Ciecierzyca, czyli groch włoski, to doskonała propozycja nie tylko dla wegetarian i wegan, ale też dla każdego, kto chce odżywiać się naprawdę zdrowo. Poznaj przepisy z wykorzystaniem ciecierzycy i jej najważniejsze właściwości zdrowotne.
Groch włoski, czyli ciecierzyca
Groch włoski, zwany także ciecierzycą, to gatunek rośliny jednorocznej, należącej do rodziny bobowatych. Pochodzi z Zachodniej Azji i nie rośnie dziko. Groch włoski występuje jedynie w formie rośliny uprawnej. Ciekawostką jest fakt, że groch włoski stanowił jeden z podstawowych i najważniejszych produktów spożywczych w diecie starożytnych Greków i Rzymian. Groch włoski nazywany jest także ciecierzycą – pod tą nazwa zdecydowanie jest o wiele bardziej znany. Niektórzy nazywają go cieciorką.
Właściwości zdrowotne grochu włoskiego są niezwykle liczne. Sto gramów grochu włoskiego zawiera aż 25 gramów białka i mnóstwo aminokwasów – również egzogennych, które nie są samodzielnie wytwarzane przez nasz organizm. Oprócz tego groch włoski uważany jest za bardzo silny afrodyzjak. Groch włoski może również pozytywnie wpływać na układ krążenia i cały układ sercowo-naczyniowy, obniżać ciśnienie i poziom cholesterolu.
Przepisy Andrzeja Polana
Dodatkowo dzięki zawartości witamin z grupy B groch włoski pozytywnie wpływa na układ nerwowy, łagodzi napięcie oraz niweluje problemy z bezsennością. Co ważne, groch włoski może wspomagać pamięć i koncentrację – z tego powodu warto sięgać po niego w okresie wzmożonego wysiłku intelektualnego, na przykład podczas sesji na studiach czy w trakcie trwania ważnego projektu w firmie. Może on również wspierać układ trawienia, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w diecie osób, które cierpią na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe.. Dzięki wysokim wartościom odżywczym, przede wszystkim zawartości białka, groch włoski stanowi jeden z podstawowych produktów w diecie wegan i wegetarian. Jest on doskonałym zamiennikiem dla mięsa – nie tylko dla osób, które stosują dietę roślinną, ale też dla każdego, kto planuje wprowadzić do swojej diety zdrowe modyfikacje.
Hummus – przepis
Przepis na pyszny hummus z grochu włoskiego na cztery porcje Składniki:
- 100 ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki),
- dwie łyżki oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżka pasty tahini,
- przyprawy, na przykład papryka wędzona.
Przygotowanie:
Groch włoski utrzyj lub zblenduj. Dodaj do niego pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj – powinien mieć bardzo gęstą konsystencję, typową dla hummusu. Gotowy hummus możesz wykorzystać jako pastę do pieczywa, dodatek do chlebka naan lub do innych typów pieczywa. Sprawdzi się również w połączeniu ze świeżymi, chrupiącymi warzywami – na przykład z ogórkiem, papryką, selerem lub kalarepą.
Inne ciekawe dodatki do hummusu, czyli pasty z grochu włoskiego, to oliwki, cebula, czosnek lub aromatyczne przyprawy.
Przepis na falafel
Falafel to bardzo popularne i cenione na całym świecie kotleciki z grochu włoskiego. Można je znaleźć w niemal każdej restauracji tureckiej. Warto od czasu do czasu zastąpić mięso kotlecikami z falafela, aby poznawać nowe, wspaniałe smaki i rozwijać się kulinarnie.
Aby przygotować kotleciki, potrzebujesz:
- dwóch puszek grochu włoskiego, czyli ciecierzycy białej,
- trzech ząbków czosnku,
- dużej cebuli,
- przypraw do smaku (anyż, kmin rzymski, papryka wędzona, sól, pieprz),
- jajka lub w wersji wegańskiej – banana,
- oleju.
Przygotowanie:
Utrzyj lub zblenduj ciecierzycę. Dodaj do niej drobno posiekany czosnek i cebulę, a także przyprawy. Zanim dodasz anyż i kmin upewnij się, że te przyprawy odpowiadają Twoim kubkom smakowym.
Kiedy wymieszasz wszystkie składniki, dodaj do nich jajko i dokładnie wymieszaj. Zamiast niego możesz dodać pół banana – także doskonale połączy składniki.
Następnie uformuj niewielkie kotleciki i smaż je przez chwilę, aż będą miały apetyczny, brązowy kolor. Falafel możesz dodać do obiadu zamiast elementu mięsnego, do domowego kebaba czy wrapa, a także do sałatek. Doskonale sprawdzi się również na grilla czy jako samodzielna przekąska. Wielbiciele grochu włoskiego uwielbiają jadać falafel z hummusem – smaki te dobrze się łączą, jeśli przyprawy są do nich umiejętnie dodane. Takie danie jest nie tylko bardzo zdrowe, ale też sycące, a jednocześnie nie szkodzi zdrowiu i sylwetce.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pyszne dania z masłem: "steki" z kalafiora, zupa krem z brokułów i szpinaku oraz smażona ryba
- Jak jeść małże? Na surowo, ze słoika, w skorupkach
- Krakowska kuchnia, czyli małdrzyki krakowskie, smocze śniadanie i sałatka chwastowa. Sprawdź, jak je przygotować
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: SimpleImages/Getty Images