Przegrzebki - jakie potrawy przygotować z wykorzystaniem małży św. Jakuba?

Przegrzebki
Przegrzebki
Źródło: Danielle Wood/Getty Images
To jedne z najbardziej lubianych owoców morza. Doskonale smakują na surowo, z grilla albo jako dodatek do makaronu i składnik sałatki. Ich delikatny smak zachwyci każde podniebienie. Jest wiele powodów, dla których warto poznać przegrzebki! Jak przygotować dania z ich dodatkiem? Sprawdź nasze pyszne propozycje.

Przegrzebki to jadalny gatunek małży, uznawany za wykwintny przysmak w wielu krajach na całym świecie. Wśród wielu rodzajów frutti di mare, najsmaczniejsze i najbardziej lubiane są właśnie przegrzebki. Jak smakują? Wyróżnia je bardzo delikatny, lekko słodki smak. Podobnie jak pozostałe rodzaje owoców morza, przegrzebki cechuje dość intensywny zapach morskich, słonych wód. Ich walory chwalą sobie osoby, które nie przepadają za owocami morza.

Przegrzebki - jak przygotować?

Nie wiesz, jak przyrządzić przegrzebki? Małże można jeść na wiele sposobów. Doskonale smakują pieczone na grillu albo smażone na patelni. Możesz je także panierować w jajku i bułce tartej albo podać z makaronem. Świetnie sprawdzą się także jako składnik pożywnej sałatki.

Zanim zabierzesz się za przygotowywanie potrawy z dodatkiem przegrzebków, musisz wiedzieć, jak je oczyścić. Zacznij od podważenia muszli ostrym nożem. Rozchyl ją i delikatnie wyjmij małża. Odetnij żyłki i opłucz mięso bardzo dokładnie. Często zdarza się, że smażone albo grillowane przegrzebki serwowane są w muszlach. Jak wyczyścić muszle morskie przed podaniem na stół? Wystarczy, że wyszorujesz je dokładnie z obu stron pod gorącą wodą.

Kochasz owoce morza? Z pewnością polubisz także przegrzebki. Przepis na prosty makaron z przegrzebkami i ricottą znajdziesz poniżej. Małże możesz z powodzeniem wykorzystać także w sezonie grillowym. Sprawdź, jak zrobić przegrzebki z grilla.

Makaron z przegrzebkami w sosie pomidorowym z dodatkiem serka ricotta

Składniki (przepis na 4 porcje):

  • 200 g makaronu tagliatelle albo makaronu rurki,
    • 12 małży świętego Jakuba,
      • 3 ząbki czosnku,
        • 1 duża czerwona papryka,
          • 2 łyżki masła,
            • 3 łyżki oleju roślinnego,
              • 150 ml białego wina,
                • 300 ml passaty pomidorowej ,
                  • 100 g serka ricotta,
                    • ½ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki,
                      • 2 łyżeczki chili w proszku,
                        • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

                          Przygotowanie:

                          1. Umyj i osusz paprykę, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
                            1. Pokrój paprykę w drobną kostkę.
                              1. Ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę.
                                1. Przegrzebki otwórz nożem, wyjmij mięso z muszli, usuń żyłki, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
                                  1. Na dużej patelni rozgrzej masło i wlej olej roślinny. Dodaj paprykę i czosnek i smaż na niewielkim ogniu przez ok. 2 minuty, mieszając.
                                    1. Wlej na patelnię passatę pomidorową i białe wino. Dopraw sos solą, pieprzem i chili. Gotuj ok. 10 minut, aż papryka zmięknie.
                                      1. W tym czasie ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedź i odstaw.
                                        1. Na nowej patelni rozgrzej olej, wrzuć przegrzebki, dopraw je solą i pieprzem i smaż 4 minuty z każdej ze stron, aż będą miękkie.
                                          1. Wrzuć przegrzebki do sosu, wymieszaj i duś jeszcze 2-3 minuty.
                                            1. Dodaj do sosu ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj potrawę.
                                              1. Makaron z przegrzebkami rozłóż na talerze, dodaj pokruszony serek ricotta i posyp natką pietruszki.

                                                Przegrzebki z grilla z cytrynowym dressingiem

                                                Składniki (przepis na 4 porcje):

                                                • 12 przegrzebków,
                                                  • 3 ząbki czosnku,
                                                    • kilka gałązek świeżego tymianku,
                                                      • kilka gałązek świeżej kolendry,
                                                        • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz,
                                                          • oliwa do posmarowania przegrzebków + osiem łyżek do przygotowania dressingu,
                                                            • sok z 1 limonki,
                                                              • ½ łyżeczki cukru.

                                                                Przygotowanie:

                                                                1. Otwórz muszle św. Jakuba. Wieko muszli rozchyl nożem, wyjmij mięso. Za pomocą ostrego noża odetnij wszelkie żyłki i opłucz małże. Muszle dokładnie wyszoruj.
                                                                  1. Oczyszczone przegrzebki posmaruj oliwą, a następnie posyp solą i pieprzem.
                                                                    1. Ułóż przegrzebki na gorącym ruszcie i piecz kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.
                                                                      1. Przygotuj dressing. Ząbki czosnku obierz i zetrzyj na tarce.
                                                                        1. Przełóż czosnek do słoika, dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek, posiekane drobno gałązki tymianku i kolendry, cukier i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
                                                                          1. Zakręć słoik i porządnie nim wstrząśnij, aż wszystkie składniki sosu dobrze się wymieszają.
                                                                            1. Przegrzebki z grilla podawaj z dodatkiem dressingu.

                                                                              Co musisz wiedzieć, zanim przygotujesz przegrzebki

                                                                              Przegrzebki są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. To doskonałe źródło wartościowego żelaza, magnezu, selenu, potasu i cynku. Jedząc przegrzebki, dostarczasz organizmowi cennego białka.

                                                                              Przegrzebki koją nerwy? Tak, to prawda! Zawarty w małżach tryptofan zapobiega depresji, niweluje stres i napięcie, a także poprawia nastrój.

                                                                              Kluczem do sukcesu jest sztuka umiejętnego obchodzenia się z tak delikatnym mięsem. Nie wiesz, jak smażyć przegrzebki? Zapamiętaj, że należy trzymać je na patelni zaledwie kilka minut. Smażone zbyt długo robią się twarde i gumowate. Idealnie przyrządzone przegrzebki są miękkie, zwarte i lekko wilgotne.

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Zobacz wideo: Owoce morza od kuchni

                                                                              Owoce morza od kuchni

                                                                              Autor: Adrian Adamski

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Danielle Wood/Getty Images

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości