"Mali Szefowie": Jagoda i Gaja pieką tarty
W pierwszym odcinku programu „Mali Szefowie” Jagoda Łaganowska i Gaja Suchocka zdecydowały się przygotować dla widzów dwa dania: tarty i sałatkę. Nie daj się jednak zwieść pozorom – to nie są dziecinnie proste receptury, choć z ich przygotowaniem powinien sobie poradzić nawet nieprofesjonalny kucharz.
Składniki na mini tarty warzywne z serem:
Ciasto:
- 250 g mąki;
- 125 g masła;
- 2 łyżki zimnej wody;
- 1/2 łyżeczki soli.
Farsz:
- Ulubione warzywa (Jagoda i Gaja wykorzystały pieczarki, cukinię, gotowany brokuł i czerwoną paprykę);
- Paluszki serowe Pik-Nik Original (paluszek na tartę).
Sos:
- 250 ml jogurtu naturalnego;
- 2 jajka;
- ząbek czosnku;
- sól, pieprz;
- 1/2 łyżeczki tymianku.
Sałatka z mango i orzeszkami według przepisu "Małych Szefów"
Skoro posiłek na ciepło mamy już przygotowany warto zatroszczyć się o wyjątkowe dodatki. W tej roli świetnie sprawdzi się sałatka z mango i orzeszkami, którą Jagoda i Gaja przygotowały w programie. Jeśli też masz na nią ochotę – nic prostszego. Na 2 porcje przygotuj:
Składniki na sałatkę z mango i orzechami:
- duże, dojrzałe mango;
- czerwona papryka;
- 2 garście sałaty lub szpinaku;
- zielony ogórek;
- 3-4 łyżki nasion granatu;
- 50 g prażonych, solonych orzeszków ziemnych (opcjonalnie pestek dyni);
- świeża mięta do dekoracji;
- 4 paluszki serowe Pik-Nik Original (po 2 na porcję).
Aby poznać szczegółowy sposób przygotowania koniecznie obejrzyj materiał.
Dziewczynki nie bez powodu sięgnęły po paluszki Pik-Nik. To nie tylko zdrowa przekąska, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, ale to także źródło białka i wapnia. Jeden paluszek odpowiada jednej szklance mleka.
„Mali Szefowie” od 23.03 w każdą środę na kanale YT TVN Foodie.
Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe