Sprytne rady grillowe Szymona Czerwińskiego
- ruszt po poprzednim sezonie nie został wyczyszczony? Zrób kolkę z folii aluminiowej i szoruj. Jeżeli skończyłeś grillowanie, przetrzyj grilla połówką białej cebuli. Bez problemu usuniesz zanieczyszczenia;
 - przygotuj burgery, następnie podczas grillowania ułóż na nich kostki lodu. Mięso będzie o wiele bardziej delikatne i soczyste;
 - zamiast folii aluminiowej użyj plasterków pomarańczy lub cytryny i na nich grilluj rybę. Zapobiegnie to przywieraniu ryby do rusztu, a danie będzie o wiele zdrowsze;
 - zanim zrobisz szaszłyki namocz przez 15 minut patyczki w wodzie. Dzięki temu podczas grillowania nie ulegną spaleniu;
 - jeżeli grillujesz na brykiecie, to rozłóż go równomiernie na całej powierzchni grilla - następnie rozpal za pomocą podpałki. Grilluj po około 40 minutach jak węgielki będą pokryte popiołem, a podpałka wypali się.
 
Jak grillować kiełbasę?
Kiełbasa to produkt popularny na polskich grillach. Ważne, żeby wybierać zawsze najwyższej jakości surowiec. Dobra kiełbasa na grilla to taka, która zawiera w sobie, oprócz najwyższej jakości mięsa, również tłuszcz, który jest nośnikiem smaku i decyduje o soczystości.
Jak przygotować kiełbasę, aby była mistrzowska?
- Najczęstszy błąd: nigdy nie nacinaj jej przed grillowaniem - nacięta kiełbasa podczas grillowania straci wszystkie soki i smak - stanie się wiórowata i zwyczajnie niesmaczna,
 - Białą surową kiełbasę warto najpierw sparzyć, a dopiero później położyć na ruszcie.
 - Kiełbasę grillujemy na rozgrzanych węglach (takich na których już jest popiół po 45 minutach palenia) przez około 7-8 minut. Nie dopuszczamy do sytuacji w której kiełbasa zacznie nam pękać czy strzelać sokami.
 
Przepisy Szymona Czerwińskiego na wyjątkowe dania z grilla
Szaszłyki kiełbasiane - przepis krok po kroku
- 4 duże ziemniaki
 - 4 duże kiełbaski
 - tymianek
 - rozmaryn
 - 2 ząbki czosnku
 - cebula biała
 - patyczki do szaszłyków
 
Hot Dog z kiełbasą i kimchi - przepis krok po kroku
- bułka
 - kiełbasa
 - 30 g kimchi
 - łyżka sosu sojowego słodkiego
 - prażony sezam
 - orzeszki prażone
 - kolendra
 - majonez
 - sos sriracha
 
Autor: Katarzyna Lackowska
Źródło zdjęcia głównego: Agata Zjawińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: