Przepisy kulinarne

Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jasiek Kuroń odczarowuje brukselkę. Dania z tą małą kapustą mogą być wyjątkowo smaczne. Zobacz, jak przygotować zapiekankę, kremową zupę, gulasz oraz chałkę z karmelizowaną brukselką.

Ziemniaki gratin z brukselką i porem

Składniki na ziemniaki gratin z brukselką i porem

  • 4 ziemniaki pokrojone w plastry
  • 2 pory posiekane w cienkie plastry
  • 2 garście brukselki
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku - płatki, kilka gałązek świeżego tyminaku
  • sól, pieprz
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 800 ml mleka
  • 200 ml śmietany 30%
  • ½ płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 70 g startego sera typu parmezan
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • ½ płaskiej łyżeczki białego pieprzu

Jak przygotować ziemniaki gratin z brukselką i porem?

  1. 1Ziemniaki zalej zimną, osoloną wodą i gotuj przez 3 minuty. Wystudź.
  2. 2Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Brukselki i pory wymieszaj z oliwą, czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Zapiekaj w piekarniku przez 20 minut.
  3. 3W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj do momentu, kiedy ta nie zacznie się rumienić. Wlej mleko oraz śmietanę. Podgrzewaj, mieszając, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj sól, pieprz, gałkę oraz starty ser.
  4. 4W naczyniu żaroodpornym wymieszaj ziemniaki, pora i brukselki. Zalej całość sosem i wstaw do piekarnika na 15 – 20 minut.

Kremowa zupa z łososiem, porem i brukselką podana z oliwą koperkowo-szczypiorową

Składniki na kremową zupę z łososiem, porem i brukselką

  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 litry bulionu
  • garść startej włoszczyzny
  • 2 posiekane pory
  • 400 g brukselki
  • 200 topionego sera typu ementaler
  • 1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
  • 400 g łososia pokrojone w 1 cm kostkę
  • 50 ml oliwy ziołowej

Jak przygotować kremową zupę z łososiem, porem i brukselką?

  1. 1Na roztopionym maśle zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie i smaż mieszając przez 3 minuty.
  2. 2Wlej bulion i dodaj pozostałe warzywa, poza ziemniakami oraz ser topiony. Gotuj 10 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj do ich miękkości. Na koniec dodaj łososia, kiedy po wrzuceniu ryby woda ponownie się zagotuje, wyłącz gaz.
  3. 3Serwuj ze śmietaną i oliwą ziołową.

Gulasz z brukselką i warzywami korzennymi w sosie w sosie z ciemnego pieczywa

Składniki na gulasz z brukselką i warzywami korzennymi

  • 2 łyżki oleju
  • 400 g karkówki pokrojonej w 1,5 cm kostkę
  • 1 duża cebula posiekana w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki ziaren kminku
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • ¼ selera korzeniowego pokrojonego w kostkę
  • 300 g brukselki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 700 ml gorącego bulionu
  • 3 kromki chleba żytniego/razowego
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżka otartego majeranku
  • łyżka zielonej czubrycy
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżeczka koncentratu
  • sól, pieprz

Jak przygotować gulasz z brukselki i warzyw korzennych?

  1. 1Mięso posól i popieprz. Na rozgrzanym oleju usmaż je na złoty kolor.
  2. 2Dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek i smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj pozostałe warzywa i duś przez parę minut. Oprósz całość mąką i dobrze rozmieszaj. Wlej ciepły bulion i dodaj porwany na kawałki chleb. Zamieszaj i dopraw czubrycą, majerankiem i pieprzem ziołowym.
  3. 3Duś pod przykryciem (możesz podlewać bulionem lub wodą, aby gulasz nie przywarł). Na koniec dopraw musztardą, koncentratem, solą i pieprzem.

Chałka serwowana z karmelizowaną brukselką, majonezem tymiankowo – czosnkowym i orzechami laskowymi

Składniki na chałkę z karmelizowaną brukselką

  • 6 grubszych pajd chałki
  • łyżka masła klarowanego
  • 20 brukselek
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • łyżka ostrego sosu chili
  • garść orzechów laskowych
  • 4 łyżki startego sera cheddar

Jak przygotować chałkę z karmelizowaną brukselką?

  1. 1Na suchej patelni zrób tosty z chałki. Na rozgrzane masło wyłóż pokrojone w połówki brukselki i smaż na rumiano z każdej strony. Majonez połącz z tymiankiem, czosnkiem i ostrym sosem.
  2. 2Na suchej patelni upraż orzechy.
  3. 3Na kawałek chałki wyłóż brukselki, dodaj majonez i ciepłe uprażone orzechy. Całość posyp startym cheddarem.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Nowojorski sernik, ciasto kokosowe i ciastka owsiane. Pyszne desery dla całej rodziny

Gołąbki z mięsem, dorszem, ziemniakami lub jabłkami. Które wybierasz?

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Jasiek Kuroń

Pozostałe wiadomości