Materiał promocyjny

"Mali Szefowie" wkraczają do akcji. Co ugotują Jagoda i Gaja? 

"Mali Szefowie"
"Mali Szefowie"
Źródło: mat. prasowe
"MasterChef Junior" cieszy się niesłabnącą popularnością wśród widzów TVN. Nic dziwnego, pomysły i przepisy młodych kucharzy często potrafią wpędzić w kompleksy najbardziej znanych szefów kuchni na świecie. Dlatego też, odpowiadając na liczne zapytania o potrawy przygotowane przez bohaterów kultowego programu powstał program "Mali Szefowie", w którym uczestnicy "MasterChefa Juniora" mogą podzielić się z fanami swoimi kolejnymi pomysłami.

"Mali Szefowie": Jagoda i Gaja pieką tarty

W pierwszym odcinku programu „Mali Szefowie” Jagoda Łaganowska i Gaja Suchocka zdecydowały się przygotować dla widzów dwa dania: tarty i sałatkę. Nie daj się jednak zwieść pozorom – to nie są dziecinnie proste receptury, choć z ich przygotowaniem powinien sobie poradzić nawet nieprofesjonalny kucharz.

"Mali Szefowie": tarty z warzywami i serem Pik-Nik
"Mali Szefowie": tarty z warzywami i serem Pik-Nik
Źródło: mat. prasowe

Składniki na mini tarty warzywne z serem:

Ciasto:

  • 250 g mąki;
  • 125 g masła;
  • 2 łyżki zimnej wody;
  • 1/2 łyżeczki soli.

Farsz:

Sos:

  • 250 ml jogurtu naturalnego;
  • 2 jajka;
  • ząbek czosnku;
  • sól, pieprz;
  • 1/2 łyżeczki tymianku.

Sałatka z mango i orzeszkami według przepisu "Małych Szefów"

Skoro posiłek na ciepło mamy już przygotowany warto zatroszczyć się o wyjątkowe dodatki. W tej roli świetnie sprawdzi się sałatka z mango i orzeszkami, którą Jagoda i Gaja przygotowały w programie. Jeśli też masz na nią ochotę – nic prostszego. Na 2 porcje przygotuj:

Mali Szefowie 4
Mali Szefowie 4

Składniki na sałatkę z mango i orzechami:

  • duże, dojrzałe mango;
  • czerwona papryka;
  • 2 garście sałaty lub szpinaku;
  • zielony ogórek;
  • 3-4 łyżki nasion granatu;
  • 50 g prażonych, solonych orzeszków ziemnych (opcjonalnie pestek dyni);
  • świeża mięta do dekoracji;
  • 4 paluszki serowe Pik-Nik Original (po 2 na porcję).

Aby poznać szczegółowy sposób przygotowania koniecznie obejrzyj materiał.

Dziewczynki nie bez powodu sięgnęły po paluszki Pik-Nik. To nie tylko zdrowa przekąska, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, ale to także źródło białka i wapnia. Jeden paluszek odpowiada jednej szklance mleka.

„Mali Szefowie” od 23.03 w każdą środę na kanale YT TVN Foodie.

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości