Caldo Verde, czyli zielona zupa z brukselką na pracę wątroby. Jak ją zrobić?

Jasiek Kuroń
Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek
W kuchni Dzień Dobry TVN kuchnia na oczyszczenie wątroby. Z tej okazji Jasiek Kuroń zaprezentował swój przepis na zieloną zupę z brukselki - Caldo Verde. To warzywo niezwykle bogate w witaminy - A, C, E oraz K, a jej częste jedzenie wspomaga pracę enzymów trawiennych. Sprawdź, jak zrobić to danie. 

Caldo Verde (Zielona Zupa) - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g jarmużu
  • duża cebula
  • 2 ugotowane piersi z kurczaka lub wygotowane mięso rosołowe
  • 100 g chorizo lub np. krakowskiej suchej
  • kilkanaście brukselek
  • ½ brokuła
  • 1 zielona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • puszka fasoli w zalewie
  • ½ pęczka kolendry
  • 2,5 L wywaru z kurczaka

Sposób przygotowania Caldo Verde

  1. Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w grubą kostkę cebulę.
  2. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski oraz ziemniaki, chorizo, wędzoną paprykę i czosnek. Duś 2 – 3 minuty.
  3. Całość zalej wywarem lub rosołem i dodaj brukselki. Gotuj do miękkości warzyw.
  4. Pod koniec umieść w garnku pokrojony jarmuż i gotuj go około 3 minuty. Jeżeli zupa jest twoim zdaniem za mało treściwa, dodaj w tym samym czasie co jarmuż fasolę z puszki.
  5. Podawaj z posiekaną kolendrą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości