Czy warto nacinać kiełbasę przed grillowaniem? Rada Szymona Czerwińskiego może zaskoczyć

Szymon Czerwiński o grillowaniu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sprytne sztuczki na grilla i pomysły na nietypową kiełbaskę
Sprytne sztuczki na grilla i pomysły na nietypową kiełbaskę
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Wraz z nadejściem ciepłych dni i wieczorów amatorzy gotowania na świeżym powietrzu coraz chętniej sięgają po ogrodowe grille i korzystają z uroków spędzania czasu na łonie natury. Dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie lata bez jedzenia z rusztu Szymon Czerwiński ma kilka wskazówek.

Sprytne rady grillowe Szymona Czerwińskiego

  • ruszt po poprzednim sezonie nie został wyczyszczony? Zrób kolkę z folii aluminiowej i szoruj. Jeżeli skończyłeś grillowanie, przetrzyj grilla połówką białej cebuli. Bez problemu usuniesz zanieczyszczenia;
  • przygotuj burgery, następnie podczas grillowania ułóż na nich kostki lodu. Mięso będzie o wiele bardziej delikatne i soczyste;
  • zamiast folii aluminiowej użyj plasterków pomarańczy lub cytryny i na nich grilluj rybę. Zapobiegnie to przywieraniu ryby do rusztu, a danie będzie o wiele zdrowsze;
  • zanim zrobisz szaszłyki namocz przez 15 minut patyczki w wodzie. Dzięki temu podczas grillowania nie ulegną spaleniu;
  • jeżeli grillujesz na brykiecie, to rozłóż go równomiernie na całej powierzchni grilla - następnie rozpal za pomocą podpałki. Grilluj po około 40 minutach jak węgielki będą pokryte popiołem, a podpałka wypali się. 

Jak grillować kiełbasę?

Kiełbasa to produkt popularny na polskich grillach. Ważne, żeby wybierać zawsze najwyższej jakości surowiec. Dobra kiełbasa na grilla to taka, która zawiera w sobie, oprócz najwyższej jakości mięsa, również tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i decyduje o soczystości.

Jak przygotować kiełbasę, aby była mistrzowska?

  • Najczęstszy błąd: nigdy nie nacinaj jej przed grillowaniem - nacięta kiełbasa podczas grillowania straci wszystkie soki i smak - stanie się wiórowata i zwyczajnie niesmaczna,
  • Białą surową kiełbasę warto najpierw sparzyć, a dopiero później położyć na ruszcie. 
  • Kiełbasę grillujemy na rozgrzanych węglach (takich na których już jest popiół po 45 minutach palenia) przez około 7-8 minut. Nie dopuszczamy do sytuacji w której kiełbasa zacznie nam pękać czy strzelać sokami. 

Przepisy Szymona Czerwińskiego na wyjątkowe dania z grilla

Szaszłyki kiełbasiane - przepis krok po kroku

  • 4 duże ziemniaki
  • 4 duże kiełbaski 
  • tymianek 
  • rozmaryn 
  • 2 ząbki czosnku 
  • cebula biała 
  • patyczki do szaszłyków 

Hot Dog z kiełbasą i kimchi - przepis krok po kroku

  • bułka
  • kiełbasa
  • 30 g kimchi 
  • łyżka sosu sojowego słodkiego 
  • prażony sezam
  • orzeszki prażone 
  • kolendra 
  • majonez
  • sos sriracha
podziel się:

Pozostałe wiadomości