Tarta z mleczną czekoladą i malinami - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- Mąką pszenna - 200g
- Mąka migdałowa - 200g
- Cukier brązowy - 75g
- Masło - 200g
- Żółtka - 2 szt.
Składniki na ganche malinowy:
- Słodka śmietana 30% - 250ml
- Likier czekoladowy - 100ml
- Czekolada mleczna - 250g
- Masło - 40g
- Orzechy laskowe - 100g
- Świeże maliny - 250g
Sposób przygotowania tarty z mleczną czekoladą i malinami
Sposób przygotowania ciasta:
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia.
- Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem.
- Piecz w temp 185 st. przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw.
Sposób przygotowania ganachu:
- Do rondelka wlej śmietankę razem z likierem, gdy śmietana zacznie się gotować dodaj kawałki czekolady i poczekaj aż cała się rozpuści, następnie dodaj zimne masło i dokładnie wymieszaj.
- Przelej ganach do miski i poczekaj aż lekko ostygnie.
- Wlej i równo rozprowadź po wcześniej wypieczonym cieście.
- Gdy masa jeszcze nie będzie zastygnięta posyp ją prażonymi orzechami laskowymi (cześć skrusz) oraz udekoruj świeżymi malinami.
Zobacz także:
- Wiosenna tarta z porem – przepis na ciasto idealne
- Przepis na tartę z owocami – jak zrobić ten wyjątkowy deser
- Tarty na obiad i deser. Doskonałe przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik / East News
podziel się: