Pomidor faszerowany mięsem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 dużych pomidorów do faszerowania,
- 500 g mięsa wieprzowego,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżka ryżu,
- sól,
- pieprz,
- pietruszka,
- mleko,
- czerstwy chleb.
Sposób przygotowania pomidora faszerowanego mięsem
- Namocz chleb w mleku. Rób to przez kilka minut.
- Odetnij czapeczki od pomidorów i wydrąż miąższ z ich wnętrza. Zachowaj kapelusze, a pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Drobno posiekaj cebulę, ząbek czosnku i natkę pietruszki. Dodaj tę mieszankę do mięsa, dodaj namoczony chleb.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj.
- Na dno każdego pomidora włóż odrobinę surowego ryżu, aby wchłonął nadmiar wilgoci.
- W każdym pomidorze ułóż przyprawione mięso.
- Ułóż kapelusze na wierzchu mięsa i piecz 35-45 minut w temperaturze 180 st. C.
Zobacz także:
- Pedro Pascal zagrał u boku idola z dzieciństwa. "Pierwszego dnia na planie musiałem się uszczypnąć"
- Rodzinne śniadanie Agnieszki i Pascala
- Na miękko, sadzone, jajecznica, a może omlet? Pascal i jego sposoby na jajka
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Pascal Brodnicki
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: