Przepisy kulinarne

Jak jeść ostrygi? Wartości odżywcze, właściwości

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Martin Rettenbacher/Getty ImagesKobieta, która je ostrygi

Ostrygi – albo się je kocha, albo nienawidzi. Warto poznać ich smak, aby dowiedzieć się, do której grupy można się zaliczyć. Zamknięte są w grubej skorupie, która może odstraszać osoby próbujące ostryg po raz pierwszy.

Ostrygi to potrawa, która ma miliony zwolenników – wyśmienity smak sprawia, że nie sposób przejść obok nich obojętnie. Ostrygi są niezwykle bogate w wartości odżywcze, dlatego warto sięgnąć po nie od czasu do czasu. Odpowiednio przygotowane mogą rozpieścić kubki smakowe.

Ostrygi – właściwości zdrowotne

Ostrygi nie należą do najtańszych produktów na rynku. Biorąc pod uwagę właściwości zdrowotne małż, są warte swojej ceny. Ostrygi bogate są w białko, witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Są jednym z najlepszych naturalnych źródeł cynku. Pierwiastek ten reguluje produkcję testosteronu u mężczyzn oraz zwiększa produkcję plemników. Cynk pozytywnie wpływa na kondycję paznokci, wzmacnia odporność i ma znaczenie dla prawidłowej pracy trzustki. Nie bez powodu ostrygi uważane są za afrodyzjak – ich spożycie może powodować wzrost libido. Ostrygi dostarczają do organizmu człowieka również witaminę E, która korzystnie wpływa na wygląd skóry i odmładza ją. Jednocześnie witamina E jest bardzo silnym antyoksydantem, dzięki czemu skutecznie hamuje procesy starzenia i ma potencjał antynowotworowy.

Jak jeść ostrygi?

Ostrygi zajmują czołowe miejsce na liście afrodyzjaków. Nie bez powodu pokochano je już w starożytnym Rzymie. Cesarz Witeliusz potrafił wysłać tysiące niewolników na zbiór brytyjskich małży. Z ostrygami kojarzony jest także Casanova, który dla zachowania formy podobno codziennie objadał się tym przysmakiem. Kiedyś ostrygi trudno było znaleźć w Polsce, dziś dostępne są w dobrych sklepach. Jednak pomimo łatwego dostępu wiele osób wciąż nie do końca wie, jak jeść ostrygi. Oczywiście najpierw trzeba je otworzyć. Dobrym sposobem na to, jak otworzyć ostrygę, jest użycie noża. Należy wbić go w ostrygę ostrym końcem i poruszać ruchem wahadłowym. Po otwarciu owoce morza należy doprawić. Oprócz soli i pieprzu warto dodać sok z cytryny. Niektórzy dodają także sos imbirowy. Przyjęło się, że ostrygi spożywa się rękami. Muszelkę należy lekko przechylić i połknąć jej zawartość. Ostrygi można jeść na wiele sposobów, nie tylko na surowo. Małże sprawdzą się zarówno w zupach, jak i w marynacie. Kupując je w supermarkecie, warto sprawdzić, czy były szczelnie zamknięte. W przeciwnym razie mogą być nieświeże i niezdatne do spożycia.

Przepis na ostrygi

Warto od czasu do czasu wybrać się do restauracji, aby cieszyć się wspaniałym smakiem. Osoby, które posiadają pewne kulinarne umiejętności, mogą zdecydować się na samodzielne przygotowanie ostryg. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy owoce morza są świeże – tylko wtedy będą naprawdę smaczne. Ostrygi smakują dobrze pod wieloma postaciami. Można kupić ostrygi wędzone czy ostrygi w puszcze, ale najpopularniejsze są ostrygi na surowo. Ciekawym pomysłem na danie z tych owoców morza jest podanie ich z czosnkiem i koperkiem. Do przyrządzenia świeżych ostryg są potrzebne:

  • 2 ostrygi,
  • 2 łyżki masła,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka koperku,
  • połowa limonki.

Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie umyj i osusz ostrygi.
  • 2. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  • 3. Drobno posiekaj koperek.
  • 4. Czosnek, masło i koperek wymieszaj, aż połączą się w gładką masę.
  • 5. Otwórz ostrygi. Uważaj, aby nie wylała się z nich woda. Przetnij je na pół.
  • 6. Posmaruj ostrygi maślaną mieszanką z każdej strony.
  • 7. Piecz około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • 8. Polej ostrygi sokiem z cytryny.

Pyszne danie gotowe! Jak prawidłowo jeść ostrygi? Weź je w dłonie i lekko przechyl, połykając wnętrze muszli.

Jak jeść ostrygi – podsumowanie

Ostrygi to pyszne owoce morza, które bogate są w wiele cennych witamin i minerałów. Znane były już w starożytności i nie bez powodu nazywane są afrodyzjakiem, ponieważ pozwalają na poprawę libido. Jednocześnie są niezwykłym przysmakiem, na który warto skusić się od czasu do czasu.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Owoce morza od kuchni

Owoce morza od kuchni
Owoce morza od kuchni

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Martin Rettenbacher/Getty Images

Pozostałe wiadomości