Pomidor faszerowany mięsem według przepisu Pascala Brodnickiego

Pomidory faszerowane mięsem
Pomidor faszerowany mięsem według przepisu Pascala Brodnickiego
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Francuski szef kuchni przygotował w Dzień Dobry TVN pyszne faszerowane pomidory, które trafią do gustu nawet najmłodszym niejadkom. Sprawdź, jak je przygotować według autorskiego przepisu Pascala Brodnickiego. 

Pomidor faszerowany mięsem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów do faszerowania,
  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka ryżu,
  • sól,
  • pieprz,
  • pietruszka,
  • mleko,
  • czerstwy chleb.

Sposób przygotowania pomidora faszerowanego mięsem

  1. Namocz chleb w mleku. Rób to przez kilka minut.
  2. Odetnij czapeczki od pomidorów i wydrąż miąższ z ich wnętrza. Zachowaj kapelusze, a pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  3. Drobno posiekaj cebulę, ząbek czosnku i natkę pietruszki. Dodaj tę mieszankę do mięsa, dodaj namoczony chleb.
  4. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj.
  5. Na dno każdego pomidora włóż odrobinę surowego ryżu, aby wchłonął nadmiar wilgoci.
  6. W każdym pomidorze ułóż przyprawione mięso.
  7. Ułóż kapelusze na wierzchu mięsa i piecz 35-45 minut w temperaturze 180 st. C.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości