Słona tarta brise wypełniona jajkami kurzymi, śmietanką i zielonymi szparagami - przepis krok po kroku
Składniki na 4 mini quiche o śr. 12/13 cm lub na formę 26 cm:
- 1 porcja ciasta brise,
- 500 g szparagów,
- 3 jaja M,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 50 g stratego Parmigiano Reggiano,
- 1/2 cebuli,
- sól, pieprz,
- szczypiorek,
- oliwa z oliwek extra vergine.
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Składniki na ciasto brise:
- 200 g mąki pszennej (typ 00),
- 100 g zimnego masła,
- 70 g zimnej wody,
- szczypta soli,
- 1 żółtko jajka.
Sposób przygotowania słonej tarty brise ze szparagami
- Wszystkie składniki (oprócz wody) miksujemy w mikserze, otrzymując masę o „piaskowej” konsystencji.
- Następnie wykładamy wszystko na zimny blat. Formujemy klasyczny kopiec i powoli dodajemy wodę, ciągle wyrabiając ciasto – do momentu, w którym będzie ono gładkie i elastyczne. Formujemy ciasto w kuleczkę, którą wkładamy na 40 minut do lodówki.
- Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 milimetrów i wykładamy je na wcześniej posmarowaną masłem i posypaną mąką formę. Odcinamy nadmiar ciasta z boków formy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut (lub 15 minut w zamrażalniku).
- Po wyjęciu z lodówki przedziurawiamy dno ząbkami widelca i przykrywamy ciasto papierem do pieczenia. Na papier wykładamy fasolę lub ryż, które nie tylko sprawią, że nasze ciasto nie wyrośnie, ale również pozwoli na równomierne upieczenie się.
- Pieczemy przez 15-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, po czym usuwamy z tarty papier do pieczenia z fasolą/ryżem i pieczemy przez kolejne 10-15 aby upewnić się, że ciasto całkowicie wyschło. Wyjmujemy, za pomocą pędzelka smarujemy żółtkiem jajka i wkładamy do piekarnika na kolejne 2-3 minuty.
Wypełnienie - sposób przygotowania:
- Myjemy, oczyszczamy i odkrajamy dolną część szparagów, następnie sparzamy je we wrzącej osolonej wodzie przez 4, 5 minut w zależności od wielkości; odcedzamy i umieszczamy je w wodzie oraz lodzie, a nie stracą wtedy koloru. Po ostygnięciu należy wysuszyć je i pokroić na małe kawałki, odkładając na bok 7 lub 8 całych kawałków do dekoracji. Na patelni lekko rumienimy drobno pokrojoną cebulę w niewielkiej ilości oliwy, a następnie dodajemy szparagi, dusimy je przez 3/4 minuty. Wyłączamy ogień i zostawiamy do ostygnięcia. Układamy jajka w misce, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę, mieszamy.
- Odkładamy na bok kilka łyżek takiej mieszanki, aby móc wysmarować brzegi ciasta przed jego pieczeniem. Dodajemy posiekany szczypiorek i starty Parmiagiano do miski, a następnie dodajemy pokrojone szparagi.
- Wyjmujemy ciasto brisé z lodówki i rozprowadzamy je na papierze pergaminowym - na cienkim dysku o średnicy 30-32 cm, następnie podnosimy go z całym papierem do pieczenia i przykrywamy formę o średnicy 26 cm, delikatnie naciskając na dole i na krawędziach, aby go przykleić. Nakłuwamy dno widelcem i napełniamy mieszanką jajek oraz szparagów.
- Następnie dekorujemy całymi szparagami ciasto i wykładamy środek. Smarujemy krawędzie naszej tarty niewielką ilością jajka zmieszanego ze śmietanką, którą odstawiliśmy wcześniej na bok.
- Pieczemy tartę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (piekarnik statyczny) przez 40-45 minut. Jeśli po 30 minutach widzimy, że powierzchnia wypieku jest już zarumieniona, zmieniamy funkcję na pieczenie dolne lub przykrywamy tartę arkuszem papieru i pilnujemy pieczenia.
Zobacz także:
- Szparagi w cieście francuskim – przepisy na przekąski oraz tartę
- W kuchni Magdy Gessler: "Białe szparagi to królowe warzyw"
- Szparagi. Przepisy na risotto, zupę krem i makaron ze szparagami
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Kamil Piklikiewicz/East News
podziel się: