Caldo Verde, czyli zielona zupa z brukselką na pracę wątroby. Jak ją zrobić?

Jasiek Kuroń
Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek
W kuchni Dzień Dobry TVN kuchnia na oczyszczenie wątroby. Z tej okazji Jasiek Kuroń zaprezentował swój przepis na zieloną zupę z brukselki - Caldo Verde. To warzywo niezwykle bogate w witaminy - A, C, E oraz K, a jej częste jedzenie wspomaga pracę enzymów trawiennych. Sprawdź, jak zrobić to danie. 

Caldo Verde (Zielona Zupa) - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g jarmużu
    • duża cebula
      • 2 ugotowane piersi z kurczaka lub wygotowane mięso rosołowe
        • 100 g chorizo lub np. krakowskiej suchej
          • kilkanaście brukselek
            • ½ brokuła
              • 1 zielona papryka
                • 3 ząbki czosnku
                  • 4 ziemniaki
                    • oliwa z oliwek
                      • sól, pieprz, 1 łyżeczka wędzonej papryki
                        • puszka fasoli w zalewie
                          • ½ pęczka kolendry
                            • 2,5 L wywaru z kurczaka

                              Sposób przygotowania Caldo Verde

                              1. Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w grubą kostkę cebulę.
                                1. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski oraz ziemniaki, chorizo, wędzoną paprykę i czosnek. Duś 2 – 3 minuty.
                                  1. Całość zalej wywarem lub rosołem i dodaj brukselki. Gotuj do miękkości warzyw.
                                    1. Pod koniec umieść w garnku pokrojony jarmuż i gotuj go około 3 minuty. Jeżeli zupa jest twoim zdaniem za mało treściwa, dodaj w tym samym czasie co jarmuż fasolę z puszki.
                                      1. Podawaj z posiekaną kolendrą.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Jasiek Kuroń

                                        Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana