Przepisy kulinarne

Jak jeść małże? Na surowo, ze słoika czy w skorupkach?

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Małże

Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się owoce morza – warto wiedzieć, jak należy je jeść oraz przyrządzać. A sposobów tych jest całkiem sporo, bowiem małże to nazwa dla ponad 8 tys. gatunków mięczaków. Można je smażyć, zapiekać, gotować, a nawet spożywać całkiem na surowo. Sprawdź, jak jeść małże, aby nie narazić się na faux pas w towarzystwie.

Małże są bardzo cennym źródłem białka, a także witamin A, B oraz D. Owoce morza są bogate w selen, który działa przeciwnowotworowo, a także w niezbędny do produkcji hormonów tarczycy jod oraz żelazo, które pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Jak jeść małże i móc skorzystać z tych wszystkich dobrodziejstw?

Jak jeść małże i jak sprawdzić, czy są świeże?

Na początku warto sprawdzić, czy małże są świeże – te mają zazwyczaj zamkniętą muszelkę. Niekiedy pod wpływem ciepła może się zdarzyć, że świeże małże mają otwartą muszelkę. W takiej sytuacji należy postukać skorupką o twardą powierzchnię. Jeśli otwarta muszelka po chwili się zamknie, oznacza to, że małża można ugotować. Jeśli jednak muszelka pozostanie niedomknięta, należy małża wyrzucić, ponieważ nie nadaje się on do spożycia. Należy pozbyć się również okazów o skorupkach domkniętych, ale popękanych. Warto wyrzucić również od razu szczególnie ciężkie małże – prawdopodobnie są one wypełnione piaskiem.

Przepisy Andrzeja Polana

Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z PolanemDzień Dobry TVN
wideo 2/5

Po wstępnej selekcji należy umyć małże pod ciepłą wodą, oczyszczając skorupki z piasku. Na wielu muszelkach widoczna jest narośl, której trzeba się pozbyć – najlepiej zrobić to przy pomocy szczoteczki lub szorstkiej ściereczki. Tak przygotowane małże należy zjeść tego samego dnia lub wstawić je do lodówki i przechowywać do dwóch dni pod wilgotną szmatką. Ważne jest to, żeby nie przechowywać małży w wodzie. Jeśli zamierzasz przyrządzić mrożone małże z supermarketu, pamiętaj o tym, że musisz rozmrażać je powoli, np. w lodówce. Kolejną selekcję przeprowadza się już podczas gotowania: jeśli małż się nie otworzy w garnku, należy go wyrzucić, ponieważ jest nieświeży.

Jak jeść małże na surowo?

Małże można jeść na surowo – wystarczy otworzyć muszlę nożykiem, podważając górną część. Później, przy pomocy specjalnego widelczyka należy oddzielić mięso od muszli. Takie małże bardzo dobrze smakują, gdy skropi się je sokiem z cytryny – wystarczy zjeść i wypić mięso oraz sok.

Jak jeść małże ze słoika?

Jeśli zastanawiasz się, jak jeść małże marynowane, możesz je połączyć z wieloma różnymi składnikami. Poniżej znakomity przepis małże w zalewie z wina z makaronem. 

Składniki (na 4 porcje):

  • makaron (8 gniazdek),
  • mały słoik małży w zalewie z wina,
  • dwie duże cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól, pieprz, oregano (do smaku),
  • oliwki zielone i czarne,
  • puszka tuńczyka w kawałkach,
  • średni słoik majonezu,
  • duża śmietana 18%,
  • płynna przyprawa do zup i sosów.

Przygotowanie:

  • Wlej do garnka wodę i posól ją. Do wrzącej wody włóż makaron i ugotuj go.
  • Pokrój cebulę w piórka i rozgnieć w prasce 3 ząbki czosnku. Odsącz małże z zalewy. Następnie usmaż warzywa na patelni, dodaj sól, pieprz i oregano. Pod koniec smażenia dodaj małże i duś całość pod przykryciem przez 3 min.
  • Odcedź makaron i wyłóż go gorący na talerz. Zetrzyj ser i posyp nim makaron. Na wierzchu połóż odsączone kawałki tuńczyka, oliwki oraz duszone małże z cebulką i czosnkiem.
  • Przygotuj sos majonezowy: zmieszaj majonez i dwie łyżki śmietany, czosnek oraz płynną przyprawę do zup i sosów. Polej danie gotowym sosem.
  • Podaj danie z półwytrawnym winem.

Jak jeść małże w skorupkach?

Małże w skorupkach również mają swoich wielbicieli. Jak jeść małże w restauracji? Tego typu owoce morza podawane są w bardzo głębokich talerzach przypominających wazy – przekłada się z nich mule na swój własny talerz. Następnie palcami wyciąga się mięso ze skorupki – można to również zrobić bezpośrednio ustami i zębami. Kelner podaje dodatkowo również miseczkę z wodą, w której należy płukać palce. Zazwyczaj klient otrzymuje również cytrynę do skrapiania mięsa małży, a także duży talerz, na który należy odkładać skorupki. 

Jak jeść małże św. Jakuba?

Małże św. Jakuba, określane również mianem przegrzebków, wyróżniają się delikatnym, lekko słodkim smakiem – dzięki temu mogą posmakować również tym osobom, które nie są wielbicielami owoców morza. Zazwyczaj podaje się je smażone lub gotowane, czasem również zapiekane. Wcześniej należy jednak otworzyć ich wachlarzowe muszle oraz usunąć szare narośle z czarną nitką, które znajdują się wokół mięsa. Samo mięso wystarczy pokroić przy pomocy noża oraz widelca.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Bruce Yuanyue Bi/Getty Images

Pozostałe wiadomości