Fava - puree z grochu z karmelizowaną cebulą
Składniki:
- 1,5 szklanki łuskanego grochu
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 limonka
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 3 liście laurowe
- 60 ml octu balsamicznego
- 60 g cukru
Fava - puree z grochu z karmelizowaną cebulą - sposób wykonania
- Groch dokładnie opłucz - aż płukana woda nie będzie mętna, i zostaw w czystej wodzie na noc.
- Następnego dnia przelej groch do garnuszka i zalej namaczaną wodą tak, by była nad grochem 2-3 cm. Zacznij gotować na średniej mocy i kiedy zacznie tworzyć się piana, zbierz ją dokładnie łyżką cedzakową.
- Następnie dodaj przekrojone na ćwiartki szalotki, czosnek, liście laurowe i oliwę z oliwek. Gotuj do czasu aż groch się rozpadnie - tworząc puree. Po ugotowaniu wyjmij liście laurowe i zblenduj dokładnie składniki, dodaj sok wyciśnięty z 1/2 limonki oraz sól i pieprz do smaku.
- Puree podawaj polane oliwą z oliwek z dodatkiem karmelizowanej czerwonej cebuli.
- Karmelizowana cebula: cebulkę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij cebulę, dodaj cukier i smaż na niewielkiej mocy palnika, do czasu aż cukier się ładnie rozpuści, a cebula będzie miękka. Na koniec dodaj ocet i duś jeszcze przez parę minut. Konfiturę przełóż do miseczki lub podawaj na favie.
Zobacz także:
- Avgolemono, czyli grecka zupa cytrynowa
- Dolmades, czyli greckie gołąbki w liściach winogron. Jak przygotować wegańską i mięsną wersję tego dania?
- Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: