Pyszna tarta z mleczną czekoladą i malinami. Sprawdź, jak ją zrobić

Sebastian Olma
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Wojciech Olkuśnik / East News
Jeśli uwielbiasz czekoladę, to przepis Sebastiana Olmy na tartę z mleczną czekoladą i malinami, jest właśnie dla Ciebie. Kucharz zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować to pyszne kruche ciasto polane ganachem czekoladowym z mlecznej czekolady i śmietanki obsypane świeżymi owocami.

Tarta z mleczną czekoladą i malinami - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • Mąką pszenna - 200g
    • Mąka migdałowa - 200g
      • Cukier brązowy - 75g
        • Masło - 200g
          • Żółtka - 2 szt.

            Składniki na ganche malinowy:

            • Słodka śmietana 30% - 250ml
              • Likier czekoladowy - 100ml
                • Czekolada mleczna - 250g
                  • Masło - 40g
                    • Orzechy laskowe - 100g
                      • Świeże maliny - 250g

                        Sposób przygotowania tarty z mleczną czekoladą i malinami

                        Sposób przygotowania ciasta:

                        1. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
                          1. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia.
                            1. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem.
                              1. Piecz w temp 185 st. przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw.

                                Sposób przygotowania ganachu:

                                1. Do rondelka wlej śmietankę razem z likierem, gdy śmietana zacznie się gotować dodaj kawałki czekolady i poczekaj aż cała się rozpuści, następnie dodaj zimne masło i dokładnie wymieszaj.
                                  1. Przelej ganach do miski i poczekaj aż lekko ostygnie.
                                    1. Wlej i równo rozprowadź po wcześniej wypieczonym cieście.
                                      1. Gdy masa jeszcze nie będzie zastygnięta posyp ją prażonymi orzechami laskowymi (cześć skrusz) oraz udekoruj świeżymi malinami.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Sebastian Olma

                                        Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik / East News

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana