Fava - puree z grochu z karmelizowaną cebulą - przepis Aleksandry Juszkiewicz

Aleksandra Juszkiewicz
Przepisy na przystawki karnawałowe Aleksandry Juszkiewicz
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy dania kuchni greckiej w wersji wegetariańskiej. Jak zrobić puree z grochu z karmelizowaną cebulą? Sprawdź przepis Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji Masterchefa.

Fava - puree z grochu z karmelizowaną cebulą

Składniki:

  • 1,5 szklanki łuskanego grochu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 limonka
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 3 liście laurowe
  • 60 ml octu balsamicznego
  • 60 g cukru

Fava - puree z grochu z karmelizowaną cebulą - sposób wykonania

  1. Groch dokładnie opłucz - aż płukana woda nie będzie mętna, i zostaw w czystej wodzie na noc.
  2. Następnego dnia przelej groch do garnuszka i zalej namaczaną wodą tak, by była nad grochem 2-3 cm. Zacznij gotować na średniej mocy i kiedy zacznie tworzyć się piana, zbierz ją dokładnie łyżką cedzakową.
  3. Następnie dodaj przekrojone na ćwiartki szalotki, czosnek, liście laurowe i oliwę z oliwek. Gotuj do czasu aż groch się rozpadnie - tworząc puree. Po ugotowaniu wyjmij liście laurowe i zblenduj dokładnie składniki, dodaj sok wyciśnięty z 1/2 limonki oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Puree podawaj polane oliwą z oliwek z dodatkiem karmelizowanej czerwonej cebuli.
  5. Karmelizowana cebula: cebulkę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij cebulę, dodaj cukier i smaż na niewielkiej mocy palnika, do czasu aż cukier się ładnie rozpuści, a cebula będzie miękka. Na koniec dodaj ocet i duś jeszcze przez parę minut. Konfiturę przełóż do miseczki lub podawaj na favie.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości