Marchewkowe muffinki z rodzynkami
Składniki:
250 ml mąki pszennej pełnoziarnistej
2 duże jajka
¾ szklanki napoju ryżowego
Łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
100 ml oleju rzepakowego
6 łyżek syropu klonowego
1½ łyżeczki cynamonu
½ świeżo tartej gałki muszkatołowej
Średniej wielkości marchew
Skórka starta z jednej pomarańczy
Garść rodzynków
Przygotowanie:
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę następnie wlej napój ryżowy, syrop klonowy i olej. Całość wymieszaj. Następnie dodaj rodzynki oraz obraną ze skórki i pokrojoną w paski, obieraczką do warzyw, marchewkę. Jajka umyj i oddziel żółtko od białka. Żółtka dodaj do pozostałych składników, wymieszaj i dodaj przyprawy oraz startą skórkę pomarańczową. Na koniec białko ubij na pianę i delikatnie wmieszaj do masy muffinkowej. Przełóż masę do foremek na muffinki i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 C na 20-25 minut. Po ostudzeniu, muffinki gotowe.
Spring rolls’y z warzywami i omletem tamago
Składniki:
Spring rolls’y:
10 arkuszy papieru ryżowego
Cienki makaron ryżowy
2 marchewki
3 czerwone papryki
Ogórek zielony
Garść groszku cukrowego
garść kiełków fasolki mung
Bazylia tajska
Kolendra
Sos do spring rolls’ów:
Sok z limonki
Sos rybny (sosu rybnego powinno być dokładnie tyle samo, co soku z limonki)
Ząbek czosnku
Świeża papryczka chili
Ksylitol do smaku
Omlet tamago:
2 jajka
Łyżka sosu sojowego
Łyżeczki ksylitolu
Przygotowanie:
Marchewkę i ogórka obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie paseczki. Paprykę umyj i również pokrój w paski. Umyj groszek, kiełki oraz oderwij listki ziół. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Przygotowanie omletu tamgo: jajka roztrzep w misce, dodaj sos sojowy i ksylitol. Całość wymieszaj, wylej na patelnie i usmaż z jednej i drugiej strony. Po wystudzeniu, pokrój omlet w kosteczkę.
Do miski nalej letnią wodę. Każdy okrągły płat papieru ryżowego delikatnie namocz w wodzie, ułóż na przygotowanej powierzchni do zwijania np. desce i po kolei napełniaj składnikami. Na papierze ułóż liście bazylii tajskiej, następnie makaron ryżowy, warzywa z liśćmi kolendry oraz kosteczki omleta. Zacznij zawijać składniki, w połowie zawijania zegnij do środka lewy
i prawy koniec papieru następnie kontynuuj ścisłe zawijanie. W ten sposób zawiń wszystkie spring rolls’y. W małej miseczce połącz składniki do sosu. Jedz spring rolls’y podobnie jak sajgonki, maczając końcówkę w sosie.
Piknikowy chleb
Składniki:
1 mały okrągły chleb (około 500-700 g)
100 g suszonych pomidorów
250 g kremowego serka do kanapek
2 pęczki szczypiorku
Garść rukoli
2-3 łyżki śmietany
100 g mozzarelli, pokrojonej w plastry
Pęczek bazylii
1 pomidor, pokrojony w plastry
200 g cienkich plasterków szynki wiejskiej
Kilka liści sałaty strzępiastej
Garść oliwek
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z chleba odkrój wierzch i wydrąż środek, zostaw około 1 cm, przy skórce. Serek wymieszaj ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem, posiekaną rukolą oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami. Serkiem posmaruj spod chleba. Na nim ułóż pomidora, następnie bazylię, mozzarellę, szynkę i sałatę. Ponownie serkiem i ponownie nałóż wszystkie składniki. Przypraw solą i pieprzem. Wierzch posyp oliwkami i pozostałą bazylią. Przykryj odciętą częścią chleba, dokładnie owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki i obciąż np. ciężką książką. Po około 2 godzinach, wyjmij z lodówki. Krój na małe trójkąty.
Bostock
Składniki:
9 kromek czerstwej bułki maślanej lub chałki
1 szklanka mielonych migdałów
1 jajko
100 g masła
100 g cukru
0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Dżem pomarańczowy lub morelowy
Płatki migdałowe
5-6 truskawek
Cukier puder
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Utrzeć na jednolitą masę mielone migdały, cukier, masło i jajko. Dżem podgrzej w rondelku aż będzie lekko płynny. Przy pomocy pędzelka posmaruj każdą kromkę z obu stron i ułożyć na papierze. Na każdej kromce rozsmarować po łyżce masy migdałowej. Na każdej ułóż po 2-3 plasterki truskawek. Posyp płatkami migdałowymi wstaw do piekarnika i piecz około 12-15 minut.
Podawaj posypane cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN