„Chlebki” z kaszy manny z kurczakiem w zielonym curry, czyli kasza manna niebanalnie

Kaeng Kiew Wan Kai (zielone curry z kurczakiem)
Kaeng Kiew Wan Kai (zielone curry z kurczakiem)
Chlebki z kaszy manny to idealny dodatek do wielu potraw. Świetnie sprawdzą się w połączeniu z kurczakiem w zielonym curry. Sprawdź, jak przygotował to danie z autorskiego przepisu, Grzegorz Zawierucha, w kuchni Dzień Dobry TVN.

„Chlebki” z kaszy manny z kurczakiem w zielonym curry - przepis krok po kroku

Składniki na chlebki:

  • 300 g mąki
    • 100 g kaszy manny
      • 7 g suchych drożdży
        • 250 ml wody
          • 2 łyżki oliwy
            • łyżeczka soli
              • szczypta cukru
                • olej rzepakowy do smażenia

                  Składniki na zielone curry:

                  • 2 łyżki gotowej pasty zielone curry
                    • 2 ząbki czosnku
                      • 3 cm świeżego imbiru
                        • chili
                          • 2 piersi z kurczaka
                            • ½ kalafiora
                              • garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
                                • szklanka zielonego groszku
                                  • czerwona cebula
                                    • puszka mleka kokosowego
                                      • 100 ml bulionu drobiowego
                                        • 2 łyżki sosu sojowego
                                          • łyżka sosu rybnego
                                            • sól i pieprz
                                              • liście kolendry
                                                • zielona cebulka

                                                  Sposób przygotowania chlebków z kaszy manny

                                                  1. Wszystkie składniki na chlebki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy ręcznie lub robotem. Ciasto powinno być zwarte.
                                                    1. Formujemy na małe kuleczki i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie każdą kulkę spłaszczamy i nakłuwamy widelcem z jednej strony.
                                                      1. Smażymy z każdej strony około 35 minut zaczynając od nakłutej strony bułki.
                                                        1. Zielone curry: na patelni wlewamy odrobinę oleju rzepakowego, i wrzucamy pastę curry oraz posiekany czosnek, chili i imbir. Podsmażamy ok. 1 minutę i dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę.
                                                          1. Obsmażamy kurczaka ok. 3 minuty, a następnie dodajemy kalafior podzielony na różyczki i dalej obsmażamy. Kolejno dodajemy posiekaną w piórka cebulę, fasolkę, groszek i zalewamy całość mleczkiem kokosowym oraz bulionem.
                                                            1. Zmniejszamy ogień i całość dusimy na wolnym ogniu, a w międzyczasie doprawiamy sosem sojowym oraz rybnym, pieprzem oraz solą.
                                                              1. Całość posypujemy posiekaną kolendrą oraz zieloną cebulką
                                                                1. Serwujemy z bułeczkami z kaszy manny

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                  Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana