Kuchnia japońska po wegańsku? Koniecznie spróbuj wegańskiego ramenu

Wegański ramen
Kuchnia japońska po wegańsku? Koniecznie spróbuj wegańskiego ramenu
Źródło: Wojciech Olkuśnik
Nie jesz lub ograniczasz mięso i masz ochotę na kuchnię japońską? Nic trudnego. W kuchni Dzień Dobry TVN Antek Smykiewicz wraz z żoną Justyną zaprezentowali przepis na wegański ramen. Jest tak samo pyszny, jak klasyczny. Sprawdź ich przepis i rozkoszuj się zupą prosto z Japonii.

Wegański ramen - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 tacki świeżych grzybów shiitake
  • opakowanie boczniaków
  • olej kokosowy
  • 10 g alg kombu
  • ocet ryżowy
  • opakowanie białej pasty miso
  • sos sojowy japoński
  • 200 g imbiru
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • kolba kukurydzy
  • 1 l mirin
  • 1 grzyb enoki
  • makaron do ramenu
  • kiełki fasoli mung
  • sezam prażony
  • szpinak baby
  • kapusta pak choi
  • opakowanie tofu naturalnego

Sposób przygotowania wegańskiego ramenu

  1. Nastaw piekarnik na 250 stopni. Zagotuj shiitake, kombu i wodę, duś przez godzinę.
  2. Cebulę, boczniaki, paprykę wędzoną i czosnek z olejem piecz na blaszce przez 30 min.
  3. Z bulionu wyłów algi i grzyby, w ich miejsce wrzuć pieczone warzywa i boczniaki razem z płynem, który został z przyprawami na blaszce.
  4. Dodaj imbir i gotuj wszystko 20min.
  5. Zmiksuj wszystko na gładki płyn i dodaj sos sojowy, pastę miso, ocet ryzowy, olej kokosowy, sól i ponownie zmiksuj.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości