Pyszne pączki na słono to danie w sam raz na okres karnawałowy i dla wszystkich tych, którzy wolą słone od słodkiego. W Dzień Dobry TVN Sebastian Olma zaprezentował, jak przygotować pączki na słono z pesto bazyliowym, serem mozzarella i pomidorami. Sprawdź, jak je zrobić.
Pyszne ciasteczka z drożdżowego ciasta ozdobione pysznym kremem czekoladowym i świeżymi owocami. To propozycja na ciastka na rauszu według przepisu Andrzeja Polana. Będą idealne na poobiedni deser i efektowną kawę z przyjaciółką. Sprawdź przepis przygotowany w kuchni Dzień Dobry TVN.
Pierogi ruskie to klasyka polskiej kuchni. Andrzej Polan przygotował niezwykłą wariację na temat klasycznego przepisu i przyrządził pierogi kudłate z ogórkami i kiwi, które podaje się z odrobiną śmietany. Idealne na domowy obiad i nie tylko. Sprawdź przepis Andrzeja Polana.
Kurczak w pomarańczach to nietypowy, lecz pyszny sposób na przyrządzenie tego rodzaju drobiu. Wytrawna potrawa idealnie sprawdzi się na wystawny obiad lub kolację. W kuchni Dzień Dobry TVN, Andrzej Polan przedstawił swój przepis na Kurczę połowiczne w pomarańczach dopieszczone.
Racuchy z jabłkami to klasyka polskiej kuchni. Najczęściej pojawiają się na talerzach w roli śniadania czy deseru lub podwieczorku dla dzieci. W kuchni Dzień Dobry TVN swoim przepisem podzieliła się Katarzyna Bukowska, która zaproponowała menu typowe dla barów mlecznych.
Surówka z kiszonej kapusty jest jedną z tych, którymi Polacy najczęściej wzbogacają swój obiad. W kuchni Dzień Dobry TVN swoim przepisem podzieliła się Katarzyna Bukowska, która zaproponowała menu typowe dla barów mlecznych.
W naszej kuchni znaleźć można wiele różnych wersji pierogów. Nie brakuje również wariacji na temat tych najbardziej klasycznych, czyli pierogów ruskich. Tym razem swoim przepisem podzieliła się z nami Katarzyna Bukowska.
Leniwe, pierogi ruskie, surówka z kapusty kiszonej i racuchy z jabłkami to klasyki z baru mlecznego. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała je pasjonatka gotowania, Katarzyna Bukowska.
Ciągnące się w nieskończoność zielone klify, piękna architektura Dublina i sukcesy w rugby – to z tego słynie państwo wyspiarskie Irlandia. Kuchnia irlandzka nie może poszczycić się jednak międzynarodową sławą. Mało kto potrafi wymienić choćby nazwy tradycyjnych potraw irlandzkich, nie wspominając już o wyszczególnieniu ich składników. Z okazji irlandzkiego Dnia Świętego Patryka, który świętowany jest już w wielu częściach świata, zwracamy dziś szczególną uwagę na irlandzką kuchnię.
Ciasto parzone powstaje podczas sparzenia mąki pszennej mieszanką tłuszczu i wody. Nie jest łatwe, wymaga wprawy, ale na pewno warto podejmować próbę. W naszej kuchni cukiernik Bartek Boratyn pokazuje krok po kroku, jak je zrobić. Poznaj przepisy na ptysie z kremem waniliowym i słonym karmelem, eklerki z owocami leśnymi i kremem waniliowym oraz karpatkę.
Jak już sama nazwa wskazuje, zupa gołąbkowa ma dużo wspólnego z jednym z najbardziej znanych polskich dań. Jej przygotowanie nie polega jednak na wkrajaniu do niej gołąbków. Są natomiast inspiracją dla zupy. Wypróbuj nasz przepyszny przepis.
Krówki to typowo polski, słodki przysmak. Najczęściej można je dostać w dwóch wersjach - ciągnące lub kruche. Można je również zrobić samodzielnie, a do tego polecamy nasz prosty przepis na krówki krok po kroku.
Francuskie ciasto króluje w naszej kuchni. Zobacz, jak powstaje cienka tarta z ziemniakami, mozzarellą i rozmarynem, mille feuille z kremem mascarpone, wanilią, kremem patissiere z cydrem i słonym karmelem, fondue z camembertem z grissini oraz kulebiak z łososiem, grzybami i szpinakiem. Poznaj niezwykłe przepisy Davida Gaboriauda.
Dla wielu osób pieczywo to podstawa śniadania lub innych posiłków i po prostu musi być ono w domu. Niestety często, nawet dobrze przechowywane, szybko traci swoje właściwości. Co zrobić, aby pieczywo dłużej zachowało swoją świeżość?
Chrupiące kuleczki warzywne to idealne danie główne, śniadanie lub dodatek do różnych potraw. Są proste w wykonaniu. Są też świetnym rozwiązaniem dla wielu dzieci, które nie lubią jeść warzyw. Sprawdź, jak je zrobić.
Jak wpływ na nasz organizm mają kiszonki? Zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski przekonuje, że kryją wiele zalet. W programie Dzień Dobry TVN zaprezentował innowacyjne przepisy. Oto jeden z nich.
Popularny trend? Kiszonki! Doskonałe na budowanie odporności. Swoimi innowacyjnymi przepisami na antenie Dzień Dobry TVN podzielił się zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski. Oto przepis na wyjątkową sałatkę z tuńczykiem oraz sosem z kiszonych pomidorów.
Nie od dziś wiadomo, że dzięki fermentacji jedzenie można dłużej przechowywać. Kiszonki są tego doskonałym przykładem. Swoimi innowacyjnymi przepisami podzielił się w kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Sęk w tym, że o poranku nie zawsze mamy czas, by przygotować energetyczne danie. Dlatego spróbujcie przepisu z TikToka na szybkie, ale i pyszne tosty z jajkiem w okienku. Na długo was nasycą, a i dzień od razu stanie się piękniejszy.
W Dniu Zakochanych w naszej kuchni królują afrodyzjaki. Pyszne walentynkowe dania proponuje Agnieszka Cegielska, dziennikarka i propagatorka naturalnego stylu życia. Zobacz, jak przyrządza koktajl poranny z roszponką, selerem, kiełkami i świeżą miętą, zupę z dyni z kiełkami, granatem i płatkami migdałów, owsiankę z daktylami, figami, granatem i makiem, carpacio z buraka z rozmarynem, owocami i świeżą miętą i bazylią oraz kaszę gryczaną z komosą, grzybami, lubczykiem i świeżą kolendrą. Poznaj niezwykłe przepisy na potrawy pełne miłości.
Sos sojowy na dobre zagościł w polskich kuchniach. W ostatnich latach stał się bardzo łatwo dostępny, można go znaleźć niemal w każdym markecie. Można go również zrobić samodzielnie, zwłaszcza z naszym przepisem.
Przepyszny, czekoladowy tort został stworzony przez Franza Sachera w XIX wieku, w stolicy Austrii. Ten utalentowany cukiernik skomponował arcydzieło określane dziś mianem ,,króla deserów”. Czekoladowy tort przekłada się słodką morelową marmoladą, a całość wzbogacona jest sporą ilością polewy.
Nic tak nie umili walentynek, jak pyszne słodkości. Swoje popisowe desery przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn. Na naszym stole pojawiły się eklerki, beza i torcik.
Tłusty czwartek coraz bliżej i w związku z tym w naszej kuchni pojawia się sporo propozycji pysznych, domowych deserów. Nie brak u nas przepisów na najlepsze pączki czy faworki, również te w wersji fit. Tym razem dzielimy się przepisem na faworki po amerykańsku, czyli lane funnel cakes.
Pieczenie bezy wymaga tylko dwóch składników, a przy tym nie jest to wcale jeden z prostszych przepisów. Żeby upiec bezę, nie wystarczy odpowiednio długo ubijać jajek z cukrem – trzeba wiedzieć, jak długo ją piec i w jakiej temperaturze. Sprawdź, jak zrobić chrupiące, nieprzypalone bezy.
Hiszpańskie smaki zapanowały w naszej kuchni. Marieta Marecka i Conrado Moreno przygotowują pyszne papryczki pimientos de padron, fideua de pato, czyli makaron z kaczką, a na deser churros z gorącą czekoladą. Poznaj niezwykłe przepisy na hiszpańskie dania.
Andrzej Polan wraca do tradycji polskiej kuchni, którą kiedyś rządziły pory roku. W kuchni Dzień Dobry TVN zabrał widzów w niepowtarzalną kulinarną podróż przez wszystkie
Chińskie pierożki dim sum to jedna ze sztandarowych pozycji w menu restauracji oferujących potrawy z Azji. Kuchnia azjatycka z kolei uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Nie dziwi więc fakt, że lokale oferujące jej specjały wyrastają jak grzyby po deszczu. Jak przygotować pierożki?
Jajecznica na parze kojarzyć się może głównie z jedzeniem dla niemowlaków, którym stopniowo wprowadza się do diety kolejne produkty. Odpowiednio zrobiona może być jednak pysznym posiłkiem dla osób w każdym wieku. Jak zrobić jajecznicę na parze? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.