Revithokeftedes - greckie kotlety z ciecierzycy z jogurtem

kotlety wege
vaaseenaa/Getty Images
Źródło: iStockphoto
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem chcemy zainspirować kuchnią grecką w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić revithokeftedes, czyli greckie kotlety z ciecierzycy z jogurtem? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.

Revithokeftedes - greckie kotlety z ciecierzycy z jogurtem

  • 500 g ciecierzycy z puszki
  • 3-5 łyżek mąki pszennej plus dodatkowa ilość do obtoczenia
  • pęczek pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oregano świeże lub suszone
  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu greckiego
  • pęczek mięty
  • sok z 1 limonki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Revithokeftedes - greckie kotlety z ciecierzycy z jogurtem - sposób przygotowania

  1. Odsącz ciecierzycę z zalewy i rozgnieć ją dokładnie widelcem.
  2. Dodaj jajka, mąkę, posiekany ząbek czosnku, szczyptę oregano, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie połącz składniki.
  3. Jeżeli z masy udaje się łatwo formować kotleciki to masa jest gotowa, jeżeli kotleciki się rozpadają - dodaj mąki.
  4. Uformowane kotleciki odstaw na ok 20 minut. Po tym czasie obtocz kotleciki w mące i smaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
  5. Podawaj z jogurtem greckim wymieszanym z posiekaną miętą i sokiem z limonki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości