Przepisy kulinarne

Wałówka na drogę: spring rolls'y i babeczki marchewkowe

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN nasz łańcuchowy duet przygotował wałówkę na drogę. Sycące i łatwe w konsumpcji pyszności, między innymi: spring rolls'y, muffinki marchewkowe czy chleb piknikowy. Smacznego!

Marchewkowe muffinki z rodzynkami

Składniki:

250 ml mąki pszennej pełnoziarnistej

2 duże jajka

¾ szklanki napoju ryżowego

Łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

100 ml oleju rzepakowego

6 łyżek syropu klonowego

1½ łyżeczki cynamonu

½ świeżo tartej gałki muszkatołowej

Średniej wielkości marchew

Skórka starta z jednej pomarańczy

Garść rodzynków

Przygotowanie:

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę następnie wlej napój ryżowy, syrop klonowy i olej. Całość wymieszaj. Następnie dodaj rodzynki oraz obraną ze skórki i pokrojoną w paski, obieraczką do warzyw, marchewkę. Jajka umyj i oddziel żółtko od białka. Żółtka dodaj do pozostałych składników, wymieszaj i dodaj przyprawy oraz startą skórkę pomarańczową. Na koniec białko ubij na pianę i delikatnie wmieszaj do masy muffinkowej. Przełóż masę do foremek na muffinki i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury

180 C na 20-25 minut. Po ostudzeniu, muffinki gotowe.

Spring rolls’y z warzywami i omletem tamago

Składniki:

Spring rolls’y:

10 arkuszy papieru ryżowego

Cienki makaron ryżowy

2 marchewki

3 czerwone papryki

Ogórek zielony

Garść groszku cukrowego

garść kiełków fasolki mung

Bazylia tajska

Kolendra

Sos do spring rolls’ów:

Sok z limonki

Sos rybny (sosu rybnego powinno być dokładnie tyle samo, co soku z limonki)

Ząbek czosnku

Świeża papryczka chili

Ksylitol do smaku

Omlet tamago:

2 jajka

Łyżka sosu sojowego

Łyżeczki ksylitolu

Przygotowanie:

Marchewkę i ogórka obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie paseczki. Paprykę umyj i również pokrój w paski. Umyj groszek, kiełki oraz oderwij listki ziół. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Przygotowanie omletu tamgo: jajka roztrzep w misce, dodaj sos sojowy i ksylitol. Całość wymieszaj, wylej na patelnie i usmaż z jednej i drugiej strony. Po wystudzeniu, pokrój omlet w kosteczkę.

Do miski nalej letnią wodę. Każdy okrągły płat papieru ryżowego delikatnie namocz w wodzie, ułóż na przygotowanej powierzchni do zwijania np. desce i po kolei napełniaj składnikami. Na papierze ułóż liście bazylii tajskiej, następnie makaron ryżowy, warzywa z liśćmi kolendry oraz kosteczki omleta. Zacznij zawijać składniki, w połowie zawijania zegnij do środka lewy

i prawy koniec papieru następnie kontynuuj ścisłe zawijanie. W ten sposób zawiń wszystkie spring rolls’y. W małej miseczce połącz składniki do sosu. Jedz spring rolls’y podobnie jak sajgonki, maczając końcówkę w sosie.

Piknikowy chleb

Składniki:

1 mały okrągły chleb (około 500-700 g)

100 g suszonych pomidorów

250 g kremowego serka do kanapek

2 pęczki szczypiorku

Garść rukoli

2-3 łyżki śmietany

100 g mozzarelli, pokrojonej w plastry

Pęczek bazylii

1 pomidor, pokrojony w plastry

200 g cienkich plasterków szynki wiejskiej

Kilka liści sałaty strzępiastej

Garść oliwek

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Z chleba odkrój wierzch i wydrąż środek, zostaw około 1 cm, przy skórce. Serek wymieszaj ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem, posiekaną rukolą oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami. Serkiem posmaruj spod chleba. Na nim ułóż pomidora, następnie bazylię, mozzarellę, szynkę i sałatę. Ponownie serkiem i ponownie nałóż wszystkie składniki. Przypraw solą i pieprzem. Wierzch posyp oliwkami i pozostałą bazylią. Przykryj odciętą częścią chleba, dokładnie owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki i obciąż np. ciężką książką. Po około 2 godzinach, wyjmij z lodówki. Krój na małe trójkąty.

Bostock

Składniki:

9 kromek czerstwej bułki maślanej lub chałki

1 szklanka mielonych migdałów

1 jajko

100 g masła

100 g cukru

0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Dżem pomarańczowy lub morelowy

Płatki migdałowe

5-6 truskawek

Cukier puder

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Utrzeć na jednolitą masę mielone migdały, cukier, masło i jajko. Dżem podgrzej w rondelku aż będzie lekko płynny. Przy pomocy pędzelka posmaruj każdą kromkę z obu stron i ułożyć na papierze. Na każdej kromce rozsmarować po łyżce masy migdałowej. Na każdej ułóż po 2-3 plasterki truskawek. Posyp płatkami migdałowymi wstaw do piekarnika i piecz około 12-15 minut.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości