z porzeczek mogą być bardzo intensywne w smaku i aromatyczne. Podbijają smak mięs oraz serów, świetnie komponują się ze słodkimi daniami. Zobacz, jak przygotować sok, dżem, kompot i konfiturę z porzeczek.
Jeśli szukasz prostego przepisu na słynne, francuskie ciasteczka zwane makaronikami, to kuchnia Dzień Dobry TVN jest idealnym miejscem. Swoją wersję tych pyszności zaprezentował w niej Bartek Boratyn. Sprawdź prosty przepis na makaroniki krok po kroku.
Pogoda za oknem sprzyja organizowaniu spotkań w ogrodzie i wspólnemu pałaszowaniu smakołyków ze znajomymi. Dlatego przygotowaliśmy dla was propozycję ciekawej sałatki, która jest królową letnich przyjęć.
Garnki odróżnia wiele cech. Zarówno rodzaj tworzywa z jakiego zostały wykonane, rodzaj powłoki, jak i grubość dna. Wszystko to decyduje o tym, które z nich są najbardziej trwałe, a w których gotowanie jest najzdrowsze. Sprawdź jak wybrać najlepsze garnki na kuchenkę gazową.
Dania z dodatkiem masła są bardzo smaczne. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje Mateusz Gessler. Na naszym stole pojawiły się: "steki" z kalafiora, zupa krem z brokułów i szpinaku oraz smażona ryba.
Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się owoce morza – warto wiedzieć, jak należy je jeść oraz przyrządzać. A sposobów tych jest całkiem sporo, bowiem małże to nazwa dla ponad 8 tys. gatunków mięczaków. Można je smażyć, zapiekać, gotować, a nawet spożywać całkiem na surowo. Sprawdź, jak jeść małże, aby nie narazić się na faux pas w towarzystwie.
Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała włoskie przepisy na geLATO, czyli lody w sam raz na lato. Rolka z lodami, to przepis, który zachwyci wszystkich fanów ciast z lodów. To też dobry sposób na uczczenie ostatniego dnia w szkole i rozpoczęcia wakacji. Sprawdź, jak przygotować ten deser.
W ciepłe dni warto zrobić pyszne domowe lody. W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała doskonałe włoskie geLATO. Sprawdź jej przepis na kubki z lodami.
Z okazji końca roku Cristina Catese przygotowała w kuchni Dzień Dory TVN przepisy na domowe lody. To idealny sposób, aby uczcić ten szczególny dzień i rozpocząć wakacje, zwłaszcza, że pogoda dopisuje. Sprawdź jej przepis na włoskie geLATO, czyli biszkopt z lodami.
Przed nami upały, a w takie dni najlepiej smakuje arbuz. Zuza Lisowska przygotowała w Kuchni Dzień Dobry TVN niesamowitą letnią sałatkę z arbuzem i serem feta. Sprawdź, jak smakuje ten owoc na słono i ciesz się niepowtarzalnym smakiem.
Arbuz to idealny owoc na lato, ma w sobie aż 90% wody. Schłodzony świetnie sprawdza się w gorące dni. W kuchni Dzień Dobry TVN Zuza Lisowska przygotowała niesamowitą, włoską sałatkę a'la caprese. Sprawdź, jak przygotować to danie z arbuzem zamiast pomidora.
Meksykańskie tacos z arbuzem? Właściwie z salsą arbuzową i grillowanymi krewetkami to niesamowity przepis Zuzy Lisowskiej, który przedstawiła w kuchni Dzień Dobry TVN. Zuza prowadzi profil na TikToku pod pseudonimem ARBUZAZUZA. Sprawdź, jak przygotować jej fenomenalny przepis na lato.
Pizza na słodko i na zimno? To możliwe z przepisem Zuzy Lisowskiej. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała swój fenomenalny sposób na arbuzową pizzę. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Spróbuj przygotować to danie i ciesz się smakiem lata.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła fasolka szparagowa w roli głównej. Z tej okazji Sebastian Olma pokazał, jak przygotować tartę z fasolką szparagową, cukinią i kurkami. To danie idealnie sprawdzi się jako ciepły obiad i podana na zimno jako przekąska na letnie dni. Sprawdź jego przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy fasolkę szparagową w roli głównej i Sebastiana Olmę. Szef kuchni przygotował indyka z fasolką szparagową i chili oblaną dressingiem z botwinki. Sprawdź przepis i ciesz się pysznym obiadem mistrza kuchni.
Jeśli uwielbiasz czekoladę, to przepis Sebastiana Olmy na tartę z mleczną czekoladą i malinami, jest właśnie dla Ciebie. Kucharz zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować to pyszne kruche ciasto polane ganachem czekoladowym z mlecznej czekolady i śmietanki obsypane świeżymi owocami.
Wraz z nadejściem ciepłych dni i wieczorów amatorzy gotowania na świeżym powietrzu coraz chętniej sięgają po ogrodowe grille i korzystają z uroków spędzania czasu na łonie natury. Dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie lata bez jedzenia z rusztu Szymon Czerwiński ma kilka wskazówek.