Spring rolls z surowej kalarepy i jabłka według Mateusza Zielonki

Sping rollsy
Sping rollsy
Źródło: Dorin Musat/500px
Spring rollsy ze świeżymi warzywami i owocami to pyszna przekąska na kolację i drugie śniadanie, może też być pełnym daniem obiadowym. W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka przygotował proste spring rollsy z surowej kalarepy i jabłka. Sprawdź, jak je przygotować.

Spring rolls z surowej kalarepy i jabłka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 kalarepy,
  • 2 marchewka,
  • 2 jabłka,
  • 2 jajka,
  • mąka pszenna,
  • 10 sztuk papieru ryżowego,
  • masło orzechowe,
  • sos sojowy .

Sposób przygotowania spring rollsów z kalarepy

  1. Szybki omlet z 3 jaj i odrobiny szczypiorku.
  2. Papier ryżowy namoczyć w wodzie i rozłożyć na płaskiej drewnianej desce. W małej miseczce mieszamy 3 łyżki masła orzechowego, sos sojowy, sok z limonki oraz odrobinę mleka. Całość mieszamy do jednolitej masy.
  3. Na mokrym papierze układamy pokrojoną w cienkie słupki kalarepę, marchewkę, oraz jabłko. Dodajemy sos orzechowy oraz gruby kawałek omletu.
  4. Zawijamy całości jak gołąbki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości