Daniom z owocami morza trudno się oprzeć, nic dziwnego, że zyskują na popularności wśród Polaków. Spaghetti z krewetkami i pietruszkową bułką, tatar z łososia i pomidorowym consome oraz mule green curry - takie pyszności przygotowuje Grzegorz Zawierucha. Poznaj sprawdzone przepisy zwycięzcy MasterChefa. Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza słyną z wielu aspektów zdrowotnych i smakowych. Nic więc dziwnego, że zyskują na popularności wśród Polaków. Najszerszą ofertę towaru o najwyższej jakości w Polsce prezentuje Makro .
Zaskoczeniem może być fakt, że kuchnia polska stoi rybą. Oprócz regionów oczywistych, jak Mazury i Warmia, czyli kraina jezior oraz Pomorze, nawet Warszawa jeszcze kilkadziesiąt lat temu słynęła z takich kultowych dań jak zupa z raków czy minogów przyrządzonych na różne sposoby. Rozsmakować się można w daniach rybnych kuchni polskiej na Szlakach Kulinarnych programu Polskie Skarby Kulinarne . To m.in. flaczki z lina szefa Ireneusza Koniuszka w zamku Ryn, pstrąg od Sitarza w zakopiańskim Strychu Artystyczny czy tatar z dorsza gdańskiego szefa Grzegorza Labudy. Restauracje serwujące polskie skarby kulinarne znaleźć można na stronie www.polskieskarby.pl
Spaghetti z krewetkami, chili, salami i pietruszkową bułką
Składniki:
- 12 krewetek tygrysich
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryczka chili bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 8 plasterków salami
- 8 pomidorków koktajlowych
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
- pieprz i sól do smaku
- 200 g makaronu spaghetti nr 5
Pietruszkowa bułka
- 2 kromki białego pieczywa
- garść świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Sposób wykonania:
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz papryczkę chili. Smażymy ok. 1 minutę. Następnie dodajemy ziarna kopry włoskiego, mieszamy razem i podsmażamy kolejną minutę.
Po tym czasie dodajemy salami pokrojone w kostkę i - po lekkim zrumienieniu się - wrzucamy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Kiedy pomidorki puszczą sok i zrobi się lekki sos, wrzucamy krewetki i smażymy na wolnym ogniu przez 3 minuty, aż krewetki zmienią kolor na czerwony. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i zapiekamy chleb, aż będzie chrupki. Następnie przekładamy kromki do blendera, dodajemy posiekany czosnek, oliwę i pietruszkę i całość blendujemy. Powstanie aromatyczna, zielona posypka.
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowany makaron przekładamy prosto z garnka na patelnię z sosem i całość razem mieszamy. Serwujemy na talerz. Całość posypujemy pietruszkową bułką i możemy delikatnie skropić oliwą z oliwek.
Tatar z łososia z oliwą szczypiorkową i pomidorowym consome
Składniki:
- 600 g łososia bez skóry
- 2 cebule dymki
- 4 łyżki szczypiorku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory suszone z zalewy
- 30 ml wódki
- ½ łyżeczki listków tymianku
- sól i pieprz
Consome
- 1 kg pomidorów
- ½ szalotki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 posiekanego estragonu
- 50 ml białego wina
- 700 ml wody mineralnej gazowanej
- 30 ml oliwy z oliwek
- 15 ml białego octu winnego
Oliwa szczypiorkowa
- 200 ml oleju rzepakowego
- mały pęczek szczypiorku
Do podania:
- 12 cienkich plastrów ogórka
- kawior z pstrąga
Sposób przygotowania:
Tatar
Łososia siekamy na tatar (jeśli lubimy, można pokroić w drobną kostkę). Dodajemy drobno posiekaną dymkę, szczypiorek, pomidory z zalewy oraz pozostałe składniki. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut.
Consome
Wszystkie składniki wkładamy do blendera, dolewamy płyny i dobrze blendujemy. Następnie do sita wkładamy pieluchę tetrową i całość przecedzamy. Pozwalamy, aby płyn zlewał się powoli, będzie wtedy klarowny i esencjonalny.
Oliwa szczypiorkowa
Na małą patelnię wlewamy olej i wrzucamy grubo posiekany szczypiorek. Podgrzewamy do temp. 58 stopni C. Następnie na kilka sekund do blendera i przecedzamy przez bardzo drobne sito. Do naczynia zleje się nam zielona oliwa o smaku i zapachu szczypiorku.
Sposób podania:
Na talerzu układamy 4 plasterki ogórka. Na wierzch kładziemy tatar z łososia. Skrapiamy kilkoma kroplami oliwy szczypiorkowej i całość polewamy pomidorowym consome. Jeśli lubimy, możemy dodać 1 łyżeczkę kawioru z pstrąga.
Mule green curry
Składniki:
- 250 g świeżych małży
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 4 g świeżego imbiru
- 1 papryczka chilli
- 50 g zielonej pasty curry
- 60 ml śmietanki kokosowej (mleka kokosowego)
- 50 g rodzynek
- pęczek natki pietruszki
- 1 limonka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Małże dokładnie opłukać i jeśli jest konieczność, oderwać bisiory i wyczyścić muszle szczoteczką. Dokładnie osuszyć.
Na patelnię z pokrywą wlać olej i dodać czosnek, imbir, chilli oraz pastę curry. Smażyć przez około 1 minutę.
Dodać śmietankę kokosową i zagotować. Gotować przez około 3 minuty, następnie dodać rodzynki i gotować na średnim ogniu przez około 3 minuty, aż sos nieco zgęstnieje.
Dodać osuszone małże, zwiększyć ogień do dużego, przykryć naczynie i dusić przez około 2 - 3 minuty, aż małże się otworzą. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem.
Posypać natką pietruszki, skropić sokiem z limonki. Mule wyłożyć do głębokich talerzy i polać sosem.
Można serwować z ryżem jaśminowym lub jeść z grzanką.
Zobacz też:
Słodka kuchnia Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na desery z owocami lata
Przekąski na letnie przyjęcie. Poznaj przepisy "zero waste" Kasi Bosackiej
Cukinia w roli głównej. Przepisy na mini pizze, placuszki, miętowy krem i tagliatelle od Darii Ładochy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"