Chilli chicken, czyli ostry kurczak w całości, paneer tikka masala, czyli domowy ser pieczony na kiju w ostrym sosie oraz indyjskie vindaloo z kurczaka. Dziś Światowy Dzień Pikantnych Potraw. Andrzej Polan, w naszej kuchni, w bardzo ostrej wersji!
Kocia dieta nadal owiana jest licznymi mitami. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że mruczkom nie należy podawać mleka, a bazę ich jadłospisu stanowić powinno mięso. Wie o tym doskonale Agnieszka Cholewniak-Góralczyk, której przepisy wpłyną pozytywnie na zdrowie waszych pupili.
Niewiele osób ma czas i ochotę gotować obiad każdego dnia. Zamiast stać nad garnkami, często stołujemy się w restauracjach typu fast food. Rukmini Iyer udowadnia jednak, że można w bardzo prosty sposób wykonywać smaczne dania w domu, nie poświęcając na to wiele energii.
Kiszonki doskonale wpływają na samopoczucie, a przy okazji wyśmienicie smakują. Fermentowane produkty, które z łatwością można przygotować we własnej kuchni, to nie tylko popularne ogórki i kapusta. Równie apetyczne i zdrowe mogą okazać się kiszone owoce z dodatkiem kwiatów czy aromatycznych przypraw. W Dzień Dobry TVN przekonywał o tym nauczyciel fizyki i informatyki w Zespole Szkół Mechanicznych i Logistycznych w Słupsku, Marcin Kisielewski.
Czas na oryginalne śniadanie według Lary Gessler - tym razem z bajglami w roli głównej. Z czym najlepiej jeść bajgle? Poznajcie najlepsze przepisy w wersjach na słodko i na słono.
Kasza, zarówno gryczana, jaglana jak i pęczak, jest jednym z najzdrowszych produktów, jakie mogą znaleźć się w naszej kuchni. Dzięki mnogości jej rodzajów, niemal każdy znajdzie taką, która będzie mu odpowiadać. Przepisy Pawła Ochmana przekonają nawet najbardziej uprzedzoną do kaszy osobę.
Wołowina po tajsku to danie na bazie produktów, z których słynie Tajlandia. Może być przygotowana na ostro. W wielu przepisach na wołowinę po tajsku występuje mleko kokosowe, które łagodzi ostry smak niektórych dodatków.
Karnawał dla niektórych oznacza okazję do organizacji hucznych imprez, a dla innych do spotkań w kameralnym gronie. Niezależnie, do której z tych grup należycie, warto zapoznać się z przepisami Aleksandry Juszkiewicz. Dzięki nim bez zbędnego wysiłku usatysfakcjonujecie nawet najbardziej wymagających gości.
Nie tylko odchudzanie w życiu się liczy, czasem możesz pozwolić sobie na przyjemność i kilka drobnych grzeszków. Podobno najbardziej grzeszna jest czekolada, ale co z daniem głównym? Tu w roli tytułowej przedstawiamy zapiekankę ziemniaczaną z mięsem i warzywami.
Tofu do świetny składnik dla wszystkich, którzy chcą przygotować sałatkę. Dla mięsożerców będzie stanowiło miłą odmianę, zaspokoi też potrzeby wegetarian, którzy również potrzebują białka. Tofu jest dobrym zamiennikiem kurczaka – może zaskoczyć twoją rodzinę i przyjaciół.
Ziemniaki to źródło wielu kulinarnych inspiracji. Proste, sycące i dobre na każdą okazję dania przedstawia Szymon Czerwiński, finalista MasterChefa. Poznaj jego przepisy na ziemniaczaną zapiekankę z boczkiem, shepherd’s pie, czyli angielską zapiekankę pasterską oraz szwajcarską zapiekankę wege.
Desery o nietypowych nazwach to nasza specjalność. Tym razem przedstawiamy rurociąg, czyli proste, pyszne ciasto, które nie potrzebuje piekarnika, by móc powstać.
W Światowy Dzień Wegetarian Sebastian Olma przygotowuje proste i smaczne potrawy bezmięsne. W naszej kuchni przyrządza smażone kotleciki z warzywami, jarmużem, serem halloumi i dressingiem z chili, sałatkę z cytrusami, komosą ryżową i koprem włoskim, grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi oraz krem z czerwonego buraka ze śliwką i kwaśną śmietaną. Poznaj sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie.
Co podać na przejęcie karnawałowe? Poznaj przepisy zwyciężczyni 2. edycji programu MasterChef i zaskocz znajomych. Zobacz, jak przygotować ceviche z mlekiem tygrysim i batatem, arancini serowe z cytrynowym aioli, tartę z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi, smażone pierogi z farszem z ziemniaków i orzechy z miodem i chili.
Dania z cytryn są smaczne i mają wyrazisty charakter. Kilka z nich przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. Na naszym stole pojawiło się ciasto cytrynowe, sałatka ziemniaczana z ziołowym dresingiem, spaghetti ze szpinakiem w sosie cytrynowym, a także gulasz wołowy cytrynowy z musztardowo-ziemniaczanym puree.
Wiele dzieci uwielbia niezdrowe przekąski i kocha podjadać chipsy. Dobrym rozwiązaniem jest wówczas samodzielne przygotowanie ich z pociechami. Fakt, że nie jest to trudne, w Dzień Dobry TVN udowodniły uczestniczki ostatniej edycji programu "MasterChef Junior", Jagoda Łaganowska i Lena Świętońska.
Patrycja Walter-Zagórska na co dzień prowadzi bistro. Fascynuje ją gotowanie na wolnym ogniu w niebanalnych miejscach.
O swojej pasji kucharka opowiedziała teraz w Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Joannę Brodzik, która przygotowała dla nas takie dania, jak: kurczak w czosnku, tabbouleh, wszechpalacek pomarańczowy oraz tadżin z makreli atlantyckiej. Przepisy pochodzą z książki aktorki "Umami. Opowieści i przepisy".
W sieci znaleźć można kilka propozycji na ciasta o nazwie dziwak. Tak już chyba jest, gdy przygotowujące deser osoby decydują się na nietypowe połączenia smaków i szukają dla niego nazwy. Poznaj wybrany przez nas przepis na dziwaka krok po kroku.
Szukasz przepisu na oryginalny deser? Jednym z nich jest beeramisu, czyli pyszne tiramisu na bazie piwa. Sprawdź prosty przepis i wykonanie krok po kroku.
Po jakie inspiracje sprzed lat warto sięgać w kuchni?
Bita śmietana z mleka krowiego lub napoju roślinnego to pyszny dodatek do deserów oraz do gorących napojów. Świetnie komponuje się z płynną czekoladą lub aromatyczną kawą. Jak przyrządzić bitą śmietanę z mleka?
Śniadanie to dobry początek dnia. Można je przygotować na różne sposoby. Martyna Chomacka proponuje omlet z pimientos de padron i grzybkami, mango sticky rice oraz crepes Suzette. Poznaj przepisy na śniadania z różnych stron świata.
Pyszne, świeże i jeszcze ciepłe pieczywo to coś, co prawie każdy z nas uwielbia. Sprawdź, jak przygotować idealne bułeczki, które świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Ciasto można zamrozić i przygotowywać codziennie świeżą porcję. To banalnie proste!
Klasyczny makaron po bolońsku łączy smak wołowiny i mielonej wieprzowiny. Kuchnia wegańska ma to do siebie, że proponuje zamienniki, które wspaniale harmonizują przyprawy z produktami roślinnymi. Dzięki temu możemy uzyskać pyszny i aksamitny sos bez kęsa mięsa. Takie połączenie będzie o wiele zdrowsze i lżejsze dla naszego układu pokarmowego.
Z okazji Dnia Spaghetti Jasiek Kuroń w naszej kuchni przygotowuje różne rodzaje tego pysznego dania. Zobacz, jak powstaje spaghetti carbonara, cacio e pepe , putanesca oraz spaghetti z pesto z jarmużu oraz to z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym. Poznaj sprawdzone przepisy.
Brazylijska kuchnia to połączenie wielu różnych kuchni: portugalskiej, niemieckiej, holenderskiej. Można tu także zauważyć wpływy afrykańskie. Potrawy brazylijskie zachwycają smakiem egzotycznych owoców, dań będących połączeniem wpływów indiańskich, afrykańskich i portugalskich. Kuchnię brazylijską charakteryzuje obfitość posiłków oraz dominacja potraw mięsnych.
Jednym z noworocznych postanowień jest zmiana diety. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński pokazał, jak zrobić pyszne i zdrowe dania. Zaliczył do nich: warzywne makarony, zupę krem z porów, czekoladowy deser z awokado i tabule.
Terrina warzywna to świetny pomysł na barwną przystawkę, którą można podawać na ciepło i na zimno. Terrina to przekładaniec, przypominający wyglądem pasztet. Potrawa ta pochodzi z Francji. Przygotowuje się ją zazwyczaj na bazie mięsa. Jednak równie dobrze smakuje terrina warzywna, do której dodamy cukinię, pomidory, paprykę czy brokuły.