Wegański ramen - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 tacki świeżych grzybów shiitake
- opakowanie boczniaków
- olej kokosowy
- 10 g alg kombu
- ocet ryżowy
- opakowanie białej pasty miso
- sos sojowy japoński
- 200 g imbiru
- 2 cebule
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- kolba kukurydzy
- 1 l mirin
- 1 grzyb enoki
- makaron do ramenu
- kiełki fasoli mung
- sezam prażony
- szpinak baby
- kapusta pak choi
- opakowanie tofu naturalnego
Sposób przygotowania wegańskiego ramenu
- Nastaw piekarnik na 250 stopni. Zagotuj shiitake, kombu i wodę, duś przez godzinę.
- Cebulę, boczniaki, paprykę wędzoną i czosnek z olejem piecz na blaszce przez 30 min.
- Z bulionu wyłów algi i grzyby, w ich miejsce wrzuć pieczone warzywa i boczniaki razem z płynem, który został z przyprawami na blaszce.
- Dodaj imbir i gotuj wszystko 20min.
- Zmiksuj wszystko na gładki płyn i dodaj sos sojowy, pastę miso, ocet ryzowy, olej kokosowy, sól i ponownie zmiksuj.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także:
- Wegańskie sushi – jak je przygotować? Z jakich składników skorzystać?
- Kiszone morele umeboshi. Poznaj domowy przepis
- Jak przygotować tofu z warzywami – z ryżem czy z makaronem?
Źródło: Antek Smykiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik
podziel się: