Sprytne rady grillowe Szymona Czerwińskiego
- ruszt po poprzednim sezonie nie został wyczyszczony? Zrób kolkę z folii aluminiowej i szoruj. Jeżeli skończyłeś grillowanie, przetrzyj grilla połówką białej cebuli. Bez problemu usuniesz zanieczyszczenia;
- przygotuj burgery, następnie podczas grillowania ułóż na nich kostki lodu. Mięso będzie o wiele bardziej delikatne i soczyste;
- zamiast folii aluminiowej użyj plasterków pomarańczy lub cytryny i na nich grilluj rybę. Zapobiegnie to przywieraniu ryby do rusztu, a danie będzie o wiele zdrowsze;
- zanim zrobisz szaszłyki namocz przez 15 minut patyczki w wodzie. Dzięki temu podczas grillowania nie ulegną spaleniu;
- jeżeli grillujesz na brykiecie, to rozłóż go równomiernie na całej powierzchni grilla - następnie rozpal za pomocą podpałki. Grilluj po około 40 minutach jak węgielki będą pokryte popiołem, a podpałka wypali się.
Jak grillować kiełbasę?
Kiełbasa to produkt popularny na polskich grillach. Ważne, żeby wybierać zawsze najwyższej jakości surowiec. Dobra kiełbasa na grilla to taka, która zawiera w sobie, oprócz najwyższej jakości mięsa, również tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i decyduje o soczystości.
Jak przygotować kiełbasę, aby była mistrzowska?
- Najczęstszy błąd: nigdy nie nacinaj jej przed grillowaniem - nacięta kiełbasa podczas grillowania straci wszystkie soki i smak - stanie się wiórowata i zwyczajnie niesmaczna,
- Białą surową kiełbasę warto najpierw sparzyć, a dopiero później położyć na ruszcie.
- Kiełbasę grillujemy na rozgrzanych węglach (takich na których już jest popiół po 45 minutach palenia) przez około 7-8 minut. Nie dopuszczamy do sytuacji w której kiełbasa zacznie nam pękać czy strzelać sokami.
Przepisy Szymona Czerwińskiego na wyjątkowe dania z grilla
Szaszłyki kiełbasiane - przepis krok po kroku
- 4 duże ziemniaki
- 4 duże kiełbaski
- tymianek
- rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
- cebula biała
- patyczki do szaszłyków
Hot Dog z kiełbasą i kimchi - przepis krok po kroku
- bułka
- kiełbasa
- 30 g kimchi
- łyżka sosu sojowego słodkiego
- prażony sezam
- orzeszki prażone
- kolendra
- majonez
- sos sriracha
Autor: Katarzyna Lackowska
Źródło zdjęcia głównego: Agata Zjawińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: