Czy warto nacinać kiełbasę przed grillowaniem? Rada Szymona Czerwińskiego może zaskoczyć

Źródło: Dzień Dobry TVN
Sprytne sztuczki na grilla i pomysły na nietypową kiełbaskę
Sprytne sztuczki na grilla i pomysły na nietypową kiełbaskę
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Wraz z nadejściem ciepłych dni i wieczorów amatorzy gotowania na świeżym powietrzu coraz chętniej sięgają po ogrodowe grille i korzystają z uroków spędzania czasu na łonie natury. Dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie lata bez jedzenia z rusztu Szymon Czerwiński ma kilka wskazówek.

Sprytne rady grillowe Szymona Czerwińskiego

  • ruszt po poprzednim sezonie nie został wyczyszczony? Zrób kolkę z folii aluminiowej i szoruj. Jeżeli skończyłeś grillowanie, przetrzyj grilla połówką białej cebuli. Bez problemu usuniesz zanieczyszczenia;
    • przygotuj burgery, następnie podczas grillowania ułóż na nich kostki lodu. Mięso będzie o wiele bardziej delikatne i soczyste;
      • zamiast folii aluminiowej użyj plasterków pomarańczy lub cytryny i na nich grilluj rybę. Zapobiegnie to przywieraniu ryby do rusztu, a danie będzie o wiele zdrowsze;
        • zanim zrobisz szaszłyki namocz przez 15 minut patyczki w wodzie. Dzięki temu podczas grillowania nie ulegną spaleniu;
          • jeżeli grillujesz na brykiecie, to rozłóż go równomiernie na całej powierzchni grilla - następnie rozpal za pomocą podpałki. Grilluj po około 40 minutach jak węgielki będą pokryte popiołem, a podpałka wypali się. 

            Jak grillować kiełbasę?

            Kiełbasa to produkt popularny na polskich grillach. Ważne, żeby wybierać zawsze najwyższej jakości surowiec. Dobra kiełbasa na grilla to taka, która zawiera w sobie, oprócz najwyższej jakości mięsa, również tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i decyduje o soczystości.

            Jak przygotować kiełbasę, aby była mistrzowska?

            • Najczęstszy błąd: nigdy nie nacinaj jej przed grillowaniem - nacięta kiełbasa podczas grillowania straci wszystkie soki i smak - stanie się wiórowata i zwyczajnie niesmaczna,
              • Białą surową kiełbasę warto najpierw sparzyć, a dopiero później położyć na ruszcie. 
                • Kiełbasę grillujemy na rozgrzanych węglach (takich na których już jest popiół po 45 minutach palenia) przez około 7-8 minut. Nie dopuszczamy do sytuacji w której kiełbasa zacznie nam pękać czy strzelać sokami. 

                  Przepisy Szymona Czerwińskiego na wyjątkowe dania z grilla

                  Szaszłyki kiełbasiane - przepis krok po kroku

                  • 4 duże ziemniaki
                    • 4 duże kiełbaski 
                      • tymianek 
                        • rozmaryn 
                          • 2 ząbki czosnku 
                            • cebula biała 
                              • patyczki do szaszłyków 

                                Hot Dog z kiełbasą i kimchi - przepis krok po kroku

                                • bułka
                                  • kiełbasa
                                    • 30 g kimchi 
                                      • łyżka sosu sojowego słodkiego 
                                        • prażony sezam
                                          • orzeszki prażone 
                                            • kolendra 
                                              • majonez
                                                • sos sriracha

                                                  Autor: Katarzyna Lackowska

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Agata Zjawińska/Dzień Dobry TVN

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                  Materiał promocyjny

                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana