31 marca to wyjątkowy dzień - Światowy Dzień Budyniu. Z tej okazji pysznymi przepisami z użyciem budyni w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Damian Kordas. Jak zrobić rurki z budyniem truskawkowym? Sprawdź przepis.
Wiosenne kwiaty mogą być wykorzystywane nie tylko do bukietów, wianków i ozdób w domu. Z powodzeniem można dodawać je do różnych potraw lub zrobić z nich herbatkę. Które z nich można parzyć? Sprawdź przepis na zieloną herbatę z wiosennymi kwiatami.
Na początku marca na targach zaczynają pojawiać się świeże warzywa takie jak rzodkiewka, kapusta, marchew i kalarepa, czyli nowalijki. Daria Ładocha podzieli się w naszej kuchni przepisami na lekkie, wiosenne dania. Jak przyrządza śniadaniowe muffiny z rzodkiewką? Sprawdź przepis.
Klasyczny przepis na muffinki bez jajek i mleka wymaga zaledwie kilku składników, które bez wątpienia znajdziesz w swojej kuchni. Taką przekąskę możesz przygotować w naprawdę krótkim czasie. Możliwość dowolnej modyfikacji dodatków i nadzienia sprawią, że babeczki będą smakować każdemu i nigdy się nie znudzą. Poznaj najlepsze przepisy na muffinki bez jajek.
Bułeczki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem z sera i ziół to doskonałe danie na przekąskę, deser, a nawet śniadanie. Sprawdź przepis Lorentyny Mikulskiej, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała zawijane drożdżowe bułeczki z farszem ziołowym i serem brie.
Bruschetta to tradycyjna włoska przekąska. Zazwyczaj jest to grzanka posmarowana roztartym czosnkiem i polana odrobiną oliwy. Lorentyna Mikulska w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała swój przepis na bruschettę z pieczonymi winogronami i serem. Sprawdź jej przepis.
Palone masło to najbardziej maślany ze smaków, jaki można uzyskać. W kuchni Dzień Dobry TVN Lorentyna Mikulska pokazała, jak przygotować tartę serową z konfiturą z płatków róż i kruszonką z palonego masła. Sprawdź jej przepis.
Sosna to iglaste drzewo popularne na terenach Polski. Mało kto wie, że z jego igieł można wykonywać nie tylko maceraty i olejki, ale również wzmacniającą herbatkę lub napar. Co więcej, również z jej szyszek można wykonać taki napój. Sprawdź, jak go zrobić i jakie ma właściwości.
Wytrawne muffinki zyskują na popularności. Sprawdzą się jako drugie śniadanie i słona przekąska. W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska pokazała, jak zrobić serowe muffinki z kolorową papryką. Sprawdź jej przepis.
Bułeczki drożdżowe najczęściej kojarzą nam się ze słodką przekąską. W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska przygotowała bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli i ricottą. Sprawdź, jak je przygotować.
Tartinki to małe kanapeczki jednowarstwowe, na których układa się dodatki. Najbardziej przypominają one tradycyjne polskie kanapki. Sprawdź, jak przygotować tartinki z gruszką i kozim serem z przepisu Katarzyny Bukowskiej, który przedstawiła w kuchni Dzień Dobry TVN.
Taramasalata to popularna pasta grecka, tradycyjnie wykonywana z ikry i podawana jako przystawka. Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował jej wegańską wersję. Sprawdź, jak przygotować pastę z grochu.
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawił swój sposób na wielkanocne postne dania. Ciasta na święta można przygotowywać na słodko, ale też wytrawnie. Sprawdź, jak przygotować pyszne wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy.
Pyszne gołąbki w wersji wegańskiej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. To idealne danie postne. Sprawdź, jak przygotować gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną.
Żurek to danie, które kojarzy się przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi. Co jednak, jeśli jesteśmy weganami? Nadal można przygotować pyszną, świąteczną zupę. Sprawdź przepis Grzegorza Zawieruchy na wegański żurek.
Żur to tradycyjna, wręcz kultowa i rozpoznawalna na świecie polska zupa. Choć jest klasykiem, to wiadomo przecież, że są różne szkoły jego przygotowania i w wielu regionach, a nawet domach, jest jakaś wariacja na temat. Świetnym przykładem jest śląski żur żeniaty. Jak go zrobić? Najlepiej wedle przepisu poniżej.
Gofry kojarzą nam się w pierwszej kolejności z uwielbianym przez dzieci deserem. Podawane w budkach i cukierniach mają wiele wariantów - dodaje się do nich bitą śmietanę, polewy i posypki. Szymon Czerwiński odczarowuje jednak słodki wizerunek gofrów, dowodząc że w wersji wytrawnej mogą smakować równie wyśmienicie.
Tradycja święcenia pokarmów sięga w Polsce XIII i XIV wieku. Do koszyczka wkłada się pieczywo, które w kościele skrapia się wodą święconą. Sprawdź, jak przygotować chlebek do święconki krok po kroku.
Gofry bez mleka z pewnością spodobają się osobom na diecie lub tym, które nie mogą spożywać tego produktu. Jak zrobić pyszne i zdrowe gofry? Sprawdź trzy niezawodne przepisy na gofry bez mleka, bezglutenowe, wegańskie i dla alergików.
Zaczyna się sezon na szparagi, które co roku są coraz bardziej doceniane przez Polaków. Cristina Catese przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pyszny krem szparagowy z serem ricotta i sadzonym jajkiem perliczki albo kurzym. Sprawdź jej przepis.
Klasyczne połączenie w kuchni to szparagi z jajkiem lub z serem białym. W takiej formie możemy je spotkać zarówno w Polsce, jak i we Włoszech. Sprawdź, jak przygotować białe szparagi panierowane w ziołowej bułce tartej, czosnku i różowym pieprzu z przepisu Cristiny Catese.
Szparagi mają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Stanowią bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Sprawdź przepis Cristiny Catese na ravioli z nadzieniem z koziego sera, szparagów i Parmigiano Reggiano, które przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN.
Szparagi to wiosenne warzywa, zdrowe i do tego niskokaloryczne. Sprawdź, jak przygotować je w ciekawy sposób z Cristiną Catese. Oto włoski przepis na słoną tartę brise wypełnioną jajkami kurzymi, śmietanką i zielonymi szparagami prosto z kuchni Dzień Dobry TVN.
24 marca obchodzony jest Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, ustanowiony decyzją Parlamentu Europejskiego w 2012 r. Z tej okazji w kuchni DDTVN lodowe desery przygotował cukiernik Bartek Boratyn. Jak zrobić lody waniliowe, naleśniki, sos czekoladowy i słony karmel? Sprawdź przepisy.
Co roku 24 marca jest obchodzony Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, ustanowiony decyzją Parlamentu Europejskiego w 2012 r. Z tej okazji w kuchni DDTVN lodowe desery przygotował cukiernik Bartek Boratyn. Jak zrobić wegański sorbet mango? Sprawdź przepis.
Strząska to potrawa wielkanocna, którą wykonuje się tradycyjnie w Małopolsce, a konkretnie we wsi Siedliszowice. Jej historia sięga już 100 lat. Jak ją przygotować? Co powinno się w niej znaleźć? Sprawdź przepis na strząskę.
"MasterChef Junior" cieszy się niesłabnącą popularnością wśród widzów TVN. Nic dziwnego, pomysły i przepisy młodych kucharzy często potrafią wpędzić w kompleksy najbardziej znanych szefów kuchni na świecie. Dlatego też, odpowiadając na liczne zapytania o potrawy przygotowane przez bohaterów kultowego programu powstał program "Mali Szefowie", w którym uczestnicy "MasterChefa Juniora" mogą podzielić się z fanami swoimi kolejnymi pomysłami.
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to warzywo znane w kuchni polskiej od XVIII wieku. Jego jadalną częścią jest bulwa. Sprawdź, jak przygotować krem z topinamburu i boczniaków podany z chipsami z jarmużu z przepisu Jaśka Kuronia.
Trewal jest bardzo smaczną i chudą rybą, której niemal zupełnie brak ości. Stąd też jest świetnym produktem do przygotowania z niej pasty rybnej. Sprawdź, jak przyrządzić pastę śniadaniową z wędzonym trewalem, kiełkami i orzechami włoskimi.
Roladki z piersi kurczaka lub indyka to doskonały pomysł na obiad. W połączeniu z kozim serem, burakami i jarmużem komponują się idealnie. Sprawdź przepis Jaśka Kuronia, który przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN.