Materiał promocyjny

Krakowska kuchnia, czyli małdrzyki krakowskie, smocze śniadanie i sałatka chwastowa. Sprawdź, jak je przygotować

Smocze przysmaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Co mógłby jeść smok z Krakowa? Z pewnością do gustu przypadłyby mu małdrzyki krakowskie, czyli pyszne placki truskawkowe z pieprzem i czarnym bzem. Nie pogardziłby też zapewne smoczym śniadaniem czy chwastową sałatką. Sprawdź przepisy na te fenomenalne dania kuchni krakowskiej.

Ciastko jak smok, czyli smakołyk inspirowany krakowską kuchnią. Wypiekane na maśle i jajach, z puszystego biszkoptu barwionego na czerwono. Ciastko to wypełnione jest delikatną cytrynową galaretką z jagodami, a po przekrojeniu przypomina zęby smoka. W wersji wegańskiej przygotowany jest z biszkoptu czekoladowego, przełożonego wiśniową żelką, obficie wypełnioną wiśniami i czereśniami z polskich sadów.

Smok w chlebaku to smoczy chleb ze specjalną smoczą skórką. Okrągły, pszenny chlebek na maślance posypany jest jarmużem, dzięki czemu ma charakterystyczne zielone zabarwienie. Ponadto to produkt upcyclingowy, do jego przygotowania piekarnia wykorzystuje 100 gramów uratowanego pieczywa.

Małdrzyki krakowskie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Ser twarogowy półtłusty 300 g
    • Jajka 2 szt.
      • Masło 50 g
        • Mąka pszenna 100 g
          • Cukier waniliowy 30 g
            • Cukier puder do posypania

              Sposób wykonania:

              1. Twaróg rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze.
                1. Do sera dodajemy jajko, roztopione masło, cukier waniliowy miksujemy za pomocą miksera, aby napowietrzyć masę.
                  1. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do momentu osiągnięcia gładkiej i puszystej masy.
                    1. W dłoniach formujemy placki i smażymy na patelni z rozgrzanym masłem z obu stron do momentu, aż się zarumienią.

                      Sos do małdrzyków - przepis krok po kroku

                      Składniki:

                      • Truskawki 5-6 szt.
                        • Syrop z kwiatu czarnego bzu 50 ml
                          • Czarny pieprz grubo mielony

                            Sposób przygotowania:

                            1. Truskawki przepłukujemy w zimnej wodzie, następnie kroimy według uznania.
                              1. Rozgrzewamy patelnię, na którą wlewamy syrop z czarnego bzu.
                                1. Gdy syrop zacznie się redukować, dodajemy truskawki i podgotowujemy do momentu uzyskania gęstego sosu.
                                  1. Całość przyprawiamy do smaku czarnym pieprzem.

                                    Sposób podania:

                                    1. Gorące placki wykładamy na talerz jeden na drugim, całość polewamy sosem truskawkowym oraz posypujemy cukrem.

                                      Sałatka chwastowa z pomidorami i czerstwym chlebem - przepis krok po kroku

                                      Składniki:

                                      • Smoczy chleb 150 g
                                        • Pomidory 150 g
                                          • Oliwa z oliwek 100 ml
                                            • Sól
                                              • Pieprz
                                                • Czerwona cebula
                                                  • Bazylia
                                                    • Czosnek 2 ząbki
                                                      • Ocet z białego wina 50 ml
                                                        • Chwasty z ogrodu

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          1. Pomidory kroimy w duże kawałki, umieszczamy w durszlaku nad miską.
                                                            1. Całość posypujemy solą i dobrze mieszamy, odstawiamy na 10 min.
                                                              1. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 st. C
                                                                1. W drugiej misce mieszamy czerstwy chleb poszarpany w mniejsze kawałki z oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.
                                                                  1. Następnie przekładamy na blaszkę do pieczenie i zapiekamy w piekarniku przez około 10-20 min do uzyskania odpowiedniej chrupkości.
                                                                    1. Sok, który wypłynął z pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ocet oraz grzanki, marynowane pomidory oraz drobno posiekaną bazylię. Całość intensywnie mieszamy.
                                                                      1. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do miski i na wierzch kładziemy chwasty świeżo zerwane w ogrodzie.

                                                                        Smocze śniadanie - przepis krok po kroku

                                                                        Składniki:

                                                                        • Dobrej jakości pastrami 100g
                                                                          • Harrisa 20 g
                                                                            • Fasola Piękny Jaś 100 g (ugotowana)
                                                                              • Koncentrat pomidorowy 20 g
                                                                                • Passata 100 g
                                                                                  • Sól
                                                                                    • Pieprz
                                                                                      • Avocado 1 szt.
                                                                                        • Jajko 1 szt.
                                                                                          • Cytryna 1 szt.
                                                                                            • Ocet białe wino 20 ml
                                                                                              • Oliwa
                                                                                                • Szalotka 2 szt.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  1. Pastrami kroimy w bardzo cienkie plasterki i odkładamy na bok.
                                                                                                    1. W rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy drobno pokrojoną szalotkę.
                                                                                                      1. Gdy szalotka się zrumieni dodajemy przyprawę harrisę wedle uznania.
                                                                                                        1. Całość intensywnie mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i ponownie mieszamy.
                                                                                                          1. Deglasujemy odrobiną octu i dodajemy fasolę oraz passatę. Całość podgotowujemy przez około 3-5 min.
                                                                                                            1. W drugim rondelku rozgrzewamy około 500ml wody, gdy ta zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dolewamy ocet lub sok z cytryny.
                                                                                                              1. Wrzucamy do środka jedno jajko i gotujemy na małym ogniu ok. 2 min.
                                                                                                                1. Kroimy obrane avocado w drobne paski.
                                                                                                                  1. Na talerz wykładamy fasolę, avocado, oraz pastrami. Całość dopełniamy świeżo ugotowanym jajkiem i pajdą smoczego chleba.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Źródło: Tomasz Tracz

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana