Pierożki z warzywami zawijane w papier ryżowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- szklanka ugotowanego ryżu
- ugotowany na parze brokuł
- upieczona pierś z kurczaka
- ½ szklanki zielonego groszku
- łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki czarnuszki
- ½ posiekanej zielonej papryki
- 10 arkuszy papieru ryżowego
Sposób przygotowania pierożków w papierze ryżowym
- Wszystkie składniki wymieszaj. Dopraw sosem sojowym, kolendrą oraz czarnuszką.
- Arkusz papieru ryżowego włóż na parę sekund do wody. Ułóż na desce i wyłóż farsz.
- Zawiń tworząc pierożek i smaż na suchej patelni do równomiernego zrumienienia.
Zobacz także:
- Sping rollsy – pomysł na imprezową przystawkę
- Jak zrobić sajgonki z kurczakiem? Co musi mieć farsz do sajgonek z kurczakiem?
- Spring rolls z surowej kalarepy i jabłka według Mateusza Zielonki
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: SGAPhoto/Getty Images
podziel się: