Caldo Verde (Zielona Zupa) - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g jarmużu
- duża cebula
- 2 ugotowane piersi z kurczaka lub wygotowane mięso rosołowe
- 100 g chorizo lub np. krakowskiej suchej
- kilkanaście brukselek
- ½ brokuła
- 1 zielona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, 1 łyżeczka wędzonej papryki
- puszka fasoli w zalewie
- ½ pęczka kolendry
- 2,5 L wywaru z kurczaka
Sposób przygotowania Caldo Verde
- Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w grubą kostkę cebulę.
- Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski oraz ziemniaki, chorizo, wędzoną paprykę i czosnek. Duś 2 – 3 minuty.
- Całość zalej wywarem lub rosołem i dodaj brukselki. Gotuj do miękkości warzyw.
- Pod koniec umieść w garnku pokrojony jarmuż i gotuj go około 3 minuty. Jeżeli zupa jest twoim zdaniem za mało treściwa, dodaj w tym samym czasie co jarmuż fasolę z puszki.
- Podawaj z posiekaną kolendrą.
Zobacz także:
- Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia
- Pachnąca i smaczna brukselka. Niemożliwe? A jednak!
- Kalafior, brukselka i brokuł. Przepisy szefa kuchni
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek
podziel się: