Revithokeftedes - greckie kotlety z ciecierzycy z jogurtem
- 500 g ciecierzycy z puszki
- 3-5 łyżek mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia
- pęczek pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- oregano świeże lub suszone
- 2 jajka
- 250 g jogurtu greckiego
- pęczek mięty
- sok z 1 limonki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
Revithokeftedes - greckie kotlety z ciecierzycy z jogurtem - sposób przygotowania
- Odsącz ciecierzycę z zalewy i rozgnieć ją dokładnie widelcem.
- Dodaj jajka, mąkę, posiekany ząbek czosnku, szczyptę oregano, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie połącz składniki.
- Jeżeli z masy udaje się łatwo formować kotleciki to masa jest gotowa, jeżeli kotleciki się rozpadają - dodaj mąki.
- Uformowane kotleciki odstaw na ok 20 minut. Po tym czasie obtocz kotleciki w mące i smaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
- Podawaj z jogurtem greckim wymieszanym z posiekaną miętą i sokiem z limonki.
Zobacz także:
- Avgolemono, czyli grecka zupa cytrynowa
- Dolmades, czyli greckie gołąbki w liściach winogron. Jak przygotować wegańską i mięsną wersję tego dania?
- Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: